Media og film er i skrivende stund inne i sluttspurten av sin reise til Japan. De har vært høyt og lavt og den siste perioden har de tilbrakt i Kyoto med dagsturer til Osaka og Hiroshima. Innholdet i disse dagsturene ligger i hver sin ende av skalaen for viktig påfyll.

Den alvorspregede turen til Hiroshima og besøk av fredsparken og episenteret for den første av to atombomber i 1945 gjorde sterkt inntrykk på oss alle sammen. Parken fremstår som et sted som konstant skal minne oss på hva som hendte i august 1945 og kombinert med fokus på fredsarbeid så var det ingen som var med på denne dagsturen som kommer til å glemme denne dagen.

Fra alvor til moro
Dagen etter gikk turen til Universal studios, Osaka og sammen med resten av Japan så var det en dag hvor man stod i kø store deler av turen. Likevel fikk elevene kjørt seg og shoppet av seg en del Yen. Det var lite futt i den siste gjengen som returnerte på egenhånd etter å ha fått mest mulig ut av denne dagen.

Bra beliggenhet
Kyotohotellet som vi har bodd på i år har så å si vært oppå handlegatene i Kyoto. Gatene er bilfrie og med tak over og går kilometer på kilometer på kryss og tvers i dette området. Det er en kombinasjon av restauranter og bruksting man får kjøpt så dette hotellet fungerte strålende for overnatting av større grupper som vil ha litt av alt.

Tempel og turisme
En av Kyotodagene delte vi gruppa opp i to hvor den ene oppsøkte turistplassene som den berømte bambusskogen og apekattfjellet der man kan få nærkontakt med fjellapene som på sett og vis har lært seg å tigge mat og holde på med sitt eget opplegg. Dealen er vist følgende: ikke se dem i øya og hold avstand så skal det gå bra.
De med apekatt-angst og mer lyst på å ta en rolig spasertur langs filosofistien rett utenfor sentrum fikk seg en liten overraskelse da vi havnet midt oppe i noe som virket å være en religiøs markering med flere tusen pensjonister som møtte opp for noe som så ut som en slags mønstring. Fascinerende og det trigger nysgjerrigheten for oss fra Norge en smule skal sies.

– Hungry??
Vi avsluttet Kyotooppholdet med å bli praiet av en restaurantansatt som fanget opp vår frustrasjon over problemet med å bespise 18 stk. på en gang. Denne karen førte oss inn i et bygg der vi fikk tradisjonell Japansk mat med Ramen, kylling, og alt magen kunne ta imot. Selv skrubbsultne norske mager ble fylt godt opp under dette måltidet og det er jo litt eksotisk å sitte rundt et stort bord med risvegger og såkalte hotpots fosskokende kun cm. unna.

Må vi hjem?
Gøy, gøy, gøy og ikke minst et verdig punktum på Kyoto dagene. Mao. Vi storkoser oss som bare det. Elevene oppfører seg eksemplarisk og ting ruller og går på skinner, noe som leder oss inn på at i dag har vi returnert med Shinkansen til Tokyo. Vi har det bra, hyggelig, vi lærer og opplever noe nytt hver dag. Vi vil ikke hjem. Men kommer hjem på onsdag natt norsk tid.