Det er noe magisk ved folkehøyskole – noe som må oppleves, det går ikke å forklare. Elevene bor på internat og det er ingen eksamen. Året er en reise i seg selv – i tillegg reiser linjene til Japan og Zambia.
Alle turene er veldig godt forberedt. En god reise er trygg, rik på nye opplevelser og lærerrik for framtiden. «Alle som har vært på en reise skal ha en historie å fortelle» heter det. Og det skal ikke være vanskelig etter turene linjene ved Skjeberg Folkehøyskole har!
Elevene skal lære mer i forlengelsen av faget en har jobbet med på linjen gjennom hele året. I tillegg skal en lære om folk, kultur og historie. Japan med sin spektakulære historie, filosofi, teknologi, musikk, animasjoner og film, matkultur, flotte hager og kunstuttrykk er valgt som reisemål for linjene Media – digitalproduksjon, Filmproduksjon, Grafisk Design, Foto – kunst og fashion, samt Musikkproduksjon.
Linjen Sportsjournalistikk og idrett er den eneste som drar til Afrika, nærmere bestemt Zambia og Botswana. På sin tur skal elevene organisere fotballaktiviteter for barn i bydelene Bauleni, Garden og Kalingalinga i hovedstaden Lusaka. Det blir norske barneleker, treninger, turneringer og kamper. Hovedmålet med turen er å lære hvordan idretten blir brukt for å gi fattige barn mer håp og framtidstro, samt hjelpe dem videre med skolegang og «riktige» aktiviteter.
Les mer om Skjeberg Folkehøyskole på www. skjeberg.fhs.no. Her kan du også søke om skoleplass!
Pensum- og eksamensfri skole
En av folkehøgskolenes klare fordeler er at vi skal være pensum og eksamensfrie. Dette er ikke for at det skal være enkelt å gå her, men for å gi elever og lærere frihet til forme sin egen timeplan med sitt eget faglige innhold. Ønsker en å bruke mer tid på ett tema, kan en gjøre det, mens en annen elev på samme linje kan bruke mer tid på et annet tema. Slik tilpasser skolen undervisningen til hver enkelt elevs interesse, motivasjon og faglig ståsted.
Veldig mange av våre elever legger grunnlaget for videre studier eller jobb her. Og mange av våre tidligere elever forteller at praksisen de fikk på Skjeberg både var viktig, men også mye mer omfattende enn den de fikk på senere studier som fort blir teoritunge.
Et år for personlig utvikling og nye venner
For veldig mange er folkehøyskole først og fremst et år for å lande etter mange år med skolegang. Her får en tid til å bli mer kjent med seg selv, og hva en egentlig vil gjøre videre i livet. Nye venner og bekjentskaper gir inspirasjon og ny glød i hverdagen. Noen blir kjærester, og skolen legger opp til at skoledag og fritid skal være innholdsrik, morsom og være et trygt og godt sted for alle. Dukker det opp skjær i sjøen, vil ansatte ved skolen alltid være klar for hjelpe deg videre. Dette er noen mange trekker fram som det viktigste ved året på folkehøyskole.
Økt økonomisk støtte til elever på folkehøyskoler
Mange opplever at økonomien er usikker om dagen. Velger du folkehøyskole er dette en fix-price deal for hele skoleåret. Skjeberg Folkehøyskole koster 116.000 / 119.000 (SPORT) med alt inkludert (rom, mat, reiser, undervisning og utenlandstur).
Høsten 2023 vedtok Stortinget å øke studiestøtten for studenter og folkehøgskoleelever, og nå er summene for skoleåret 2023/2024 klare.
- Elever som skal begynne på folkehøgskole høsten 2023 kan til sammen låne 125 370 kroner.
- 40 prosent av lånet blir omgjort til stipend om eleven fullfører året med mindre enn 10 prosent fravær (regnes fra all undervisning, ikke enkeltfag).
Prisen man betaler for å gå på folkehøgskole dekker nemlig kostnader til mat, rom, strøm, internett og andre faste utgifter. I tillegg dekker pengene studieturer og andre aktiviteter knyttet til skoleåret.
Les mer om Skjeberg Folkehøyskole på www. skjeberg.fhs.no. Her kan du også søke om skoleplass!