Bare sekunder tidligere var det en forventningsfull stillhet i rommet preget av respekt og ærbødighet overfor en sentral afrikansk frigjøringsforkjemper som snart skal møte dem ansikt til ansikt.

De siste dagene har rektor Frede Dyrby Christensen forelest om Kaundas posisjon som Zambias første president. Han har selv vært bosatt og jobbet i Afrika i flere år. Frede har i en årrekke også hatt temafag med internasjonal politikk og Afrika som spesialområde. Han vet hvilken anseelse den 83 år gamle ekspresidenten har. Kaundas navn blir brukt i samme åndedrag som Julius Nyerere i Tanzania og Nelson Mandela i Sør-Afrika.

Tiden nærmer seg. Alles blikk er rettet mot døren. Så kommer han, applausen bryter løs, og skolekoret synger Zambias nasjonalsang under ledelse av musikklærer Jon Thorstensen.

Synger om HIV og AIDS
Det er da det skjer. Nå møter vi forventningene som er bygd opp. Nå kommer mannen vi har hørt andre har karakterisert, vurdert og analysert. Nå kommer Kenneth Kaunda med en hale av substantiv som respekt, anseelse, autoritet og ærbødighet. Han stiger inn i rommet ikledd slitt skinnjakke. Under har han en rødspraglete og løshengende skjorte. Øynene er klare og den aldrende norgesvennen har en verdig avslappethet over seg. Når de formalistiske presentasjonene av reisefølget endelig tar slutt, møter vi Kaundas blikk igjen. Han begynner å synge. «Fight against AIDS». Han klapper. Publikum klapper med. Elevene synger refrenget sammen med Zambias tidligere president. Han er et levende menneske. Han vet hva han synger om. Han synger sin egen historie. Kenneth Kaunda har selv mistet sin sønn som fikk den fryktede sykdommen. 17 prosent av den voksne befolkningen er rammet og AIDS er nasjonens største problem ved siden av fattigdom. HIV og AIDS vil fortsette å herje Zambias økonomi, politikk, kultur og sosiale utvikling i uoverskuelig fremtid.

Kaunda tar av seg skinnjakken og blotter AIDS-sløyfen på brystet. Han har etablert hjelpeorganisasjonen «The Kaunda Foundation». Lavmælt snakker han om hvor viktig ønsket om å bedre helsen for befolkningen i Zambia er og hvilke følger det vil få for bekjempelsen av epidemien. Kaunda står der utvungen med den ene handa i lommen. Elevene lytter. Han takker Skjeberg Folkehøyskole og fagfeltet Sportsjournalistikk og idrett for det engasjementet de har lagt ned i sitt prosjekt i Zambia som handler om å bevisstgjøre barn og ungdom om HIV og AIDS ved hjelp av idrett.

Norsk bistand
-Fattigdom er Afrikas største problem, sier Kaunda, vel vitende om at i hans eget hjemland lever over 70 prosent av befolkningen i fattigdom og at forventet levealder synker dramatisk.

Zambia er et av Afrikas mest urbaniserte land. Nesten halvparten av de ti millioner innbyggerne er konsentrert i noen få urbaniserte soner langs de viktigste transportkorridorene. Landbruksområdene er imidlertid underbefolket. Landet sliter med arbeidsløshet og mangel på faglig arbeidskraft. Zambia er derfor ett av Norges syv hovedsamarbeidsland for bistand, og har siden 1967 mottatt nesten åtte milliarder norske kroner. Da hadde Kaunda fungert som president i tre år. På begynnelsen av 1970-tallet gjorde han Zambia til en ettpartistat og han måtte forlate sitt embete etter massivt press i 1991. Senere ble han fengslet og anklaget for kuppforsøk.

Støtter Mugabe
Selv om Kaunda har engasjert seg sterkt i frigjøringskampen i alle Zambias naboland, er det fortsatt visse kontroverser rundt den tidligere statslederen. Ikke minst hans støtte til Robert Mugabe i Zimbabwe. Millioner av zimbabwere er nå drevet på flukt i sitt eget land og jordbruksproduksjonen har sunket katastrofalt de sju siste årene. Både USA og EU boikotter nå all handel med Zimbabwe og gir bare bistand til frivillige organisasjoner som yter humanitær hjelp i landet. Også Norge har kuttet all bistand til Robert Mugabes regjering. Kaunda mener at økonomiske sanksjoner er feil vei å gå.

En ny dimensjon
Møtet med Kaunda blir kort. Han skal videre. Elevene klapper. Kaunda klapper og smiler. Han tar noen kjappe dansesteg. Smiler igjen og går. På veien lar han seg fotografere og intervjue. AIDS og HIV har fått en ny dimensjon. Den tidligere frigjøringsforkjemperen skal fortsette kampen mot fattigdom og bekjempelse av HIV og AIDS.

Så vandrer han ut i høstettermiddagen med skjeberg-skipet i sølv på jakkeslaget.