Nå nærmer det seg et nytt år, og det er en god tid for å tenke på både det som har vært og det som kommer. Det har vært et godt år – på mange måter. Vi har en flott elevgjeng som har gjennomført første halvår av sitt folkehøgskoleår. Før skoleslutt hadde vi en elevundersøkelse, og resultatene viser at elevene er veldig fornøyd med året så langt. Det viser seg også på sosiale medier der elevene legger ut bilder med hyggelige hilsener med ønske om en god jul til hverandre.
Det er noe spesielt med juleferien. Det er den lengste ferien i løpet av skoleåret, og preget av høytid, ro og refleksjon. Det er tid med familie og venner, god mat, gaver, forventninger og en pause fra internatlivet og skolehverdagen. Det har skjedd mye dette halvåret, og vi har mye i møte i 2018.
Vi sier læring, minner og opplevelser for livet. Hva har blitt skapt av læring, minner og opplevelser dette halvåret? Alt er ikke mulig å si noe om, men noen høydepunkter kan være verdt å nevne når vi skriver oss halvveis i skoleåret.
Skoleåret starter med en fellestur til den vakre skjærgården på Hvaler. Her har vi turneringer og aktiviteter for å bli kjent. Med godt vær og godt humør er dette en tur vi husker.

Lagspill er viktig – vi starter året med volleyballturnering på Hvaler.

Tilbake på skolen går radioelevene live på lufta tidligere enn noensinne og viser en innsats og nyskapning som imponerer. Elevene på grafisk design lager logoer som viser en kreativitet de færreste av oss har. Fotoelevene presenterer bilder som forteller en historie og følelser. Elevene på Sportsjournalistikk og idrett vinner fotballkamper og produserer både aviser og  TV-sending. Filmproduksjon lager filmer av høy kvalitet – så høy kvalitet at de får pallplass på innlevert film til TILT-festivalen. Musikkelevene har hatt flere konserter, og vært på turne for å promotere sin store konsert på en profesjonell scene i Fredrikstad. Her med et visuelt lysshow som ga det hele en ekstra dimensjon.
Konserten på St.Croix der elevene står på en profesjonell scene med et visuelt lysshow som virkemiddel til musikken gjør inntrykk.

Trygghet er viktig på folkehøyskole. Når du er trygg på deg selv og de rundt deg, tørr du vise hvem du er og kanskje tørr du utfordre deg selv til å prøve nye ting. Når du prøver nye ting, lærer du mer – både faglig og menneskelig. For å bli trygg, må du kjenne de rundt deg. Vi er opptatt av å jobbe med fellesskapet, slik at elevene skal bli godt kjent – og dermed trygge, slik at de skal tørre å prøve nye ting. Mye forskning viser at sang skaper fellesskapsfølelse. Derfor har vi sunget det første halvåret på Skjeberg. Noen liker det, andre liker det ikke, noen synes det er utfordrende, andre skulle ønske vi kunne hatt mer krevende sanger. Noen mener de ikke kan synge, men det er fordi de ikke har brukt stemmen til å synge så mye før – tror vi. Det er noe spesielt ved å komme ut fra morgensamling og elevene «traller» videre på den sangen vi har sunget den morgenen.
Elevkveldene er helt spesielle. Her utfordres elevene til å lage sin scenekveld, med resten av elevgruppen som publikum. Vi har vært vitne til mange sketsjer, parodier, filmer og ikke minst artige parodier. Flere ansatte tenker som så; «det er en ære å bli parodiert» – og i år er det flere ansatte som har fått kjenne på denne æren. Elevene er stolte, med god grunn, over det de har presentert på sin elevkveld.
Mange står på en scene for første gang i livet når elevkveldene står for tur. Det er både spennende og utfordrende.

Elevene har vært med som bøssebærere til årets TV-aksjon, de har lært om leger uten grenser og de har jobbet med fremtidsverksted med fellesskap som tema. For fjerde året arrangerer vi Zambialøpet – et løp der elevene skaffer seg sponsorer, og pengene går til en skole i Zambia Skjeberg Folkehøyskole og Lions Skjeberg har vært med å bygge. Det ble satt to rekorder i år – tidenes høyeste innsamlede beløp og ny rekord for antall runder som ble løpt.
Vi er med og bidrar for at de fattigste barna skal ha mulighet til skolegang. I år med et rekordhøyt beløp vi kan sende til skolen i Zambia.

Nytt av året har elevene også arrangert Skjeberg Challenge – et hinderløp for barn. Responsen og tilbakemeldingene var fantastiske, så dette må vi gjøre til en tradisjon. Elevene var enestående i jobben med å arrangere og legge til rette for at barna hadde en flott dag. Vi tror at elevene også syntes det var artig å være arrangører på noe som ga så mye glede til både barn og deres foreldre.
Noe reising har det også vært dette halvåret. Musikkelevene har vært i Berlin og fått oppleve en konsertsal i verdensklasse på Berliner Philharmoniker. Radioelevene har vært på reportasjetur til Dublin, og innslagene kan høres på Radio Skjeberg (egen app i appstore). Sportsjournalistikk og idrett har vært på fotballtur til London, og opplevd verdenskjente fotballstadioner. Grafisk design har opplevd en av verdens beste gatekunstfestival – i Stavanger! Her fikk elevene mye inspirasjon og faglig påfyll. Fotoelevene har vært med på utflukt til Hvaler med fuglemerking og naturfoto som tema, der vi ser igjen mange av bildene i neste års kalender de har laget. Film har vært på filmfestival og i tillegg fått pallplass for filmen de leverte inn i konkurransen.
Tradisjon tro avsluttet vi dette halvåret med juleverksted der elevene kunne lage gaver og ta med hjem, og med en veldig hyggelig julemiddag siste kvelden før ferie. Vi er halvveis i skoleåret – tiden går så alt for fort, og det neste halvåret går enda fortere! Med det ønsker vi alle en riktig god jul, og et godt nytt år.
Det er viktig med julestemning – og det fikk vi med både pyntet skole og julepyntede elever.

Dersom du nå sitter og leser dette, og syns det virker spennende med et år på Skjeberg Folkehøyskole, da syns vi du skal tenke på å ta et år hos oss neste år. Vi tar i mot søknader allerede, og starter opptak starter 1.februar. Vi har ingen opptakskrav utenom at du må fylle 18 år i 2018, er ikke opptatt av hvilke karakterer du har fra videregående, men du må være motivert for et annerledes år.