Året på foto er halvveis. Som vanlig er fotogjengen en herlig, lærevillig blanding av nybegynnere, de som kan litt og de som kan mye. Alle har vi noe å lære av hverandre, og det er kanskje det beste med et år på fotolinja. 

Fra oppgaven, «kropp i rom». Her lærer elevene å jobbe kreativt gjennom å leke litt. Foto: Marie Westby.

Først digitalt, så analogt! 
Vi begynte med digitalt foto og etter jul skal vi jobbe med analogt foto og mørkerom. Oppgavene til nå har vært lagt opp slik at elevene har fått en omfattende grunnopplæring i den digitale delen av skoleåret. Det vil si både kamera, bildekomposisjon, redigering og studio.  
«Ut på tur, aldri sur», har vært ett av årets elevers motto!

Den kreative strikken har alle
Men en ting er det tekniske. For å bli en god fotograf må man også kunne mestre de mer kunstneriske aspektene ved fotografering. Gjennom ulike oppgaver har elevene fått trening i å tøye sin kreative strikk i flere retninger. De har tt øve seg gjennom praktisk arbeid på å bli bedre fotografer, både ute i naturen og inne i studio. Og de som tror de ikke er kreative får seg ofte en overraskelse eller flere i løpet av skoleåret. Det kommer ikke av seg selv, men den klarer ikke å gjemme seg et helt skoleår på Skjeberg Folkehøyskole. 
Vi hadde noen fantastiske dager sammen på turen til Oppsjø og Børtevann.

Alle fotosjangere 
Så langt har vi vært innom en herlig bukett med fotosjangere. Vi begynte med naturfoto da vi var på bli-kjent tur til Oppsjø og Børtevann. Det er lett å øve seg med kamerainnstillinger når man har god tid og har det fint sammen med andre. Får man ikke det til, får man hjelp og kan prøve på nytt. Vi var også heldige med været og hadde det helt knall. 
To av bildene som fotolinja gjorde til Fretex fashion-oppgaven. Foto: Marie Westby (v) og Dina Dahl Reistad (h)

Fretexfashion 
Etter naturfoto begynte vi sånn smått med studio. Det er heldigvis lett å lære seg så vi hoppet (nesten) rett i fashionfoto. Siden vi har et tradisjonsrikt samarbeide med Fretex i Halden så fikk vi låne massevis av kule klær der. Til gjengjeld får de bruke bildene våre til Instagram og annen markedsføring.
Les mer Fretex fashion-prosjektet HER!
De hadde nok ikke Switch i barokken, men på samme måte som Caravaggio gjorde det, så oppdaterte fotoelevene bildene til sin tid. Foto: Frida Auke

Kunsthistorie 
Vi har også vært innom kunsthistorien et lite øyeblikk og lært litt om barokken og lyssetting. Da kopierte vi gamle malerier av Caravaggio, og oppdaterte innholdet til vår tid. Det var nemlig det Caravaggio selv gjorde da han malte bibelske scener på 1600-tallet. 
Roomiene Lilli Storrønningen og Marie Westby samarbeidet om prosjektet «Karantenekunst»

Siden vi måtte i karantene på skolen, gjorde vi et eget prosjekt om karantenetiden. Den kalte vi “Karantenekunst”. Her gjorde elevene utrolig mange forskjellige ting, alt fra dokumentar til kunst. God stemning og et rørende fellesskap preget dagene. 
Elevene ble veldig glade da kjøkkenet laget kake til dem mens de var i karantene. Foto Margit Iselin Schrader Haugland

Lilli Storrønningen som er elev på Foto, skrev dette nydelige innlegget om «Karantenekunst»
Respekt-prosjektet ble helt fantastisk i år.

Respekt
Et av de prosjektene vi er mest stolte av er Respekt. Det er et stort prosjekt som elevene på foto gjør hvert år. Her fotograferer vi elevene på skolen og løfter hver og en av de frem på en fin og positiv måte. Bildene ble ordnet linjevis og printet opp i stort format. Disse henger nå i spisesalen på skolen.

Lilli Storrønningen ble så inspirert av å jobbe med resektprosjektet at hun skrev et BLOGGINNLEGG.
Trekanten som Silje har lagt på bildet her var noe av det hun lærte i photoshoptimene. Det ble både kult og morsomt, og gjør bildet og meningen enda tydeligere. Foto: Silje Hamre

I tillegg til alle prosjektene og oppgavene har elevene fått opplæring i Photoshop og Lightroom. Her lærer elevene det grunnleggende i tillegg til mer kreative og morsomme ting. Vi har også vært på hyggelige dagsturer. Før jul var vi på koselige turer til bl a Hvaler og gamlebyen i Fredrikstad. Elevene har også hatt muligheten til å være med og drifte fotoklassens SoMe-kontoer, med både TikTok og Instagram (begge to er @fotoskjebergfhs).
En svevende gutt uten ben? Analogt bilde fra i fjor av Thea Jenssen

Analogt foto og mørkerom
Nå etter jul blir det først og fremst analogt foto som gjelder. Alle gleder seg til å lære analogt foto og mørkerom. Det er veldig artig og er heldigvis ikke vanskelig heller. Skolen har alt utstyret man trenger, og både film og papir er inkludert i skolepengene. Elevene får også låne analogt kamera. Dette blir gøy!
Et av bildene vi kanskje får se på utstillingen? Foto: Sara Nygård Meland

Vi skal også lage utstilling, og da er de beste bildene fra hele skoleåret som skal printes opp i stort format. Det vil si at bildene blir ca 100x 70cm store. Vi er så heldige å få lov til å stille ut i foajeen til Fredrikstad Kino, så det gleder vi oss veldig til. Så hvis du er i Fredrikstad i ukene etter vinterferien kan en tur innom der anbefales.
Fra turen vår til Hvaler. Der var vi innom flere ulike steder og hadde det veldig koselig. Grillet banan med sjokolade var en vinner! Foto: Margit Iselin Schrader Haugland (h)

Siden vi ikke får lov til å reise utenlands i år har fotoelevene selv bestemt hvor de ønsker at vi skal reise. Og de har bestemt at de ønsker en reise rundt i Norge. Det blir en fantastisk opplevelse sammen med denne positive og herlige gjengen! Vi gleder oss!
Er du nysgjerrig på hva mer vi gjør på Fotolinja så kan du lese mer HER.
Sjekk også ut Fotolinja sin Instagram