Noen stikkord; klatring, trening, kreativitet, diskusjon og filosofi. Kunne det vært noe? To perioder i året har vi valgfag – og det ligger i navnet – du velger hvilke av fagene du vil ha. Her er valgene mange! I dette blogginnlegget sier vi litt om noen av våre valgfag.
I starten av skoleåret velger elevene valgfag, og hvilke fag man velger er helt opp til hvilke interesser og ønsker man har. Det eneste vi bestemmer er hvor mange timer med valgfag man må ha.
Vi jobber for at elevene skal ha et rikt utvalg av fag som oppleves som både spennende, lærerikt og nyttig. Vi ønsker at elever skal ta med seg det de får med seg i valgfaget videre i livet – om det er glede av å trene, interesse for en forfatter, nytten av å reflektere og filosofere eller nytten av ulike kommuniksajonsformer, håper vi at man kan få nytte av alle våre fag videre. Hvert år endrer vi noen av fagene, andre går ut, mens noen følger med oss videre. Hvilke fag vi har, justerer vi så langt vi kan, etter hvilke ønsker elevene har, innen rimelighetens grenser naturligvis.
Klatring er et veldig populært valgfag, og er alltid fulltegnet. Her reiser elevene på Red-Point klatresenter for å lære å klatre, sikre og ta brattkort. Willy-Andrè som er hovedlærer på Radio, Podcast og Web-TV har klatret mye utendørs, og kan veldig mye. Vi har også klatreinstruktør med som står ansvarlig for brattkortkurset. Avhengig av vær på våren er målet at dette valgfaget munner ut i en klatretur utendørs. Her blir høydeskrekk, bevegelighet, styrke, planleggingsevne og trygghet på andre satt på prøve.

Klatring gir deg en mestringsfølelse og et adrenalinkick når du kommer til toppen av veggen – så må du kaste deg ned og stole på partneren din som sikrer deg.

Filosoficafè tar for seg ulike forhold i verden vi lever i, og reflekterer rundt hvorfor ting er som de er. Vi gir deg rom til å fundere rundt grunnleggende livsspørsmål. Still de store spørsmål med vennene dine over en kopp kaffe. Hvem er vi? Hva kommer etter dette? Er alt en fiksjon?
Diskusjon gir deg muligheten til å lære om ulike forhold rundt en diskusjon/debatt, men aller mest; vi skal diskutere! Gjerne med både høy temperatur og stor takhøyde. Vi finner et tema flere mener noe om, og man diskuterer ut i fra det standpunktet man har. Kanskje endrer du mening i løpet av diskusjonen og ser andre sider av saken?
Yoga gir deg en indre ro og fokuserer på pustteknikker, bevegelighetstrening, styrketrening og øver opp evnen til å være «her og nå». Man vil merke etter få timer at kroppen responderer på denne formen for aktivitet og gir deg en god følelse.
Avspenning, bevegelighet, styrke og indre ro gir energi og kraft.

Strikking er for deg som får en indre ro av å drive med håndarbeider og har lyst til å lage noe – enten til deg selv eller til noen du er glad i. Vår kjære husmor Berit er med deg gjennom dette faget og kan lære deg å strikke dersom du ikke kan det fra før, eller utfordre deg til avanserte strikkeprosjekter dersom har strikket endel tidligere.
På glattisen gir deg muligheten til å teste ulike aktiviteter på is. Du kan prøve ishockey, bandy, curling og bli bedre kjent med å gå på skøyter. Dette oppøver balanse og koordinasjon, men er aller mest gøy!
Skøyter er gøy, og i kombinasjon med frisk luft (og kanskje kakao) gir det et herlig friskt pust i hverdagen.

«Ryk og reis» er beretninger fra ulike deler av verden, og selv om man ikke fysisk reiser til alle disse stedene, kjennes det ut som om man besøker de stedene det fortelles om. Dersom man er reiselysten kan man få mange gode tips til reiser man kan ta senere i livet.
Ernest Hemmingway er verdensforfatteren med nobels litteraturpris og som har vært førende for skjønnlitteraturen. Han hadde et spennende liv, og i dette valgfaget blir du bedre kjent med fortatteren, hans liv og verker.
Squash er en rackert sport som har blitt veldig populær de siste årene. Vi reiser til et senter som har squash-hall og lærer oss de grunnleggende ferdighetene som trengs før vi spiller. Her kan du bli litt varm i trøya, tenke taktikk og utfordre en medelev til kamp.
Squash gir deg både svetteperler i pannen, en god dose taktisk trening og veldig mye glede gjennom aktivitet.

Bodypump er styrketrening med vekter og stang til pulserende musikk og et fastlagt program som er enkelt å følge. Vi trener hele kroppen og du legger på vekter og belastning ut i fra dine egne ønsker og fysisk form.
Ballspill gir deg muligheten til å spille ball med andre medelever på et nivå som ikke skremmer deg. Vi spiller innebandy, fotball, basketball og volleyball – enten som en rullering eller etter elevenes ønske. Dette er for alle, og ikke bare dem som spiller fotball ofte.
Ballspill av ulik art kjenner mange til, og her får du spille flere ulike ballspill – på det nivået du er. Fordi det er gøy og du blir litt varm i trøya.

Naturfoto gir deg muligheten til å komme ut i naturen og ta bilder av ulike ojekter. Du lærer om ulike teknikker og hva som gir et godt bilde. Du får uttrykke deg ut i fra gitt oppgaver og får boltre deg i egen kreativitet.
Et bilde sier mer enn tusen ord og kan gi en stemning som man vanskelig kan uttrykke med ord.

Karaoke er en enestående måte å komme sammen og synge på, med lave skuldre og med den stemmen du har. Her skal det bli liv og latter, med sangen som bindemiddel.
Studentmat kommer de fleste til å ha behov for. Når livet starter på hybel eller leilighet er det lett å ty til pizza og ferdigmat. I dette faget får du kunnskap og trening i å lage god og billig mat som du kan lage deg når du flytter for deg selv. I tillegg garanterer vi at det kommer til å være billigere enn pizza og ferdigmat.
Se mer om våre valgfag her.