Fotografiske prosesser er i stor grad knyttet til at sølv reagerer på lys. Det finnes også andre stoffer som har denne egenskapen. Et av dem er kaliumdikromat. Papiret som benyttes til gummitrykk er akvarellpapir og ikke vanlig fotopapir som fra produsenten er pålagt lysfølsom emulsjon. Fotografen må selv legge emulsjon på papiret.

Allsidig fotograf
Fotograf Rolf Sørensen har undervist på Bilde og kommunikasjon i over femten år. Ved siden av skolen arbeider Rolf hovedsakelig med naturfoto og arkitekturfotografering. Han har utgitt en rekke bøker, og arbeidet med store utstillings- prosjekter.

Denne vinteren jobber Rolf og de atten elevene på Bok med gummitrykk. Det er en metode som ble utviklet av engelskmannen John Pouncy i 1855.

Rolf synes det er flott at hver elev kan jobbe individuelt med trykkene sine, og utvikle sine egne fargenyanser. Det bomullsbaserte akvarellpapiret er fantastisk å jobbe med og man får en følelse av å skape noe helt annet enn det man gjør i photoshop, sier han.


Ikke utgått på dato
Fotoelev Anders Tveit kjente ikke til gummitrykkprosessen før han begynte på Bilde og kommunikasjon.

– Det er spennende å lære en eldgammel prosess som så få behersker, sier Anders. Jeg ble positivt overrasket, og det er morsomt å jobbe med gummitrykk.

Det å bruke et foto og gjøre det til noe som nærmest likner en akvarell er nesten utrolig.
Anders er ikke ferdig med bildet sitt. Flere lag med farge skal legges på før bildet er klart for utstilling. I begynnelsen av mars stiller Anders og de andre elevene på Bok ut hvert sitt selvportrett i gummitrykk på St. Croix- huset i Fredrikstad.