Vår lærling Reem Reyad Dahlan i institusjonskokkefag gikk torsdag denne uken opp til fagprøve, og som hun bestod på mesterlig vis med toppkarakteren MEGET GODT. Vi kan bare si oss enig i at Reem er en førsteklasses kokk! 

Vel bestått! Det var en fornøyd gjeng som poserte i skolens spisesal etter at fagprøven var gjort. Fra venstre: Kokkesensorene Trond Korseth og Marie Måreide, kandidaten Reem Reyad Dahlan,
og kjøkkensjef ved Skjeberg Folkehøyskole Sindre Engen.

Reem har vært med oss på Skjeberg Folkehøyskole de siste to årene og har vært et frisk pust i hverdagen for både elever og ansatte. Med sin palestinske bakgrunn har Reem kommet med mange spennende retter fra Midtøsten, i tillegg til tradisjonell mat som vi er vant med her i Norge også. Reem har utviklet seg til å bli en veldig dyktig kokk og vi er stolte å sende henne videre i yrkeslivet, når den tid kommer, sier kjøkkensjef Sindre Engen ved Skjeberg Folkehøyskole.
Diettmat: Her er Reem i full sving med å steke vegetarkaker som en del av oppgaven under under fagprøven i institusjonskokkefag.

På sin fagprøve lagde Reem en koldtallerken med laks til lunsj, kokte kraft, fileterte laks, parterte kalkun, lagde kjøttkaker med kålstuing og brun saus. Videre diettmat til laktoseallergikere, vegetarmat, karamellpudding og sjokolademousse. Og alt toppet med flotte kanalboller. Alt dette gjorde hun på en utmerket måte.
– Dette var topp klasse, sa sensor Marie Måreide som til daglig er kokk i Halden Fengsel. Det er en fagprøve på øverste hylle, blant de 10 % helt der oppe! Sensor nummer to, Trond Korseth følger opp. – Noe med det beste jeg har sett. Veldig bra gjennomført hele veien, og hun tørr å sette sitt personlige preg på noe av det hun serverte. Dette var bra! 
God stemning: Trivsel ved måltidene er viktig, og det er ingen ting å si på stemningen her når Reem serverer sensorene sin sjokolademoussè og karamellpudding til vurdering!

Reem selv har både gledet og gruet seg til fagprøven og er nå utrolig glad og fornøyd at det gikk så bra. Skolens kjøkkensjef Sindre Engen har hatt ansvaret for ansettelse og oppfølging av lærlingpraksisen på kjøkkenet, og var tydelig fornøyd etter prøven var avlagt:
– Dette var gøy, jeg er veldig glad på Reems vegne. Jeg viste jo at hun var flink, men en vet jo aldri med prøver. Men dette var solid! 
Reem har som nevnt jobbet på kjøkkenet på Skjeberg Folkehøyskole i to år, men har også hatt praksis utenfor skolen.
– Reem var to uker på «Glad Laksen» på Borg Amfi nå i vår. Dette for å lære enda mer om denne delen av kokkeyrket, samt lære om ulike råvarer, beskjæring og behandling av disse, sier Sindre. Vi har også bevisst kjøpt hel fisk til kjøkkenet her, sikkert 30 i tallet,  så Reem har fått trent seg på å filètere.
Kokkesensor Trond Korseth mener dette er viktig.
-Det er «dessverre» blitt slik i dag at kokkene bruker mindre og mindre hele dyr og fisk. Det aller meste blir kjøpt ferdig stykket, og dermed opprettholder heller ikke kokkene kunnskapen og ferdigheten i å partere og filètere. Men her på Skjeberg har Reem åpnebart lært dette godt! 
Kjøttkraft: Slik skal det se ut i gryta når du skal koke deg en god kraft som basis for gode sauser eller supper.

– Jeg har vært heldig og fått spist maten til Reem i snart to år nå, og det er en fryd hver gang. Spennende og nye smaker med arabisk tøtsj, sier Sveinung Finden – en meget fornøyd rektor for anledningen, og fortsetter: – Vi kommer til å savne henne som person og menneske, men slik er det med læringkontrakter. De tar slutt en dag. Vi kan bare gratulere Reem, takke for all god mat, og ønske henne lykke til videre i karrieren. Og så vil jeg legge til at vår egen kokk og kjøkkensjef har gjort en fantastisk jobb med tilrettelegging og opplæring. Jeg er glad og stolt for å ha Sindre Engen med på laget i driften av Skjeberg Folkehøyskole.
Første lærling på skjeberg Folkehøyskole.
Høsten 2017 tok Skjeberg folkehøyskole valget om å ta inn en lærling. Dette var en ny opplevelse for alle ansatte på skolen. Det er flott å kunne være med å utvikle nye kokker for å holde faget ved like. Det gir også oss på kjøkkenet en motivasjon til å stå på litt ekstra og holde oss på «tå hev». Så dette har vært en veldig god avgjørelse for Skjeberg Folkehøyskole.
– Til høsten tar vi inn vår andre lærling, og det blir spennende å starte på nytt, sier kjøkkensjef Sindre Engen.
Gjærbakst!!! Dette «stoffet» får vi visst aldri nok av vi som jobber her, eller er elever ved Skjeberg Folkehøyskole. Disse fikk vi servert rykende ferske og varmmmmme…. Takk igjen Reem!