Prøv deg innen ulike fotosjangere - fra natur til studio.

Fokus som fotograf er nødvendig. Vi er opptatt av å komme oss ut for å finne de gode bildene.
Fokus som fotograf er nødvendig. Vi er opptatt av å komme oss ut for å finne de gode bildene.
I fotostudio får du teste ut ulike stiler og sjangere.
I fotostudio får du teste ut ulike stiler og sjangere.

Høst

 • Komposisjon
 • Kamerateknikk
 • Fototurer
 • Naturfoto
 • Studio
 • Portrett

Vår

 • Analogt foto og mørkerom
 • Fotoikoner
 • Fashionfoto
 • Utstilling
 • Tur til Japan
 • Utstilling
 • Magasin
 • Tur til bilkirkegården i Sverige
 • Avslutning

Du vil lære alt fra det grunnleggende, som kamerainnstillinger, analogt foto og mørkerom, digital bildebehandling, lyssetting og komposisjon. Videre tar vi oss til mer spesifikke retninger innen foto, som fashion & makeup, streetphoto, konsert, dokumentar, studio, landskap, natur, macro, portrett, magasin og hurtigfotografering.

Alle elever som tar denne linja må ha sitt eget digitale speilreflekskamera med blender og lukkerinstillinger. I tillegg må du ha med deg stativ (et billig stativ er mer enn godt nok). Analoge kamera kan også tas med, men skolen disponerer noen som kan lånes. I tillegg har du din egen bærbare pc eller mac til redigering av bilder.

Analog film og fotopapir dekkes av skolepengene. Digitale kopier utover utstillinger betaler elevene selv.

Skolen disponerer eget mørkerom og et helt nytt fotostudio med tidsriktig utstyr, i tillegg til en iMac med alle digitale verktøy installert. Vi avslutter skoleåret med elevutstilling og produksjon av Foto-magasinet.

På fotolinja vil du lære hva som skal til for å få dine bilder til å skille seg ut. Du vil utforske, lære og oppdage hva som er det gode bilde for deg.   

Vi skal fotografere i studio der fashion er tema.

Videre skal vi fotografere solnedganger og kunst i naturen og besøke spennende steder som inspirerer til gode komposisjoner og kreative bilder.

Gøteborg, Hvaler, festningen i Halden eller til Gamlebyen i Fredrikstad – er eksempler på dagsturer.

Kreativiteten din får fritt spillerom med veiledning i prosessen. Din kunstneriske utvikling og uttrykk er viktig del av skoleåret ditt. Photoshop og Lightroom er de digitale verktøyene vi bruker. 

Du får opplæring i digitalt og analogt  foto. Vi har eget mørkerom og analoge kamera til utlån. 

Du får oppgaver i alle fotosjangere, fra natur til studio, slik at du skal få prøve deg i et bredt felt. Her vil du finne din fotostil. Vi har et stort fotostudio som du fritt kan bruke, og mye proft utstyr som du får bruke.  

Om det er arkitektur du brenner for, skal du få mange muligheter på de ulike turene våre til å kunne fotografere bygninger med spennende former, farger og stilarter.

Du skal få god opplæring i sminke. Alt fra fotosminke til effektsminke. Om du vil lære deg smokey eyes eller skumle Halloween uttrykk. Alt får du her.

 

 

Reiser og turer

I skoleåret bryter vi opp hverdagen med ulike dagsturer i nærmiljøet vårt. For eksempel en tur til Hvaler, festningen i Halden eller til Gamlebyen i Fredrikstad.

Vi reiser til Japan på våren, og dette er vår hovedtur. Tema gjennom året er Japans kunst, kultur og tradisjoner. I Tokyo boltrer vi oss i kjente og ukjente motiver som kan fotograferes. Hiroshima og fredssenteret er vi selvfølgelig innom. Mer om denne turen kan du lese om lenger ned på siden.

Turer

I begynnelsen av skoleåret drar fotolinja på tur for å bli kjent. Der har vi en workshop i kamerateknikk, lys og komposisjon, i tillegg til å fyre bål, padle kano, spise god mat og ha fine samtaler rundt både bålet på kvelden og frokostbordet på morgenen. Utover i skoleåret reiser vi også på andre turer, med eller uten overnatting. Det er litt opp til elevgruppen hvor og når vi skal reise.

Vi øver på naturfoto når vi er på tur.

Japan

Japan er et senter for ung kultur og film. Et mekka for foto og fashion!

Vi reiser vi til legendariske Studio Ghibhli, som er et japansk animasjonsfilmstudio i Tokyo.

Vi skal også besøke Hiroshima pace memorial museum som ligger sentralt i Hiroshima. Museet er plassert midt i fredsparken og er dedikert til å dokumentere atombombingen mot Hiroshima under andre verdenskrig.

I skoleåret har vi fokus på Japansk språk, mat og kultur. Her vil du kunne lære litt språk, spise Japansk mat og få god kjennskap til den flotte kulturen vi skal møte på studiereisen.

V besøker den kjente bambusskogen på utsiden av Kyoto.
Sofie med analogt kamera i Kyoto.
I Hiroshima – elevene opplevde det som feil å smile til kameraet. Derfor står de med ryggen til.

Sverige

I løpet av skoleåret drar vi på tur til Bilkirkegården i Sverige. Her finner vi enorme mengder gamle og rustne biler fra mange tiår tilbake. Stedet egner seg perfekt som kulisse til fashionfoto, men også til dokumentar-, landskap- og naturfotografi.

"Tiden min på Skjeberg ga meg drømmer om fremtiden, og motet til å jage etter dem. Hva hadde jeg gjort nå uten Skjeberg Folkehøyskole? Hvem hadde jeg vært? Hadde jeg fremdeles bodd hjemme? Hadde jeg fremdeles vært hun som bare satt inne på romme sitt? Tenkt om jeg aldri hadde møtt alle de fantastiske vennene mine. Nei, huff - alle må unne seg et år på Skjebeg Folkehøyskole."

Eline Viddal Rød - student ved Fotofagskolen i Trondheim

Q&A

 • Hvordan søker jeg skoleplass?

  Du finner søknadsskjema på vår hjemmeside www.skjeberg.fhs.no. Så er det bare å fylle ut skjemaet, og klikke det videre til oss. Du får bekreftelse når vi har mottatt søknaden din.

 • Når er feriene?

  Høstferie uke 40 Juleferie varierer fra år til år, men som oftest slutter vi helgen før julaften. Vinterferie uke 8 Påskeferie starter helgen før palmesøndag Skoleslutt er før 17.mai

 • Hvordan ser kalenderen ut?

  Kalenderen er delt opp i høst, vinter og vår. Høst og vinter ser ganske like ut, men vi bytter valgfag mellom høst og vinter. På våren er det reiseperiode og mer prosjektbasert arbeid der du ferdigstiller en del av dine arbeider. Kalenderen for hvert skoleår deles ut ved skolestart.

Se alle spørsmål

Følg linja i sosiale medier!

Instagram: @fotoskjebergfhs

Tiktok: fotoskjebergfhs