I dag var det duket for ett av reisens store høydepunkter; Skjeberg BUSA Annual Football Tournament. Over 30 lag fra ulike deler av Lusaka var påmeldt til det som for mange barn og unge er ett av de store høydepunktene i løpet av året.
Av: Birk Liverud og Erik Soltveit Stange

Bedre helse gjennom fotball: Dette banneret ble presentert aller først i toget som innledet åpningsseremonien. Her står også turneringens slagord. 

Åpningsmarsj: Prosesjonen med alle lagene og ledere gikk gjennom deler av lokalmiljøet. Det ble et fargerikt skue med nye drakter som vi hadde med fra Norge. 

Klokken slår 06.00 og det er på tide å komme seg opp. 1,5 time senere er det nemlig oppmøte på Bauleni United Sports Academy for utdeling av lag for laglederne. Hallvard, Benjamin, Sondre, Marcus, Lars, Snorre og Martin hadde alle ansvaret for å følge hvert sitt lag. Men det var ikke de eneste oppgavene som måtte dekkes i en såpass stor turnering. Kristel hadde ansvar for å ta bilder, Jakob jobbet i sekretariatet, Christoffer og Nikolai jobbet med å videreformidle resultater og Lasse, Birk og Erik var dommere. Jesper skulle også være lagleder men pådro seg en «stygg» skade i gårsdagens kamp. Likevel stilte han opp som ivrig støttespiller og tilskuer!
«The Champions»: Hallvard var lagleder for BUSA1 U-6 som like godt vant hele turneringen! Hvert lag spilte tre kamper i gruppespill før gruppevinneren gikk til finalen. 

Idrettsglede: Zambiske unger er gode til mange ting. Og på å feire mål er de helt i verdensklasse! Veldig moro å se på begeistringen, dansen, rytme og sangen for hvert mål.

Da lagene var utdelt og turneringsmarsjen i typisk afrikansk stil med heftige rytmer, var unnagjort var det bare å komme i gang med arbeidet. Flere av gutta sine lag åpnet knallsterkt og holdt formen helt inn til sluttspillet. Det endte med at Marcus og Snorre sine lag møttes i finalen (Marcus gikk seirende ut) og Hallvard sitt BUSA u-6 lag iført Rosenborg drakter, som er Hallvard sitt favorittlag, gikk helt til topps.
Venner: Vi erfarer hele tiden hvor kontaktsøkende barna er. Her har Snorre fått en liten venn på armen som mer en gjerne poserer med lånte solbriller.

Likevel var det ikke bare det sportslige som kom i fokus denne dagen. Dagen var også preget av mange sterke inntrykk av livet til de zambiske barna. Da vi satte oss inn i bussen for å drikke vann og spise litt kjeks ble det raskt fylt opp med sultne og tørste barn utenfor bussen, som tryglet om å få noe. For mange ble dette en både ukomfortabel og trist opplevelse. Kanskje også en vekker på hvor godt og fint vi faktisk har det i Norge.
Da turneringen var ferdigspilt og avslutningsseremonien var over var det mange slitne og trøtte sjeler som satte seg inn bussen. En hel dag med over 30 grader og skyfri himmel satte også sitt preg på flere ansikter, nakker og armer. Likevel tror jeg mange synes det var en svært spennende, morsom og lærerik dag. I morgen venter nye utfordringer da vi skal på grytidlig gudstjeneste, landsbybesøk til Chipapa og spille fotballkamp. Vi gleder oss!
Mediebevisste: BUSA er veldig flinke på markedsføring. I år var det innleid droneassistent som filmet alt i fugleperspektiv. Her fra oppvarmingen rett før kampene starter.

Venner 2: Christoffer har fått en turkammerat som ville følge med han gjennom åpningsmarsjen.