Man blir veldig tilknyttet hverandre etter et år på Grafisk design på Skjeberg folkehøyskole. Det er et år preget av kreativitet, frihet og muligheter. Tid til å finne frem sitt eget uttrykk, tenne sin egen flamme. Uendelige mulighet til å dyrke egne interesser, og kanskje få noen nye? Vennskap og samarbeid blomstrer. Fag og folkehøyskole. Det er litt av en dynamitt. 

En herlig Graf-gjeng på tur.

Mange spørsmål
Vi blir liksom ikke ferdige med hverandre etter et så innholdsrikt
folkehøyskoleår med alt det innebærer. Vi går videre sammen, selv om vi går på forskjellige stier. Det er veldig hyggelig å følge elevene på deres sti, og så ønsker vi jo å høre om de fikk det de trengte fra oss. Nådde vi frem? 
Hovedlærer Mona Sandberg hopper i det med elevene sine.

  • Fikk de mulighetene (tid, hjelp og oppgaver) som førte til at de fikk utvikle seg kreativt? 
  • Ga turen til Japan nøkler til veien videre som designere eller kunstnere eller begge deler? 
  • Hjalp folkehøyskoleåret dem på veien til å bli den de er? Savner de vennene sine fra folkehøyskoleåret? 

Vi har spurt to tidligere Graf-elever som nå har begynt på sin videre reise i livet. Og her er deres svar: 

Siri Karlsen: 

Siri Karlsen i Japan (foto: Emilia Hanseth)

Året på Skjeberg har hjulpet meg masse faglig. Jeg fikk lære mye jeg ikke kunne, fikk hjelp til det jeg ikke forstod og jeg ble utfordret til å strekke med videre faglig.  
Studier
Ikke minst sørget folkehøyskolen for at jeg fikk tid til å senke skuldrene og virkelig glede meg over skolearbeidet.

I dag studerer jeg Visuell kommunikasjon (grafisk design og illustrasjon) ved fakultet for Kunst, musikk, design ved Universitetet i Bergen. Her trenger man (blant annet) å levere en Portfolio og en hjemmeoppgave for å komme inn.  
Siri sitt arbeid til veggmalerioppgaven. Vi er utrolig glade for at det henger på veggen hos oss fremdeles.

Portfolio
På Skjeberg fikk jeg erfaring og arbeider å putte på portfolioen, i tillegg til tid og overskudd til å sette meg ned og gjøre hjemmeoppgaven grundig, samt få nyttige tips og tilbakemeldinger fra Mona og medelever. Mona er en fantastisk lærer. Hennes uendelige tålmodighet, optimisme, kunnskap og nysgjerrighet er ikke noe annet enn dypt imponerende og inspirerende.
 
Hiroshima/Japan (Foto: Siri Karlsen)

Inspirerende Japan
Japanturen var veldig gøy og spennende. Det var veldig gøy å få oppleve den japanske kulturen og historien. Vi besøkte flere spennende museer og historiske steder som ga inspirasjon faglig og personlig. Blant disse står spesielt oppholdet på Mt. Koya og besøket på Ghibli-museet frem som minneverdige.

Emilia Hanseth: 

Emilia Hanseth med kamera, klar for å fotografere kirsebærblomstringen i Japan.

Jeg valgte å gå på grafisk design linjen på Skjeberg Folkehøyskole etter at jeg bestemte meg for at jeg trengte er lærerikt friår istedenfor å hoppe rett i studier. Det var det beste valget jeg har tatt.
Siri og Emilia lagde to figurteater -dukket i Kamishibai, japansk fortellerteater.

Ta bort presset
Som designere eller kunstnere legger en ofte press på seg selv på å være god nok, men Mona var alltid der for oss å minnet oss på at dette var folkehøyskole og ikke «skole». Vi kunne slappe av og ha det gøy med det vi gjorde samtidig som vi fikk utfordret oss selv i nye teknikker og arbeidsmetoder. Det er også noe jeg mener å ha med seg videre i livet, Det er noe det viktigste jeg lærte på Skjeberg
.
Awkward Photoshoot med vennegjengen

Vennskap
Folkehøyskolen var en mulighet for å åpne meg selv sosialt, og de vennene jeg ble kjent med er mennesker jeg kommer til å elske hele livet. Jeg savner dem utrolig mye, spesielt nå som vi er alle flyttet tilbake til våre hjemsteder og/eller har begynt i studier. Alle de koselige kveldene med film or moro eller dype samtaler til langt på natt om alt og ingenting.
Jeg fikk møte masse nye mennesker, som ikke bare gikk på Grafisk design, men også Musikk, Foto og Sport.
Vannmaling av Chumon Gate fra Koyasan av Emilia Hanseth

Japan
Jeg fikk dra til Japan, oppleve en helt ny kultur. Det er en opplevelse som jeg aldri kommer til å oppleve igjen, og det gjør at jeg kommer til å huske året mitt på Skjeberg for alltid.
Nå går jeg på Fakultet for Kunst, Musikk og Design (KMD) i Bergen og tar en bachelor i visuell kommunikasjon. 
Sakura/Japan (Foto: Siri Karlsen)

Japan (Foto: Siri Karlsen)

Japan (Foto: Siri Karlsen)

Les mer om Grafisk design her.
Følg Grafisk design på Instagram her.