Generelt, skolerute og timeplan

  • Når kan jeg søke om skoleplass?

    Alle folkehøgskoler starter opptaket 1. februar for kommende skoleår, men du kan søke helt fram til skolestart i august. De ulike linjene vil fylles opp fra 1. februar, så vi anbefaler deg å søke tidlig (januar-februar) om ønsker plass hos oss.

  • Hvordan søker jeg skoleplass?

    Du finner søknadsskjema på vår hjemmeside www.skjeberg.fhs.no. Så er det bare å fylle ut skjemaet, og klikke det videre til oss. Du får bekreftelse når vi har mottatt søknaden din. Du kan også klikke på linken her.

  • Hvordan ser timeplanen ut?

    Hver dag det er undervisning starter vi med morgensamling 8.30. Her tar vi i opprop, gir beskjeder for uken og dagen og har en seanse der en ansatt eller elev deler noe han/hun har lyst til å dele. Målet med morgensamling er at det skal være en god start på dagen. I løpet av uken har du ca 17 timer med din hovedlinje, i tillegg kommer 4-6 timer valgfag og 2-4 timer fellesfag. En dag i uken har vi vask av rom med sjekk. Lørdager er det ofte undervisning, og da med et seminar som varer i ca fire timer.

  • Når er feriene?

    Høstferie uke 40
    Juleferie varierer fra år til år, men som oftest slutter vi helgen før julaften.
    Vinterferie uke 8
    Påskeferie starter helgen før palmesøndag
    Skoleslutt er før 17.mai

  • Hvordan ser kalenderen ut?

    Kalenderen er delt opp i høst, vinter og vår. Høst og vinter ser ganske like ut, men vi bytter valgfag mellom høst og vinter. På våren er det reiseperiode og mer prosjektbasert arbeid der du ferdigstiller en del av dine arbeider.

    Kalenderen for hvert skoleår deles ut ved skolestart. Det kan komme endringer, men vi etterstreber at kommende års oppdaterte kalender ligger her.

  • Hvor mange er det på min linje?

    Det varierer hvor mange som er på de forskjellige linjene. Vi har en maksgrense på 20 elever pr linje.

  • Hvor mange jenter/gutter er det på skolen?

    Stort sett er vi ca 50/50 gutter og jenter, men det varierer fra år til år.

  • Når er skolestart?

    Skolestart er i slutten av august, og alltid i en helg. I opptaksbrev du mottar fra skolen vil dato være spesifisert.

  • Når kan jeg flytte inn?

    Skolestart og innflytning skjer på samme dag. Den dagen det er skolestart vil du først registrere deg som elev, møte din hovedlærer og deretter bli vist til rommet du har fått tildelt.

  • Er det lov å ha besøk på skolen?

    Det er lov med besøk på skolen, men du skal spørre om det passer og den du har besøk av skal presenteres for tilsynslærer (den som har vakt den ettermiddagen/natten du har besøk). Dette for at vi alltid skal vite hvor mange som er på skolen i tilfelle det skjer noe og for at besøk ikke skal hindre deg i din undervisningssituasjon.

  • Kan man bo på skolen i ferier?

    Nei, skolen stenger i alle ferier. Men du kan være her alle helger, selv om det er frihelg.

  • Kan jeg jobbe ved siden av skolen?

    Det fraråder vi da det skjer mye i løpet av skoleåret, både med turer, kveldsopplegg og undervisning i helger. Det er vanskelig å kombinere et år på folkehøyskole med deltidsjobb. Men du kan jobbe i alle ferier.

  • Om utenlandsturer og Covid-19:

    Studieturene som står oppført under hver linje er det vi planlegger med for kommende skoleår. Skjeberg Folkehøyskole setter alltid helse og sikkerhet først. Vi vil derfor ikke dra på turer som måtte ha noen som helst risiko ved seg.

  • Hva skjer om den oppsatte studieturen ikke blir gjennomført?

    Da vil skolen (lærerne + elevene) sette opp nye turer med sikre reisemål, i Norge eller andre steder som er åpnet og sikkert.  Elevene vil ved manglende utenlandstur også få et avslag i prisen på skoleåret sammenlignet med den opprinnelige summen.

Maten hos oss

  • Når er måltidene?

    Måltidene er fastsatt på timeplan med følgende tidspunkter:

    07.45-08.15 Frokost

    11.15-12.15 Lunsj

    15.30-16.15 Middag

    19.45-20.15 Kveldsmat

  • Må man betale maten selv?

    Alle måltider inngår i skolepengene du betaler. Det kan være noen måltider på tur som du må betale selv, men det opplyses eventuelt om i forkant av turen.

  • Kan vi lage oss mat på skolen/internatet?

    Nei, det kan du ikke. Dette både på grunn av sikkerhet, hygiene og at det skal være likt for alle. Det fins mikrobølgeovn i skolens matsal der du kan varme deg mat og vannkokere på internatene. Du kan smøre deg ekstra matpakke til måltidene dersom du ønsker det.

  • Jeg er glutenallergiker, vegetarianer, latktoseintollerant e.l – hva gjør jeg?

