Linjen Sportsjournalistikk og idrett har denne uka vært på fotballtur til London. Parallelt med å se kamper i Premier League og stadionbesøk, har elevene jobbet med journalistikk. Men hovedmålet med turen er å lære mer om engelsk fotballkultur.

Gedigent: Elevene på linjen Sportsjournalistikk og idrett startet Englandsturen med et dypdykk i et av de flotteste idrettsanleggene i Europa; Arsenals hjemmebane «Emirates Stadium».

Den genuine fotballstemningen kommer når en er på vei til kamp, går gjennom «the turnstiles» og billettkontrollen, går opp trappene og kommer ut på tribunen der en fantastisk fotballbane lyser mot deg! Kjente spillere er i gang med oppvarming og publikum stemmer i med kjente klubbsanger. Når dommeren blåser kampen i gang, løfter nesten taket seg hver gang det er noe ekstra som skjer. Og skulle det bli mål, løfter taket seg litte grann, tenker jeg hver gang det skjer…
Dette må du til England for å oppleve, ikke bare tro at det er det samme å se noe gjennom TV-skjermen. Derfor dro 17 elever og en lærer til London sist torsdag. Fredag var vi først på omvisning på Arsenal sin hjemmebane «Emirates». Her får vi sett hele stadion fra innsiden, garderobene, medierommet, VIP-loungen og direktørboksen. Og vi fikk prøve de ulike sitteplassene på tribunen. Vi gikk med utdelt headset som ga oss veldig mye informasjon om hvert rom vi gikk gjennom. Nytt for mange av oss var det at Arsenè Wenger etter hver kamp inviterer motstanderens manager og støtteapparat inn til sin salong på et glass vin og en vennskapelig prat om kampen som nettopp er ferdig.
«Directors lounge»: Vi fikk prøve det meste på runden vår på Emirates, også utsikten fra VIP-setene utenfor luksusrestauranten «Diamond Bar» der direktører og VIP mingler under kampene.

Etter en felles lunsj dro vi litt hver til vårt, før det var klart for kveldskamp på London Stadium eller Olympiastadion. Den har West Ham United overtatt etter OL i 2012 – kveldens kamp var mot Leicester. Offisielt var det 58000 inne, men med mange glisne seter må nok det tallet reduseres noe. Kampen endte 1-1 etter en tidlig scoring av Albrighton for Leicester og Kouyates redusering rett før pause for West Ham. West Hams supportere lagde overraskende god stemning, og sang blant annet mektig hyllest til den nye manageren med strofen «David Moyes’s claret and blue army».
Publikum: Daniel Fløan fra Skjeberg Folkehøyskole var ikke alene om å ville se West Ham – Leicester denne fredagskvelden.

«Home of football»; Buen over Wembley Stadium er blitt bydelens nye statussymbol. Her er vi på vei til Tottenhams hjemmekamp mot West Bromwich lørdag ettermiddag.

Lørdag er Fotballdagen i England! For vår del gikk turen til Wembley Stadium. Her spiller Tottenham sine hjemmekamper i år, siden White Hart Lane bygges helt ny denne sesongen. Motstander var West Bromwich Albion (WBA), som fikk sparket sin manager Tony Pulis denne uka. Wembley var relativt fullsatt med ca 66000 på tribunene. Vi hadde gode plasser og fikk sett at WBA tok en tidlig og overraskende ledelse ved Rondon, men at ikke overraskende Harry Edward Kane utlignet etter 72 minutter. Det ble også sluttresultatet.
Bedre en TV! Slik er utsikten fra øverste sete på Wembley. Dessverre kommer ikke lyden med på bildet når 60000 stemmer i med «Glory glory Tottenham Hotspurs».

Fra denne kampen gjaldt det å komme seg raskest mulig «hjem» til hotell der vi bodde og nærmeste sportspub med storskjerm. Fotballørdagen ble avsluttet med turens tredje 1-1 kamp. Denne gang storkampen mellom Liverpool og Chelsea. God stemning på puben også med tydelige supportere fra begge lag.
Sportsjournalistikk: Under hele oppholdet samlet elevene inn stoff til TV-sending, og et eget Londonmagasin som lages etter hjemkomst til Skjeberg. Her er Pontus Egelandsdal i sving med et intervju på Emirates, mens Daniel Ducros filmer.

Siste post på programmet var felles middag, før pakking av koffert, og avreise 0530 til flyplassen i morgen. Ikke kom og si at livet som fotballsupporter ikke er tøft nok! Hjemme venter journalistlæreren på alt stoff som er samlet inn under oppholdet. Det skal munne ut i både «live-sending» på TV og i et eget Londonmagasin som skal trykkes.
Kampkake? Når en går rundt stadion før kampstart lar en seg imponere over alle påfunn for å styrke klubbidentiteten og salget…