Kampen startet høytidelig med nasjonalsang fra begge lag, et rørende og flott øyeblikk. Etter en jevn første omgang kom endelig målet fra Lars som feiret over banen etterfulgt av resten av Skjebergs spillere. Ikke lenge etter satte Chilufia fra EduSport ballen i mål og da var lagene like langt (1-1).
I pausen ble banen stormet av unger som ville ta på og hoppe på oss. Da andre omgang startet var de fortsatt ute på banen og beundret forbildene deres. Skjebergspillerne var slitne etter de første minuttene, men Lars bestemte seg for og ikke gi opp så lett. Han kjempet seg fram i gjørma og sendte ballen i mål. Halvor rullet seg i gjørma for å feire målet som skapte stor latter blant publikum. Kampen endte 2-1 til Skjeberg. Igjen stormet barna banen for å feire vår første seier sammen med oss.
– Det føles som å vinne Champions League, sier Sindre, da han går av banen med barna hengenes på ryggen.
Første trening med barna
Tidligere på dagen delte vi oss opp i to grupper som reiste til to ulike communitier for å være med pearleaderne og trene barna på skolene. Gruppe 2 ledet av Mona (Peter T, Lars, Morten, Martine, Maren, Carlos, Simon, Christian) reiste til commuitien Kalingalinga. Der besøkte vi Mama Stella (privatskole), Silvia community school (uten offentlig støtte drevet av frivillige) og Kalingalinga Basic Primary School (en vanlig offentlig skole).
Gruppe 1 ledet av Sveinung (Siri, Sindre, Peter B, Martin, Simen, Anders, Gard og Gift) var i Bauleni. Der hadde de i likhet med gruppe 2 Physical Education PE (gym) med barna. Blant annet lærte vi de norske leker som: Rødt lys, katt og mus, macarena, fugledansen og hode, skulder, kne og tå som var veldig populært hos ungene. Under gymmen med ungene hadde de fleste hjelp av lokale peerledere som blant annet oversatte fra engelsk til nyanja (som er språket de fleste ungene snakker) våre leker og også bidro med lokale leker som vi ble med på.
Sterke inntrykk
Torsdag 24. mars var det tid for det som på programmet kalles community walk. Dette er en spasertur gjennom ett av de fattigste nabolagene i Lusaka. Her var det sterke inntrykk for de aller fleste. Vi ble delt opp i tre forskjellige grupper og alle hadde hver sin peerleader til å guide oss igjennom. Noen steder fikk vi lov til å ta bilder, andre steder var dette ikke like velkomment. Det var søppel overalt i gatene og husene er ekstremt små. Likevel er barna og menneskene her fulle av livsglede. Under hele turen var det ca 30 barn som fulgte etter oss. De var veldig nysgjerrige på oss og fulle av glede konstant.
Det går bedre med Zambia
Samme dagen besøkte vi også den norske ambassaden hvor vi fikk masse informasjon fra den norske amabssaderåden Lars Sigurd Valvatne. Han fortalte om Zambia, om hvordan landet har utviklet seg og om hva konkret den norske ambassaden gjør her nede, blant annet statlig pengestøtte til staten. Han var positiv med tanke på framtiden, siden landet er i god økonomisk vekst på flere viktige områder som kobber, turisme og landbruk. Det ble spurt om fra oss elever om blant annet hva de bidrar med til grasrota. Svaret var veldig unnvikende og han fortalte at de kunne bare bidra med pengestøtte til statens prioriteringer og ikke direkte til frivillige organisasjoner som Edusport som Skjeberg samarbeider med.