Fotolinja har vært i New York et par uker og vi har gjort absolutt alt! Det vil si vi har gjort stort sett alt av det man kan gjøre i en by som New York. Vi har hatt en fantastisk tur og både elever og byen viste seg fra sin beste side.

En fabelaktig gjeng som har vært med på å gjøre årets tur til New York så enestående bra.

Avslutning
Det er fantastisk å avslutte skoleåret på Skjeberg Folkehøyskole med en slik tur som den Fotolinja har til New York. Måneder med forarbeide og år med erfaring gjør at dette er mer enn bare en studiereise. Det er en dannelsesreise og den gir minner for resten av livet.
Fotoelevene forbereder utstilling i Trygve Lie Gallery. Et stort øyeblikk for både elevene og lærere. Foto: Elisabeth Westlie Olsen

Hvorfor kaller vi dette en dannelsesreise? Jo, fordi vi ønsker å lære noe mer enn bare det vi allerede kan. Vi oppdager New York i et annet lys enn det vi ser på film og tv. Vi går i dybden og vi utforsker alle delene av New York. Vi ser på kunst, arkitektur og har sterke kulturelle og mellommenneskelige opplevelser.
«Ladies, Gentlemen… And Those Who Have Yet To Make Up Their Minds» sier Lola i «Kinky Boots». Musikal på Broadway er noe helt eget og elevene er enige om at det var en helt fantastisk opplevelse de ikke ville vært foruten.

Utstilling og kalendere
På grunn av vårt samarbeid med Sjømannskirken i New York, der vi selger kalendere til inntekt for dem, så får vi også stille ut i galleriet deres.
Tenk, vi har stilt ut i New York City! Det er så kult at vi mangler ord. At vi får denne sjansen hvert år når vi besøker New York er en gave. Vi glemmer det ikke med det første.
At vårt samarbeid med Sjømannskirken i New York gir slike muligheter er vi veldig glade og stolte for. Det er også fint å tenke på at de har fått penger fra oss til det gode arbeidet de gjør gjennom vårt kalendersalg.
Frihetsgudinnen sett fra båten vi tok rundt Manhattan, foto: Andreas Svestad Utseth

Musikal og sightseeing
Vi har sett de historiske delene av New York fra både luft og vann. Vi har tøffet forbi Statue of Liberty og Brooklyn Bridge i båt i solnedgang. Vi har vært i et av verdens høyeste hus og sett utover helt ut til horisontens ende. Den store slageren blant elevene var dog vårt besøk på Broadway og musikalen ”Kinky Boots”. Den var inne i sin siste uke da vi var der og stemningen sto i taket fra start til mål.
Det er en fabelaktig kunstopplevelse å gå gjennom gatene i Bushwick, Brooklyn og se på all den enestående gatekunsten.

Brooklyn og Harlem
Vi har sett fantastisk gatekunst i Brooklyn. Det må sies å være et eneste stort kunstgalleri å vandre gjennom gatene våre her. Vi har også vært på et historiske og helt fantastisk show på legendariske Apollo Theatre i Harlem, der bl a Michael Jackson og Aretha Franklin har startet karrierene sine. Talentkvelden oppleves med både grøss og glede siden de som er dårlige faktisk blir buet av scenen.  Det er litt av et kultursjokk.
Putekrig i Washington Square Park. Nættis og Tonje var ikke fornøyde med bare å fotografere, så de ble med på putekrigen. Artig og en helt fantastisk stemning i parken.

Streetphotography
Når vi er i New York må vi prøve oss med Streetphoto. Vi drar til Chinatown og ser på alt det rare man finner der, og vi drar på putekrig i Washington Square Park. I år som det var nydelig vårvær var det en helt elektrisk atmosfære der, med tusenvis av folk som satt på gresset og hygget seg samtidig med at noen faktisk bedrev putekrig.
Særdeles hyggelig og stemningsfylt på The Park. Her flyr småfugler rundt og synger mens man spiser. Et herlig minne!

Uten mat og drikke
Maten må også nevnes. Vi spiste veldig god mat i Chinatown, nydelig vegansk lunsj i Brooklyn. Avskjedsmiddag på The Park i Greenwich Village og selvsagt spiste vi på Hard Rock Cafe også.
Fantastisk foredrag av egne arbeider fra VGs fotograf i USA, Thomas Nilsson. Her viste han bildene sine fra bl a 911 og Hurricane Katrina. Sterke saker!

Det er litt rart å skulle oppsummere turen med bare ord. For turen var så mye mer enn bare det vi gjorde. Det var alle følelsene vi hadde underveis. Måten vi taklet problemene som oppsto. Situasjoner og smakene. Vi har kommet hjem med så mye. Vi er takknemmelige og fornøyde. Dette glemmer vi ALDRI!

Takk for turen, folkens!

Siste kvelden i New York gikk vi tur på Times Square, og tok farvel, på veien hjem. En fin opplevelse!

Les mer om Foto New York HER!
Følg Fotolinja på Instagram HER!