Tomter har siden år 2000 arbeidet med identitet som tema, og reist verden rundt på oppdrag for ulike magasiner og byråer. Han har tidligere dokumentert pensjonistkolonier i Spania og strengt bevoktede «drømmesamfunn» i USA. Den norske russefeiringen kan ses som et nasjonalt fenomen, sier Tomter, den vekker oppsikt og ikke minst undring i andre land.

Tilbake til gamle Tomter
I forbindelse med sitt Norgesbesøk tok Jørn turen til Skjeberg Folkehøyskole for å holde et fordrag for elevene på Bilde og Kommunikasjon og Grafisk Design. Han fortalte om sine erfaringer fra Skjeberg, studier i London, om å utvikle en egen fotografisk stil, og om foto som konsept. Å ha gode ideer, detaljerte planer, samt å arbeide hardt selv i motbakker, er Jørns resept for suksess som fotograf.

Portrett av en ukjent
var tittelen på oppgaven Jørn Tomter ga elevene på BOK i forkant av besøket. Eirik Austerheim og Camilla Maarud syntes oppgaven var vrien fordi de opplevde det som flaut å spørre ukjente om å fotografere dem. Likevel er de enige om at det gikk greit når de først kom igang, og at det ble den beste oppgaven de har fått hittil i skoleåret.

Elevene er flinke, jeg er ovverrasket over hvor gode ideer de har, og over hvor mye enkelte har fått til på kort tid, avslutter Jørn idet han kaster seg i bilen for å rekke en fotojobb i Oslo før han igjen setter kursen mot London.

Se også: www.tomter.net og www.thenorwegianway.net