Response Network og bydelen Ngwenya i Livingstone var nye og interessante bekjentskaper for Skjeberg på årets Zambia-tur.

Engasjement: Ronald Simunchembu (stående til venstre) er programoffiser i Respons Network i Livingstone fortalte blant annet om utfordringen i å jobbe med den kompliserte konflikten mellom lokale tradisjoner vs. verdier i et moderne samfunn. 

Etter en 25 minutter lang gåtur sammen med Edwin Habasonda var vi fremme ved Response Network sine lokaler. Sammen med Edwin fikk vi masse informasjon fra programmanager Ronald Simunchembu i Response Network. Han pratet en god time om arbeidet Response Network gjør og mye om hvilke landsbyer de holder til og litt om utplasserte nordmenn og zambiere.
Frivillighet: Respons Network har 20 ansatte, og mange frivillige. Edwin Habasonda nummer to fra venstre, har vært fredskorpselev på Sund Folkehøgskole, før han nå jobber som frivillig for RN. Bilene bak er nødvendig for å nå ut til de ytterste landsbyene etter at veier har sluttet for lenge siden. 

Response Network har fem ulike programmer og satser blant annet mye på utdanning for jenter. De bruker også sport for å fremme rettighetene til innbyggerne på landsbygda.
Response Network satser mye på hjelp til selvhjelp, slik at folk kan ta egne initiativ og ikke bli passiviserte ved bare å ta imot hjelp.
Forventningsfulle: Ungene i Ngweyna har ikke så ofte besøk fra hvite mennesker kunne det se ut som. De var veldig nysgjerrige på navna våre og hvem vi var.

Deretter gikk ferden videre til Ngwenya for å gjøre noe av det samme som vi gjorde da vi var i Lusaka. Framkomstmiddelet var en liten minibuss som vi så vidt klarte å få 17 stykker inni. På vei til tettstedet Ngwenya ble det spilt afrikansk Hip-Hop mens det virket som bilen skulle velte i hver sving og dump.
Da vi kom frem til Ngwenya så introduserte vi oss selv for alle barna og ungdommene som var der. Det kunne virke som det ikke var ofte de hadde besøk for de var veldig begeistret for oss da vi fortalte navnene våres, de lo og klappet for hvert navn.
Mot slutten av besøket samlet vi en gjeng med ivrige barn og unge for å leke «haien kommer», men brukte fotballag istedenfor fisker. De var veldig ivrige og koste seg veldig. Man kunne se barnas glede når dem holdt på med aktiviteter
Haien kommer: Etter presentasjoner med ungene bydde vi «Haien kommer» som ble en umiddelbar suksess. Stor innsats fra unger og Skjebergelever!

Så gikk ferden tilbake for lunsj. Resten av dagen fikk vi fritid. De fleste dro tilbake til Jollyboys, men det var noen som dro til Victoriafallene for å ta zip-line. Resten av dagen ble brukt til å slappe av, bade og spise pasta og pizza på den italienske restauranten Olgas. Da vi kom tilbake fra middagen ble det Barcelona-Atletico Madrid før det ble kvelden og nedtelling til safarien i Chobe National Park i Botswana.
Badedeby: Gutten til Ronald hadde aldri vært i basseng. Etter litt nøling og med Thomas sin forsikring om å være privat livredder, ble det veldig gøy å kaste ball med Snorre og Thomas. Pappa Ronald følger tett med!