Drømmer du om å jobbe med de beste?

Tett på: Gjennom samarbeid med Sarpsborg 08, Sparta Ishockey eller Halden Topphåndball kommer du som elev tett på spillere og trenere. Her fra en tidligere UEFA-cupkamp mellom Besiktas og Sarpsborg 08 på Sarpsborg Stadion.
Tett på: Gjennom samarbeid med Sarpsborg 08, Sparta Ishockey eller Halden Topphåndball kommer du som elev tett på spillere og trenere. Her fra en tidligere UEFA-cupkamp mellom Besiktas og Sarpsborg 08 på Sarpsborg Stadion.
Som akkreditert fotojournalist kommer du tett på. Dette bildet av landskapteinen er tatt av elev ved Skjeberg Folkehøyskole.
Som akkreditert fotojournalist kommer du tett på. Dette bildet av landskapteinen er tatt av elev ved Skjeberg Folkehøyskole.

Høst

 • Grunnleggende opplæring i journalistikk
 • Dekke fotball, ishockey og håndball på toppnivå.
 • Gi ut avis og magasin
 • Podcast, TV, radio
 • Sportsfoto og akreditering til eliteserien
 • Aktiv idrett (fotball hovedidrett)
 • Fotballtur til London

Vår

 • Økt kunnskap om Zambia
 • Digitalt fokus
 • Radio og nett-TV
 • Zambiareise
 • Magasin
 • Kreativ skriving
 • Featurereportasjer
 • Fotball, Ishockey, Curling

Liker du idrett og drømmer om å jobbe på sporten i en avis eller på tv, er dette ditt år. Du får lære mer om sportsjournalistikk og utfolde deg idrettsmessig. Vi reiser på fotballtur til England og en spennende studietur til Zambia.

Her kan du se sportselevene fortelle om noe av hva du kan lære på Skjeberg. Gå inn på skolens Youtube kanal for å se mer av hva skolens linjer holder på med.

Det blir flere treningsøkter hver uke. Aktivitetene veksler mellom hovedidretten fotball, volleyball, squash, curling, hockeypockey og innebandy. Vi spiller mot andre skoler og er med på både fotball- og volleyballturneringer.

Det er et krav at elevene stiller med eget digitalt kamera (helst speilrefleks). Vi anbefaler på det sterkeste at du som elev ved linjen tar med egen bærbar datamaskin (laptop). Dette vil gjøre din egen arbeidssituasjon enklere og mer fleksibel både med skriving og bildebehandling. Vi får også bruk for fotballutstyr og treningstøy for inne- og utebruk.

Vi samarbeider med eliteserieklubber i alle de største lagidrettene, slik at våre elever blir akkreditert på lik linje med profesjonelle journalister fra de store mediehusene. De siste årene har våre elever blant annet fulgt Sarpsborg 08s eventyr i Europa, sammen med presse fra hele verden.

De har intervjuet landslagsspillere som Stefan Johansen. Pål Andrè Helland og Moi Elyounoussi. I løpet av året reiser vi på fotballtur til England for å se Premier League og noen av fotballens aller største stjerner i aksjon. Under vår spennende studietur til Zambia, «The Real Africa», får elevene et helt annet perspektiv på hva idrett, og spesielt fotball, kan bety i hverdagen for noen av verdens fattigste barn. Dersom du er interessert i  sport, liker å ta bilder, lage podcast, produsere TV-sendinger, være programleder, kommentator, skrive blogg og filme så kan vi love deg et drømmeår.

Det blir tre treningsøkter hver uke. Aktivitetene veksler mellom fotball, som er en hovedidrett gjennom hele året, volleyball, squash, curling, hockeypockey og innebandy. Vi spiller mot andre skoler og er med på både fotball- og volleyballturneringer.

"Det er gode muligheter for å få en smakebit på mange av de tingene man jobber med som sportsjournalist. Samholdet på linja var kjempebra med mye humor..."

Rasmus Steinsbø Knutsen
Skjebergelever jobber på landskamp på Ullevål Stadion.
Skjebergelever jobber på landskamp på Ullevål Stadion.

Turene

Zambia

Idrett handler ikke alltid om flotte scoringer og sekundstrid. I Lusaka (Zambia) er det flere organisasjoner som bruker idrett som virkemiddel for å bedre barn og ungdoms livskvalitet i en hverdag preget av håpløs fattigdom. Bauleni United Sports Academy (BUSA) er en slik organisasjon. Vårt program i Zambia rommer studier av hvordan BUSA jobber i praksis. Som elev skal du bidra med undervisning innen et område du er god på, delta på workshops med afrikansk ungdom, trene og arrangere fotballturnering for vanskeligstilte og fattige barn. Det blir også tid til spennende naturopplevelser i Chobe nasjonalpark i Botswana og ved Victoria Falls. Du kan forvente nærkontakt med både elefanter og andre ville dyr. Under oppholdet skal du også skrive reisebrev for hjemmesiden samt reportasjer til vårt Zambia-magasin. Det blir alltid masse flotte bilder fra denne turen og vi lager en stilig, offentlig fotoutstilling når vi kommer hjem.

Fotballtur til England

I november drar Sportsjournalistikk og idrett på studietur til England og London. London oser av fotball, med kjente lag som Chelsea, Tottenham, Arsenal eller West Ham. I tillegg til mange andre lag i lavere divisjoner som kan være artig å besøke om det passer prgrammet. Her får du sett Premier League fra tribunen og vi besøker noen av verdens mest kjente stadioner som Wembley, Stamford Bridge eller Emirates.  Parallelt med stadionbesøk og kamper jobber vi med journalistikk inn mot kampene for på produsere magasin, TV-sending eller PodCast etter at vi kommer hjem. En storslagen tur spekket med fotball, opplevelser, og spennende journalistikk!