Jagerflygere, orienteringsløpere og fotballspillere på elitenivå rapporterer om sine gode erfaringer med mindfulness. Fra og med neste høst kan også du som elev ved linja Frivillig arbeid og mental styrke få erfare hvilke effekter denne mentale treningsformen gir.
– Det pågår en mental revolusjon i næringslivet, forsvaret og idretten. Særlig toppidretten er i ferd med å erkjenne at det som skiller de beste fra de nest beste, er mentale ferdigheter, skriver Anders Meland i sin bok Stillhetens råskap. Han har nettopp tatt sin doktorgrad ved Norges idrettshøgskole (NIH).
Studiene til Meland ved NIH kom i gang etter at forsvaret, Olympiatoppen og NIH fant ut at de alle kunne dra nytte av å forske på mulige effekter av mindfulness.
Men mindfulness er selvfølgelig ikke bare for soldater og toppidrettsutøvere. Alle møter vi daglig på stress og utfordringer, og trening i mindfulness går blant annet ut på å akseptere og håndtere stress når det oppstår.
Mindfulness læres gjennom samtaler, meditasjon og prosesser. Alle mennesker kan finne stillhet og ro i meditasjon. Det gir kroppen og tankene et fristed. Og hva skjer med deg da? Jo, du vil kjenne deg både uthvilt, konsentrert og fokusert. Du vil oppøve evnen til å distansere deg til «tankekjør», som ofte omhandler noe som har vært, eller noe som skal komme. Evnen til å leve, og være oppmerksomme, i øyeblikket vil dermed bli større.

Ved siden av blant annet et valgt engasjement innen frivillig arbeid, vil timeplanen til elevene ved linjen Frivillig arbeid og mental styrke inneholde et treningsprogram i mindfulness – også kalt oppmerksomhetstrening.
Kilde: Forskning.no
Les mer om Anders Melands forskning på mindfulness her:
http://forskning.no/2016/12/mindfulness-i-forsvaret-toppidrett/produsert-og-finansiert-av/norges-idrettsh%C3%B8gskole