    Det er ikke noe problem! Bare meld i fra til oss – gjerne på søknaden din, eller gi oss beskjed før skolestart, så løser vi det. Veganmat er mer krevende, men vi finner en løsning. Kjøkkenet vårt er svært kvalifisert og dyktige til å tilrettelegge for at du skal få mat du kan spise gjennom året. Det koster litt mer med spesialkost, og her har NAV støtteordninger for å dekke det økonomiske rundt ekstrakostnader på kost.

  • Jeg liker ikke fisk

    Vårt kjøkken er førsteklasses, og mange blir overrasket over variasjon og kvalitet på maten som serveres, fiskemiddagene er blitt veldig populære! Er det helt krise på noe mat du ikke liker, får du alltids en brødskive. Du skal ikke gå sulten fra måltider, men vi ber om forståelse for at vi lager mat til ca 100 personer hver dag, og dessverre er det ikke alt som alle liker. Butikken er ikke langt unna, og kan eventuelt varme deg mat i mikrobølgeovnen dersom du ønsker det.

Rommene og bosituasjon

  • Hva er det av møbler på rommet?

    På rommene er det seng, nattbord, pult, skittentøyskurv og klesskap. Du kan ikke ta med deg møbler da det ikke er plass til det og av hensyn til din eventuelle romkamerat.

  • Hvem får jeg bo med?

    Du får vite den dagen vi starter på skolen hvem du skal bo på rom med. Gutter og jenter kommer ikke på samme rom. Vi frarådet at elever som kjenner hverandre bor sammen, og sier nei til det dersom det kommer spørsmål om det. Dette for å utvide egen horisont for gode bekjentskaper!

  • Kan jeg få enkeltrom?

    Nei, ikke i utgangspunktet. Vi har kun lagt opp til dobbeltrom. Dersom det er helt spesielle grunner til det, kan du fremme det som et ønske, men vi kan ikke love deg at det innfris. Et slikt behov må dokumenteres som et reelt behov.

  • Kan jeg ta med stasjonær PC?

    Du tar med deg den PC/MAC som du ønsker å jobbe på. Vi anbefaler bærbar da det er enklere å ta med seg i undervisningen. Kjedelig å ha stasjonær PC/MAC på rommet og ikke kunne følge undervisningen i klasserommet.

  • Kan vi ha TV på rommet?

    Det er unødvendig. På alle internater og i hovedbygget er det TV. Denne kan også kobles til TV-spill om dere ønsker det (TV-spill må du ta med deg selv) og om det er greit for de andre elevene.

  • Må jeg bo på skolen?

    Du kan søke om å være «hjemmeboer», og det er lov. Vi vil likevel fraråde det da du går glipp av mye av hverdagslivet på skolen og internatet. Det skjer også en del på skolen på kveldstid – noe obligatorisk, noe ikke obligatorisk. Dette burde du få med deg – et folkehøyskoleår er veldig sosialt og det lærer du mye av.

Utstyr og sånn

  • Hva trenger jeg av utstyr?

    I brev du får fra læreren din får du vite hva du trenger av utstyr på din linje. Av utstyr utenom linjefaget trenger du dyne, pute, sengetøy, håndkleder, klær til eget bruk (både inn og ute), toalettsaker og gjerne ting til å pynte opp ditt eget rom med.

  • Kan jeg vaske klær på skolen?

    Ja, du kan (og skal) vaske klær på skolen. På alle internatene er det flere vaskemaskiner og tørketromler. De som bor på samme internat finne løsninger på hvordan klesvask foregår. Noen velger “førstemann til mølla”, andre deler opp i vaskedager.

  • Må jeg ha med såpe til å vaske klær med?

    Du trenger ikke ta med deg såpe til å vaske klær med – det er det i vaskemaskinene. Om du vil ha skyllemiddel må du kjøpe det selv.

  • Toalettpapir – må jeg kjøpe det selv?

    Nei, toalettpapir er inkludert i skolepengene.

Lån / stipend og betaling

  • Jeg har ikke fått lån/stipend enda, hva er galt?

    Når du kommer til skolestart registrerer vi deg som fremmøtt og du vil motta penger kort tid etter skolestart.

  • Får vi utbetalt alt lån med en gang?

    Nei, du får utbetalt månedsvis. I august og januar får du større summer, mens like summer de andre månedene. Vi fakturerer deg i forhold til det  du får utbetalt. Det betyr at i august og januar er regningene fra oss større. Dette for å hjelpe deg til å holde styr på pengene du får fra Lånekassen. Nesten alt du får fra Lånekassen skal gå til skolepenger.

  • Når må jeg betale for skolen?

    Vi sender deg faktura hver måned, og vi fakturerer i forhold til hva du får i lån av statens lånekasse. Det vil si at summene på fakturaene er høyere de månedene du får utbetalt mer, ellers er summene like. Forfall er den 15. hver måned.

Om skolen

  • Hvordan kommer jeg til Skjeberg?

    Fra Oslo følger du E6 mot Gøteborg ca 1 time. Du passerer Sarpsborg, og når du kommer til avkjøring 4 (Solbergkrysset) tar du av mot Skjeberg stasjon. På vei mot Skjeberg stasjon får du Skjeberg Folkehøyskole på venstre hånd.

    Trykk her for kart.

    Ellers går det buss fra Sarpsborg til Skjeberg stasjon, dette er buss 211.

    Buss og tog går til Sarpsborg fra Oslo.

    Adressen vår er Oldtidsveien 35, 1747 Skjeberg.