Hva skal du neste skoleår? Tenker du å søke Skjeberg folkehøyskole? Her kan du lese mer om søknadsprosessen, frister, lånekassen og litt om hva folkehøyskole er.

Opplevelser og fellesskap: Velger du ett år på folkehøyskole kan du forvente å bli kjent med mange nye mennesker og at dere vil oppleve mye sammen!

Skjeberg har mange søkere til alle linjene, men vi har ledige plasser på noen av linjene våre. Hvilke linjer vi har kan du lese om her.

Hvordan søke?

Her fyller du ut skjemaet og trykker send når du mener det er klart. Eller du kan gå inn på menyen på vår hjemmeside (www.skjeberg.fhs.no) og klikke på «Søk i dag» knappen.

Får du tilbud om plass, og ønsker å gå her, svarer du bare ja på e-posten du mottar innen fristen som er satt. Det neste som skjer da er at skolen sender deg en faktura på innmeldingsavgift. Når denne er betalt er du sikret plass for kommende skoleår.

Sentralt: Skjeberg Folkehøyskole ligger landlig, men sentralt til mellom Sarpsborg, Fredrikstad og Halden.

Slik betaler du for skolen

Før skolestart er det kun innmeldingsavgiften som skal betales, den er på 3000,- og inngår i totalprisen på skolen. Etter skolestart vil du få fakturaer fra skolen hver måned. Disse har betalingsfrist (forfall) et par dager etter utbetalingen fra Lånekassen (som også kommer månedlig). Slik vil du alltid være sikret å ha penger på konto til å betale for skolen gjennom hele året.

Slik søker du Lånekassen

Når du har betalt innmeldingsavgiften er du søknadsberettiget til støtte gjennom Lånekassen. Etter 15. mai kan du søke, og «krysse av» for at du skal gå ved Skjeberg Folkehøyskole kommende skoleår. Når du selv møter på Skjeberg første skoledag, sender skolen bekreftelse til Lånekassen at du har møtt, deretter vil utbetalingene skje slik Lånekassen bestemmer det.

Hvem kan gå på folkehøyskole?

I utgangspunktet kan alle gå på folkehøyskole. Det kreves egentlig kun at du sender søknad og har fylt 18 år før 1.1.24. I tillegg bør du ha interesse for faget og fellesskapet på skolen. Skjeberg Folkehøyskole har ingen forhåndskrav fysisk eller faglig, alt blir lagt til rette ut fra det nivået du befinner deg på til enhver tid.

Gøy og sosialt: Folkehøyskole skal være både moro og lærererikt. På Skjeberg legger vi opp til mange små og store turer der det sosiale er i fokus!

Hva er folkehøyskole?

Enkelt sagt er folkehøyskole fag, sosialt samvær og personlig vekst. Vi kaller oss gjerne verdens frieste skole:  

  • Du jobber med fag du stort sett velger selv – uten pensum (bøker) eller eksamen. Vi tror du lærer mer av indre motivasjon og egeninteresse for faget, og slik kan du også lettere påvirke retning og nivå på det ønsker å lære!
  • Undervisningen er veldig praktisk rettet. Øvingsrom og studioer er åpne for elevene daglig fra 0800 til 2230. Hver og en kan jobbe så mye en har lyst med film, musikk, radio, foto, grafisk eller idrett sammen med andre som har samme interesse og lidenskap
  • Du bor på internat, ofte for første gang hjemmefra. Her får du all mat servert.  Du deler rom med en fra linjen du går på, og du har fritiden din med resten av elevene som du vil. Du legger deg når du vil, men må være klar til skole neste morgen om du ikke har fri.
  • Ansatte ved skolen er trygge voksne som har lang erfaring med å jobbe med ungdom på folkehøyskole. Du får tett oppfølging både faglig og sosialt!
  • Etter skoleåret skal du sitte igjen med mange gode opplevelser faglig og sosialt, flotte turer, nye venner, blitt litt tryggere på deg selv og fått tenkt gjennom hva du vil videre i livet.
  • I tillegg vil du få 2 tilleggspoeng for høyere utdanning med godkjent vitnemål + alderspoeng for dette året
Nye venner: Det er veldig mange fine folk å bli kjent med på en folkehøyskole…

Rommet ditt, mat og trivsel er viktig!

Det er spennende å flytte hjemmefra. Og da er det viktig at du bor bra! Skolen har tre hovedinternat. Linjene blir fordelt på hver sin korridor slik at dere blir godt kjent med hverandre. For de fleste gjelder det at to og to deler rom, og bad med to andre. Alle rom er oppusset siste årene, og med nye bad.

Du får mat servert fire ganger om dagen i spisesalen. Vi er veldig stolte av vårt kjøkken som holder høyt nivå, maten tilpasses dine behov. Skolen legger mye i at du som elev skal trives, og ha et flott, lærerikt og gøyalt folkehøyskoleår. Les mer om våre linjer på på vår hovedside. Lykke til!

Elevrom: Det er opp til elevene å gi rommet de disponerer en personlig stil, da kan det bli skikkelig koselig!
Sindre kjøkkensjef: Vår sjefskokk Sindre Engen går på jobb hver dag med ambisjon om å lage god og sunn mat til elevene.
Litt ekstra: Iskaffe har blitt en hit dette året – en fin liten overraskelse til de som står opp til frokost…

Fag og linjer

De aller fleste velger folkehøyskole utfra hvilke linjer skolen tilbyr. Skjeberg Folkehøyskole legger stor vekt på de faglige tilbudet, og etterstreber et høyt nivå på kompetansen på lærerne, utstyret som brukes og oppgaver og utfordringer elevene skal jobbe med.

Vi har jo ikke noe eksamen til slutt… Derfor blir den enkelte elevs motivasjon viktig, og i sammen med lærer finne riktig nivå, sjanger og utfording å jobbe med. Vi råder derfor søkere til å følge magefølelsen og interesse når en velger linje, og bruke året til å sjekke ut om dette er noe en vil satse på videre i utdanningen senere.

Mediaelevene er klare for bidra som markører på Idrettsgallaen 2023 i Hamar Olamfi CC Arena
Aktuelt: Elever på Media – digital produksjon blir også akkreditert til store nasjonale arrangement. Her fra Idrettsgallaen 2023.
På scenen: Musikkelevene får mye trening i å opptre for et publikum, som også gir øving i samspill og samarbeid.
Praktisk jobbing: Elevene på Sportsjournalistikk blir akreditert til kamper i ishockey, fotball og håndball. Her fra landskamp i høst på Ullevål.
Foto: Elevene på «Foto – fashion og kunst» drar blant annet til Sverige og bilkirkegården i Båstnäs for å finne gode lokaliseringer for fotooppgaver

Lurer du på noe vedrørende søknad til Skjeberg Folkehøyskole er det bare å ta kontakt:

E-post: skjebergfhs@viken.no

Tlf: 404 19 855