Vi på Foto har hatt to spennende uker på linja. Vi har jobbet med en oppgave om “Dualitet”, og det har vært en slags øvelse i arkeologi for elevene. De måtte nemlig grave i seg selv og definere oppgaven sin, men det har de vist at de er klare for. For noen bilder vi fikk!

Sterke krefter i sving. Foto: Sara Nygård Meland

Det er en stor følelse når to ukers jobbing bærer frukter. Elevene hadde tolket oppgaven på så mange ulike og spennende måter Den ene etter den andre viste frem sine besvarelser. Og det var gåsehudstemning i klasserommet i dag. For noen bilder!
Det er stort når man klarer å snakke åpent og direkte om de tingene man er opptatt av. Foto: Dina Dahl Reistad

Til enhver tid bærer vi med oss minst to sider av oss selv eller det vi opplever. Det er ikke «enten eller», men et «både og». Det kan være personlig,  menneskelig, politisk eller filosofisk. Våre blikk og andre sanser, oppfatter ikke bare en ting om gangen, og vi har som regel flere tanker og følelser i oss samtidig. 

Oppgaven er ment å lære elevene et verktøy for å gjøre bildene deres enda mer spennende og interessante. En øvelse i å bli bedre kjent med egne kvaliteter som fotograf og menneske. 

Når man ikke er tilstede der man er… Foto: Margit Iselin Schrader Haugland

Begrepsforståelse og definering
Vi har hentet inspirasjon fra
bl a Frida Kahlo, Gregory Crewdson, Ren Hang og Gordon Parks. Elevene har fått øve seg på å definere hva ideene deres handler om, hvor langt de ønsker å tøye strikken, hva ideen IKKE handler om, og hva dualitet egentlig er. Og så handler det om å finne ut av og definere hva man står for.
I disse koronatider gjelder det å holde tunga rett i munnen når det kommer til smittevernregler. Foto: Marie Westby

Årets kull på fotolinja har gjennom hele skoleåret vist at de er en særdeles talentfull gjeng. De har hele tiden ønsket å lære mer, bli bedre og utvikle seg. De har blitt gode både på det tekniske og det kreative. 
Å tørre å være så annerledes som man er. Foto: Lilli Storønningen

Skill deg ut! 
Og det må man være i dagens “marked” for å skille seg ut, bli lagt merke til. Skal publikum ha noe igjen for å se på, og dvele ved bildene våre, så må de også inneholde noe. Noe som skaper en interesse eller opplevelse. Noe som berører oss. Skal vi få det til må vi jobbe med ideutvikling og visuell forståelse av ideene våre. Bli venner med kreativitet og skaperglede.
Hva bor i meg? Hva ønsker jeg å si med bildene mine? Og nettopp det har fotolinja brukt mye tid på.  

Hva ser vi her? Hva har fotografen tenkt? Kreativt og litt nifst fra Silje Hamar Bondehagen

Noen fotograferte i studio, noen i skogen, andre i ulike rom på skolen eller på location. Variasjon er virkelig livets krydder!

Koronatomme gater og munnbind… og en paraply som lyser opp som en lampe. Vi elsker det! Foto: Jenny Sundal

“Kill your darlings” 
Vi har også jobbet med hva som kan fjernes fra bildet for å spisse uttrykket enda mer. Da bruker vi Coco Chanel sitt berømte sitat: “Se deg i speilet før du går ut, og fjern én ting”. Det fungerer forbausende godt når man skal skape bilder også. For etterpå så vet man hvorfor alt er der det er. Man trenes i å se og legge merke til mer. Og dermed blir man en bedre fotograf. 
Noen savner å kunne reise…. Foto: Silje Hamre

Er du nysgjerrig på hva mer vi gjør på Fotolinja så kan du lese mer HER.
Sjekk også ut Fotolinja sin Instagram