I løpet av dag 2 og 3 har vi besøkt tre sportsorganisasjoner som alle bruker idrett som et verktøy i utviklingsarbeidet. Dette er EduSport Foundation, Sport in Action og Breaktrough Sport Academy. Turen gikk først til EduSport som Skjeberg Folkehøyskole har samarbeidet med i to år. Der ble vi godt tatt imot og vi fikk en liten innføring i hvordan de arbeidet. Lederen for EduSport, Michael Mwango, fikk overrekt Skjeberg Folkehøyskoles fortjenestemedalje i sølv.

Gjensyn med Francesca
Rett over veien for EduSport holder Sport in Action hus. Her ble det et hjertelig gjensyn med Francesca Kabaso som bodde på Skjeberg Folkehøyskole fram til jul. Der fikk vi en enkel, men forfriskende servering, og Francesca selv holdt et foredrag om Sport in Action og deres arbeid.

Sterke inntrykk
Det som gjorde sterkest inntrykk var å kjøre gjennom slumområdene (community) og se hvor glade og åpne menneskene var der, tross de vanskelige levekårene. Mange av elevene valgte å gå de siste kilometerne gjennom gatene her. Her var det fullt av søppel som både syntes og luktes på lang avstand. Barn lekte med bildekk og de voksne jobbet utenfor husene med alt fra sykkelreparasjoner til ribbing av høner til dagens middag. Mange kom også for å hilse på oss og ville vise oss hjemmene sine. Vandringen endte på fotballbanen der vi hadde aktiviteter med Breaktrough Sport Academy.

Fotballturnering
Lørdag overvar vi en turnering i regi av Bauleni United Sport Academy (BUSA). Her var det lagt opp til fotballkamper for 20 lag. Etter kampen hadde lagene obligatorisk HIV og AIDS forebyggende aktiviteter med profesjonelle instruktører. Hundrevis av barn var overglade for å ta imot oss, og stilte mer enn villig opp til fotografering. Det ble også tid til to fotballkamper på uvant afrikansk underlag og klima – mot BUSA G-17 og G-18. SPORT spilte 2-2 og 0-2. Stian Solberg leverte målene.

African Dish
Jesper Bruneau var tidlig ute med å høre med husmor Meri om vi skulle få smake på noen afrikanske spesialiteter. Meri trenger du ikke å be to ganger. Dagen etter fikk vi servert «african lakefish». Det slo ikke like bra an hos alle, men Jesper var i alle fall fornøyd.

Ønsker du å komme i kontakt med lærere eller elever i Zambia?
Last ned viktige kontaktadresser her som Pdf