Elevene på fotolinja er heldigvis enige om få ting. Dette gir noen fabelaktige diskusjoner og gjør at året hos oss flyr av sted i rakettfart. Men en ting de er enige om er at analogt foto og mørkerom er dødsgøy! Det synes vi er stas.

Negativenes magi trer frem etter en tur i mørkerommet

Tiltalende prosess
Alt ved analogt foto tiltaler elevene på foto. Det er et annet tempo, det er en annen måte å jobbe på og det krever tid. Det går liksom ikke an å skynde seg så veldig mye. Det er et brudd i skoleåret og man får lære seg en helt annen prosess og tenkemåte fra start til mål.
At alt tar så lang tid er noe av det som gjør det både så interessant og spennende. Man må fremkalle negativene før man får fremkalt bilder.. og det gjør at man får en helt annen ro i arbeidet. Vi slapper mer av og finner roen. Dette gir en god stemning på fotorommet, der vi  venter på tur til å gå inn i mørket og skape vår egen magi. Vi koser oss i lag og ser på bildene vi har fått til.
Andreas poser villig i sin nye uniform. For på mørkerommet må vi dekke oss litt til så vi ikke får flekker på klærne.

Gangen i det hele
Det er fascinerende å sette seg inn i alle leddene i prosessen. Først må vi sette inn filmen i kamera, så ta bildene. Når bildene er tatt, går vi inn i det første mørkerommet. Der tar vi ut filmrullen og skrur av lyset. Det blir helt mørkt. I dette mørket åpner vi filmrullen og trer den på spolen. Det er morsomt og det er litt nifst, men mest morsomt. Etter at alle har gjort dette og filmen er i den lystette beholderen måler vi opp kjemien. Fremkaller, stopp og fix. Så kan magien begynne.
Både elever og lærer koser seg med analogt foto og i mørkerom.

Det blir snurret og agitert i noen minutter, kjemien blir byttet ut og negativene blir skylt rene for rester etter kjemien.  Negativene henges til tørk og vi kan blande ny kjemi. Denne gangen til papir. Skikkelig oldschool. Det er morsomt og veldig enkelt når man har blitt vist det et par ganger.
Kine Malin stortrives med analogt foto og er klar for å brette opp ermene og sette i gang.

Hva elevene sier:
Det er jo artig å lære en teknikk de brukte for ikke mange år siden, men som ikke er veldig mye praktisert lenger. Og hvordan bildene kommer til syne når man gjør arbeidet selv, sier Kine Malin som virkelig koser seg med mørkerommet.
Jeg syns det er veldig gøy å arbeide med bildene på «den gamle måten», og det er spennende å se resultatet på bildene når de er ferdig fremkalt. Det er en veldig morsom prosess, sier Iselin om sin nye hobby.
– Det er veldig gøy, da man får jobbe så tett innpå den faktiske prosessen av et foto! Man legger mye tid og innsats i teknikken, slik at man kjenner verdien i det arbeidet man har gjort, mener Siri som var første kvinne inn på mørkerommet i år.
Det er med andre ord en glad gjeng som har inntatt mørkerommet nå. Og det gjør det jo bare enda mer gøy.
Mørkerom er kult, morsomt og ehm.. latterlig enkelt egentlig..

Les mer om Fotolinja HER!
Se flere bilder på Instagram HER!