Lørdag morgen ble SPORTS-elevene delt i to grupper. Den ene gruppen dro til Kalingalinga, mens den andre tok turen til Bauleni. Opplegget på de to stedene var det samme. EduSport, vår samarbeidspartner, skulle arrangere en HIV/AIDS turnering for barna i de to communitiene. Både i Bauleni og Kalingalinga fikk elevene til oppgave å være dommere og observere turneringen som ble spilt barføtt med hjemmelaget ball kalt «chimpombwa».

Elevene som dro til Bauleni spilte også kamp mot noen 12 år gamle jenter. Jentene viste seg og være en del bedre enn oss nordmenn, og siden kampen måtte spilles uten sko, var såre føtter og store blemmer det eneste vi sto igjen med da dommeren blåste av for full tid.

Informativt
HIV/AIDS er et stort problem i Zambia og over 1.1 mill. (over 10 prosent) av befolkningen har sykdommen. I denne turneringen ville EduSport informere ungene om hva HIV/AIDS er og hvordan sykdommen kan bli overført. Måten dette ble gjort på var at laglederen etter kampen stilte spørsmål angående HIV/AIDS og demonstrerte gjennom leker hvor lett det er å bli smittet.
 
Laglederne (peer-leaders) er selv kun 12 år – 16 år og imponerer alle med sin ansvarlige og pliktoppfyllende innsats. Alle deltagerene fikk en notatblokk hver de kan bruke på skolen i premie for innsatsen.

Afrikansk Champions League
Besøket på Sunset Stadium i Lusaka ble en varm opplevelse for alle, og litt ekkelt for enkelte. Allerede i billettkøen hadde lommetyver stjålet alle pengene til et par av elevene. Kampen som ble spilt var Afrikas svar på europeiske Champions League, og de lokale heltene fra Zanaco FC møtte det tunisiske storlaget Esperanze.

Det var amper stemning på tribunen, med blant annet flaskekasting mot banen. Varmen gjorde at SPORTs-elevene dro hjem etter en omgang. Stillingen var da 2-0 til Esperanze og kampen var så å si over siden tunisierne ledet 2-0 fra første oppgjør.

Kirkebesøk i Bauleni
Zambia har forblitt et kristent land siden de frigjore seg fra Storbritannia i 1964. Søndag morgen ble derfor tilbragt på gudstjeneste i St.Mathias Mulumba Church i Bauleni. Kirkebesøket var en helt ny opplevelse for alle. Gudstjenesten bar preg av humor, sang, giverglede og alvor. De norske gjestene ble invitert på første rad og fikk hilsen fra presten og andre talere. Et kor på fire kvinner fikk hele kirken i gang med allsang, og musikken løftet taket med fengende toner.

Forskjellig fra Norge var at det ikke ble brukt instrumenter, men hele forsamlingen på 6-700 mennesker dannet et flerstemmig kor. Underveis ble innsamlingskurver tatt frem to ganger til inntekt for kirke og fattige, og SPORTs-elevene bidrog sterkt til innsamlingen.

Bading og allsang
Søndag ettermiddag besøkte vi også Adventure City. Dette var overraskende for mange et veldig flott rekreasjonsområde med flott beplantning, flere badebasseng, store vannsklier, volleyball- og fotballbane, grillsteder og mye annet for den som trenger å komme ut av byen.

Dagens program ble avsluttet med en workshop med EduSport hvor vi ble informert mer utfyllende om alle programmene de kjører. Her stod alle opp og sang «Ja, vi elsker» og EduSport hymnen «This mountain must be removed».