Kulturjournalistikk er et helt nytt fagfelt på Skjeberg Folkehøyskole. -Vi skal få et innblikk journalistikkyrke og med fokus på kultur, sier kulturjournalistikk-elev Annbjørg Dalland.

Med dette utgangspunktet dekkes det lokale kulturtilbudet i nærområdet, Sarpsborg og Fredrikstad. En del av kulturlivet i Norge og Østfold tar sted på kinolerretet, og i den anledning blir elevene sendt på slike oppdrag.

– Vi har fått invitasjon til det som kalles pressevisninger på Sarpsborg kino, og fått sett filmene Knerten, Fame og Jenta son lekte med ilden, før premierekveldene, legger Annbjørg til.

Kalde morgener starter turen mot Sarpsborg, og noen småtrøtte ansikter dukker opp i gågaten allerede før halv ni.

– Det er spennende å få oppleve så mye, og få muligheten til å anmelde filmene før de kommer inn i kinoprogrammet, sier Annbjørg før hun løper inn i den røde salen på Sarpsborg kino.

– Vi er i læringsprosessen og prøver så godt vi kan å være kritiske til filmene vi ser, men mye blir ofte veldig bra på kino, innrømmer Annbjørg.

Likevel merker hun at gjennom slik praktisk arbeid lærer vi fort kunsten å anmelde, og det er blitt mye lettere å se filmer med et mer kritisk øye etter litt trening.

– Det skal bli gøy å se hva annet vi får muligheten til å oppleve dette året på Kulturjournalistikk, avslutter Annbjørg før lyset slukkes og filmen starter.