Avis- og nettjournalistikk
2005-2006-kullet har kun tre dager igjen av det ni måneder lange oppholdet på Skjeberg Folkehøyskole. Ingrid Lavik Bernes fra Osterøy og Maren Hyvang Blaalid fra Oslo forteller oss kort om hvordan de opplevde et år på fagfeltet Avis-og nettjournalistikk.

-Det var fint å gå på AVIS, vi har fått jobbet med mange forskjellige prosjekter, sier Ingrid.

– Samtidig har vi kunnet konsentrere oss om det vi selv syntes er mest interessant. Jeg fikk drevet med mye layout og redigering og har funnet ut at det er det jeg vil jobbe med senere. Skolen har gitt meg enormt mye erfaring faglig sett, og sosialt er jeg blitt kjent med mange folk jeg kommer til å holde kontakten med senere. Men vi burde ha ferie om vinteren og flere uker på skolen om våren, det er veldig fint her når det er pent vær!

– Det jeg kommer til å huske best og mest er Islandsturen med AVIS-klassen, den gjorde året komplett! Turen sveiset klassen sammen, en veldig verdig avslutning på året.

Etter sommeren skal Ingrid studere mediedesign på Gjøvik. Hun håper at hun senere får jobbet med layout og redigering i en avis-redaksjon.

-Det har vært morsomt å gå på Avis, året har vært superdupert! sier Maren entusiastisk. Vi lærte å jobbe selvstendig, å samarbeide og fikk mange utfordringer. Det jeg likte best var å jobbe på hovedprosjektet vårt, Skjebringen. Da jobbet vi som profesjonelle journalister og det ga oss mye nyttig erfaring. Skolen har gitt meg ekstremt mye sosialt, jeg har knyttet mange nye vennskap som jeg absolutt skal ta vare på i fremtiden. Men det jeg vil huske mest den fantastiske Islandsturen!

Bilde og kommunikasjon (BOK)

Ida Jarnfelt fra Oslo: -Jeg syns skoleåret har vært fint. Jeg ønsket å lære mye om fotografering, og det har jeg gjort på Skjeberg. Jeg ønsket egentlig ikke å gå på folkehøyskole. Jeg ville begynne på analog foto-linje, men jeg er veldig glad for at jeg valgte å ta et år på folkehøyskole. I løpet av året lærer man mye om seg selv og andre. Man lærer å forholde seg til forskjellige mennesker og om samarbeid. Hva du lærer i løpet av året er mye opp til deg selv. Hvis du er innstilt på å gjøre mye, får du også mye ut av året.

Drømmen min er å bli fotograf, selv om jeg vet det er veldig vanskelig. Jeg har tenkt å ta hudpleierutdanning slik at jeg kan jobbe ved siden av fotografstudiene.

Mathis Hildonen fra Bodø:

-Jeg synes skoleåret har vært bra, og jeg har lært mye interessant om fotografering. I løpet av året har jeg blitt kjent med mange trivelige folk som jeg har opplevd mye sært sammen med. Ti dager etter at skolen er ferdig begynner jeg i siviltjeneste. Etter det vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre. Jeg må bruke siviltjenesten som et tenke-år.

Musikk- og musikkproduksjon

Både Kristian Flåten fra Stokke og Stina Marit Olsen fra Kristiansund er storfornøyd med året på Skjeberg Folkehøyskole.

– Jeg hadde få forventninger til året, men det er absolutt godkjent, og vel så det, sier Kristian. Det eneste negative de to har å si er at det til tider har vært litt slitsomt med alle konsertene fagfeltet har arrangert.

– Men det er delvis vår egen feil. Vi har vært veldig entusiastiske, og har hatt mye moro. Det har også vært et kunnskapsrikt år, forteller Stina Marit. På spørsmål om deres beste minner fra året, trekker de to frem spillejobben deres i Litauen, studioprosjekt og cd-produksjon. Begge elevene skal flytte til Oslo til høsten, og de kommer til å fortsette å jobbe med musikk. Stina Marit skal få seg jobb og skal ta opp tidligere eksamener, mens Kristian skal ta en musikerutdanning ved NISS (Nordisk Institutt for Scene og Studio).

Elevene Tine Gunvaldsen fra Kristiansand og Inge Stensrud fra Telemark fra fagfeltet Radio- og TV-journalistikk er begge fornøyd med året på Skjeberg folkehøyskole.

– Det har vært gøy å bli kastet ut i ting som man ikke kunne fra før, sier Tine med et smil. -Ja, det er godt å kunne prøve og feile innenfor mange ulike temaer, fortsetter Inge. Til høsten ønsker de begge å utdanne seg innenfor mediefaget. De har fått med seg nyttig lærdom og året på folkehøyskole har dannet et godt grunnlag. -Jeg skal først ta et årstudium i film og fjernsynsteknikk på Lillehammer. Det er flere fra skolen som har søkt ulike medielinjer der, sier Inge. -Til høsten skal jeg flytte sammen med Nadia på MUSIKK, avslutter Tine.

Sportsjournalistikk og idrett

Sportselevene Sigve Lien fra Mosjøen, og Marit Leines fra Leines har erfart en hel del i løpet av året på Skjeberg. – Det har vært utrolig interessant. Jeg har lært mye og møtt mange mennesker jeg har fått et nært forhold til, forteller Marit. Begge har de funnet utfordringer ved å gå på Skjeberg, noen mer annerledes enn andre. – Vi har jo prøvd mange nye idretter, som curling, golf og ishockey. Men vaske klær, har vært en av de mest kjedelige utfordringene, sier Sigve med et smil. Hva de skal gjøre etter skoleåret er veldig klart. – Hjem til mor, sier de begge i kor og ler. Men det aller største ønsket er å studere videre innen journalistikk. Skjeberg folkehøyskole har definitivt bidratt til hva de ønsker å gjøre videre i livet, og nå vil de begge to stå på til de er ferdig utdannede journalister.

Tekst og bilde

Jan-Andrè Granheim fra Oslo:

-Jeg trodde det skulle bli annerledes enn det ble å gå på folkehøyskole. Jeg har utviklet meg kreativt gjennom undervisningen, og fagfeltet har gitt et veldig variert tilbud. Året har vært veldig bra, og det har vært flere morsomme episoder. Jeg har kommet inn på en 2-årig illustratørskole, så drømmen er å bli illustratør.

Ina Hansen fra Oslo:

-Det har vært et kjempefint år, veldig koselig og sosialt. Blant annet har det blitt en del filmkvelder og Sverigeturer. Det jeg har funnet ut er at jeg aldri skal flytte fra Oslo mer. Når det gjelder fremtidsplaner sikter jeg mot en utdannelse og jobb innenfor grafisk design.