Hvert år gleder elevene (og lærere) på Fotolinja seg like mye til New York. Og grunnen er enkel: Fordi det er verdens feteste by og så har vi et helt fantastisk og unikt program for turen. For det er ikke bare en tur, det er også en dannelsesreise. 

Iselin og Andreas var rimelig fornøyde på gatekunstvandringen i Brooklyn.

12 Fantastiske dager på Upper West Side
På foto reiser vi kun med fly en gang i løpet av skoleåret. Så da gjør vi det skikkelig den ene gangen vi flyr. Det er ikke tilfeldig at vi kaller oss Foto-New York. For gjennom hele skoleåret jobber vi mot New York. Slik at når vi kommer frem så vet vi hva vi skal gjøre. Vi bor midt i smørøyet på Manhattan. Vi vet vi skal til Brooklyn og se enestående streetart, på MoMA for å se klassisk kunst og på Broadway for å se musikal.  
Streetphoto i New York er fantastisk. Her er det morsomme ting å fotografere overalt (Foto: Thomas Stavø Johnstone)

Streetphoto
Vi skal saumfare gatene
Lower East Side, Chinatown og Harlem etter kule uttrykk og mennesker når vi gjør streetphoto. Vi går i Central Park for å nyte finværet og se på våren som er i ferd med å bli pakket ut av vinterdvalen. Vi skal finne «Friends»-huset også.
Streetphoto i Chinatown (Foto: Synne Ekeberg Simensen og Siri Holst Sverresvold)

God mat hører også til.
Vi skal spise på Hard Rock Cafe og tenker det blir kult. Men årets juvel er nok Ellen’s Stardust Diner, der servitørene synger og ballerer mens de gir oss og andre maten. Det kommer til å bli en opplevelse for livet. Vi skal også oppleve vegansk, kinesisk og italiensk mat. Det blir en kulinarisk opplevelse!
Fornøyde fotoelever på Hard Rock Cafe

Vi skal også på sykkeltur. I New York er det en drøm å sykle om man bare husker på å smøre seg med solkrem. Klok av skade, sies det. Sist vi syklet glemte vi solkremen og vi ble godt svidde hele gjengen. Hvis været smiler blir det sykkeltur helt til Coney Island. Hvis ikke blir det nok bare en tur i Central Park.  
Silja, Fischer, Casper, Torbjørn og Joachim på åpningen av den første utstillingen vi hadde i New York. Vegard fikk jo tilogmed solgt et bilde!

Utstilling i New York
Noe av det som gjør reisen vår unik er samarbeidet Fotolinja har med Sjømannskirken i New York. For selv om vi er en frilynt skole, kan vi veldig godt ha et samarbeid med en kirke. Vi har solgt kalendere til inntekt for dem og fikk inn 12 000kr. Og vi får ha utstilling i galleriet deres som henger en uke. Er ikke det fantastisk? Det synes vi også. Så hvis du er i New York i slutten av April er det bare å titte innom. 
Kveldsfotografering på Times Square (Foto: Tonje Gajda Thomassen og JT)

Dannelsesreisen
Vi på Skjeberg folkehøyskole synes det er viktig at reisene våre har mål og mening. Så når vi kaller oss Foto-New York er det en grunn for det. Gjennom skoleåret og reisen vår er vi på en dannelsesreise. Gjennom året lærer vi oss det vi trenger innen foto for å beherske kamera i en hvilken som helst kontekst. Vi gjør alt fra streetphoto, studiofoto, kunst og naturfoto. Vi lærer hvilke kamerainnstillinger vi skal bruke. Vi lærer bildekomposisjon og å gi og tilbakemelding på bildene våre. Vi samarbeider og har det hyggelig. Vi har mye sosialt sammen og setter stor pris på fotogjengen vår. I New York får vi god bruk for alt dette. Nå skal vi ikke i studio der, men erfaringene kommer godt med.
Kunst og kultur gjennomsyrer året på Skjeberg folkehøyskole (Foto: Hans Martin Nygård)

Verdens kulturelle navle
Vi lærer om hvor vi kommer fra, og hvor kulturen kommer fra. Vi lærer også en del om det vi kommer til. Og hvorfor så mye spennende kommer fra New York. Gatekunst, rap og hip hop for eksempel. Hvorfor kunst og integritet er viktig. Hva det vil si å være et moderne menneske i verden. Vi lærer hva det vil si å være åpne til noe nytt, noe man kanskje ikke trodde man ville like. Om ikke å være så skråsikre før man har sett en sak fra flere sider. Det gir oss gode perspektiver videre.
En halv mann i Brooklyn

Vi gjør oss klare. Vi øver oss i fellesskap på ulike turer gjennom året. Så når vi da endelig er i New York vet vi hva vi kan og hvordan vi skal få de bildene vi ønsker.  Vi er en sammensveiset gjeng som drar på tur.
Det er en fantastisk opplevelse å skue utover Manhattan fra Top of the Rock. Denne gjengen kunne posere for fotografen. Andrine og Casper, Fischer, Rashad og Niklas.

Vi er oppe i skyskraperne, vi er nede på sjøen og elva. Får med oss historien om Brooklyn Bridge. Vi ser på kartet hvor lang Broadway er. Vi går i forfedrene våre sine fotspor på Statue of Liberty og Ellis Island. Vi snakker om hva det betydde for 100 år siden å reise fra alt og alle hjemme for å komme hit. Hva det vil si å være flyktning. Og å kunne reise til et bedre sted.  
Et besøk i FN er både moro og interessant.

Vi besøker FN og får en forståelse av hvorfor vi fremdeles trenger verdens kanskje viktigste møteplass for politikk og kultur. Vi får en omvisning, og er vi heldige så får vi tatt noen morsomme bilder, slik vi fikk sist vi var der.
Det er mye man får se i New York som man ikke ser i Norge.

Vi har en suveren balanse mellom opplevelser, tyngde og moro på tur. Vi har mye opplegg, men også mye sosialt og fritid. Til sammen utgjør det en uforglemmelig opplevelse. Og så kommer vi hjem med en opplevelse og minner vi alltid vil ha med oss videre i livet. Og vi kommer hjem litt klokere enn det vi var da vi reiste. 
Dessert i Chinatown (Foto Kine Malin Furuvald Fløistad)

Er du nysgjerrig på hva mer vi gjør på Fotolinja så kan du lese mer HER.
Sjekk også ut Fotolinja sin Instagram