Dette fortalte Helene Mariussen et fullsatt auditorium på Skjeberg Folkehøyskole da temafaget Prosjekt Mangfold hadde Forum i midten av november.

Gjennom diverse aktiviteter i løpet av høsten, er det skapt noen gode relasjoner mellom folkehøyskoleelever i Skjeberg og enslige mindreårige flyktninger bosatt i Rygge og Horten. De har blant annet laget en spillefilm sammen, basert på diskusjoner de har hatt om kulturforskjeller (se under).

Blandede følelser
Vi har også vært på skogstur og grillet, intervjuet hverandre og hatt noen lattervekkende bli-kjent-leker. Vi har løst oppgaver sammen to og to – én folkehøyskole elev og én flyktningeungdom – basert på kulturforskjeller. Vi har vært på besøk hos hverandre og smakt somalisk og eritreisk mat, vi har danset sammen og tegnet portretter av hverandre.

Flere av de unge flyktningene kan fortelle at de i utgangspunktet ble med på dette prosjektet med noe blandede følelser. De ville gjerne bli kjent med norske ungdommer. Samtidig hadde de tidligere erfart at dette ikke var så lett. De kan fortelle at de fra sin kultur er vant med at man tar seg ekstra godt av nyankomne i forskjellige miljøer, men i norsk ungdomsskole og videregående skole opplevde de heller det motsatte blant jevnaldrene. Dette har gjort at de heller ikke har tatt noe videre initiativ til å bli kjent med norske ungdommer.

Glad for denne muligheten
– Etter at jeg ble med på dette prosjektet, har jeg lært at norske ungdommer er høflige og hyggelige bare man blir kjent med dem. Jeg har gått på tre forskjellige skoler siden jeg kom til Norge, og da har jeg ikke hatt noen norske venner. Nå har jeg blitt kjent med de norske ungdommene i Prosjekt Mangfold, og det har gjort at jeg også har tatt initiativ til å bli kjent med de norske elevene på den videregående skolen der jeg går nå. Så nå har jeg det hyggelig med dem også, kan Heran fortelle.

– Jeg er glad for at jeg har fått denne muligheten til å møte ungdom på min alder med en helt annen bakgrunn enn meg. Mennesker jeg nok ikke hadde møtt ellers. Dessuten har jeg lært å være bevisst på at man ikke skal dømme folk før man har blitt kjent med dem, sier folkehøyskoleelev Victoria Draget Hansen. uttaler elev Victoria Draget Hansen.

– Jeg har lært å se ting fra andre perspektiver gjennom dette faget, og jeg har fått mye kunnskap om integrering, sier elev Helene Mariussen.

– Det er første gang jeg har vært med på noe sånt, og jeg har fått utrolig mye kunnskap som jeg kan bruke videre, uttaler Hanif Afshari. Hanif kom alene til Norge fra Afghanistan som flyktning for to og et halvt år siden.

Se spillefilm laget av temafaget Prosjekt mangfold
Se elevenes powerpointpresentasjon
Se film av og med deltakerne i temafag Prosjekt mangfold