Victoria Falls er ett av verdens syv underverker og det kan man godt skjønne. Regntiden er nettopp over og det merkes godt på vannstanden i fossen. Enorme mengder vann velter utfor den 1,7 km lange kanten og styrter 104 meter ned i juvet. Etterhvert som vi beveget oss nærmere fossen fikk vi føle det skikkelig på kroppen. Vannet fosset mot oss og vi ble våte helt inn til skinnet. Til tider var vannmengdene så store at det var umulig å holde øynene åpne.

– Det var en stor og våt opplevelse! Til glede for alle små barn, sier Merete Larsen Jansen. Hun legger også til at å leie regnfrakk er bortkastet penger, de ble like våte som oss uten.
Med regnbue, dryppende vann og fantastisk grønn natur føltes besøket i Victoria Falls nesten som å være i en eventyrverden.

Uredde bavianer
I Sun Hotels hage ved Victoria Falls fikk vi møte litt av dyrelivet i Zambia. Zebraer, krokodiller og giraffer tuslet rundt og brydde seg ikke om nysgjerrige forbipasserende. Mange syntes det var stort å få se ekte afrikanske dyr. Rundt omkring på parkeringsplassen og på markedet utenfor fallene hoppet bavianene fritt. De var ikke beskjedne og tok colabokser og sjokolade uten å spørre halvredde norske elever.

Underholdende kveld
Vi ble anbefalt en lokal restaurant, Ngoma Zanga. De ansatte hadde typiske afrikanske kostymer og ansiktsmaling. Elevene slapp heller ikke unna. Alle elevene fikk ansiktsmaling. Etter middagen var det underholdning på scenen med afrikansk dans og musikk. Musikken ble ledet av en av Zambias største sangerinner Jane Osbourne. Vi ble også dratt med på scenen for å delta i dansen.

– Det var fantastisk morro å danse. Spesielt kult også å møte en zambisk kjendis som kysset meg på begge kinnene, sier Tore Steffens.

Godt mottatt
Tirsdag gikk turen til landsbyen Buiketo. Landsbyen var typisk afrikansk, med ståhytter, maisåkrer og enkle kår, og skulle for oss være et eksempel på hvordan folk på den zambiske landsbygda lever. Da vi ankom ble vi møtt av dansende damer og vinkende barn. Progammet bestod av en rekke forskjellige ting. Danseoppvisning av mødrene, sang av barna og omvisning i landsbyen.

Lederen i foreldrerådet hold tale, og beskrev tydelig hvilke utfordringer dette samfunnet står overfor. Blant annet gjenreising av skolebygget som de må samle inn penger til kontinuerlig. Hittil har det samlet inn til murstein som rekker omlag en meter opp på veggen. Så mye står igjen.
Etterpå hadde vi Edusport-leker med barna. De syntes det var kjempstas og viste samme entusiasmen som EduSport-lederne.

Tid for basseng
Etter landsbybesøket var mange klare for slikking av sol og bassengkos. Etter to uker tidvis hard jobbing var en ettermiddag med avslappning vel fortjent. Mye lek og morro både i bassenget for solhungrige nordmenn. Og i morgen onsdag er det avreise til Chobe Naturreservat i Botswana for skikkelig safari.