Sportsjournalistikk og idrett ved Skjeberg Folkehøyskole setter svært stor pris på vårt gode samarbeid med eliteserieklubben i ishockey, Sparta Sarpsborg. Samarbeidet har vært ekstra viktig dette skoleåret.

Tina Scott og Kristian Norvik er henholdsvis medieansvarlig i Sparta Sarpsborg og programleder for Sparta TV. De er i likhet med hovedlærer Thomas Lilleby på sportsjournalistikk og idrett svært fornøyde med samarbeidet så langt.

Adrian, Eirik og Hugo fra sportsjournalistikk og idrett forbereder TV-sending fra Sparta Amfi.
Foto: Kristian Norvik


Det har vært en spesiell høst, og mye av det vi normalt driver med på sportsjournalistikk og idrett har ikke vært mulig å gjennomføre på grunna av pandemien.
Men når noen dører lukkes åpnes andre.
Sparta får ikke lov til å ta inn mer enn 200 tilskuere på sine kamper og har derfor gjort en ekstra satsing på Sparta TV. Det krever både folk og ressurser. Og siden Sparta trengte hjelp og vi flere arbeidsoppgaver utenfor skolen, fikk vi her en vinn-vinn-situasjon for begge parter.
Les også:
Sport besøkte Spårtsklubben
– Med et begrenset budsjett i en liten klubb er vi som så mange andre avhengig av frivilligheten. Vi har en fin gruppe frivillige som utgjør Sparta media, men vi er på langt nær mange nok til å gjennomføre alle oppgaver både før, under og etter kamp.

Fra kampen mellom Sparta og Stjernen.
Foto: Trym Amundsen


 
– Derfor har det vært helt avgjørende for oss å samarbeide med Skjeberg folkehøyskole. Dette samarbeidet stekker seg over flere år, men i år har vi kanskje hatt et tettere samarbeid enn noen gang, og vi gleder oss til resten av sesongen, sier medieansvarlig i Sparta Sport Tina Scott.
Programleder for Sparta-TV, Kristian Norvik er enig med Scott:
– Sparta har et godt samarbeid med folkehøyskolen. For Sparta TV sin del er samarbeidet veldig verdifullt. Vi har startet med livsendinger før, under og etter hver hjemmekamp. Elevene kjører teknikken og gjør intervjuer i pausene. Elevene virker positive og ivrige. Vi kunne rett og slett ikke gjort dette uten samarbeidet med Skjeberg Folkehøyskole. Tusen takk, sier programleder Kristian Norvik.
 

Sportsjournalistikk og idrett passer like godt for jenter som for gutter. Her er Lene og Elias på jobb for Sparta Hockey under en eliteseriekamp i ishockey.


 
Les også: Passer både jenter og gutter
Våre elever styrer teknikken og hjelper til slik at Sparta får TV-bilder ut til sine mange og ivrige supportere, og våre elever får verdifull og relevant praksis.
Tina Scott sier dette om bakgrunnen for det utvidede samarbeidet:
– Med den pågående pandemien med påfølgende begrensninger i publikumskapasitet på våre kamper fant vi fort ut at vi måtte formidle både kamper, informasjon og opprettholde interessen til våre supportere på en annen måte enn tidligere. Vi ønsket derfor å satse bredere på digitale plattformer i form av Sparta TV, med både reportasjer og livesendinger, podcast, instagram og twitter blant annet.

Skjeberg-elev, Einar Weischer Steien fanget en av Spartas scoringer med linsa.
Foto: Einar Weischer Steien


Elevene har også grepet mulighetene og det er nesten så skolen må ha venteliste for dem som vil være med å bidra, til tross for at alt foregår utenom ordinær skoletid.
– Vi har opplevd interesse og engasjement siden vårt første møte med skolen, og har hatt hele klassen på besøk både under omvisning og på kamp. Vi har en håndfull flinke elever hver kamp som hjelper oss med oppgavene som må utføres, og vi håper at enda flere kommer og utfører oppgaver ettersom kampene kommer tett fremover, smiler Scott.
– Tidligere har elevene skrevet artikler og tatt bilder, mens vi i år også har fått hjelp med produksjon av direktesendt TV og instagram-oppdateringer. Vi håper også å kunne benytte oss av elevene til både twitter-oppdteringer og podcast-innspillinger, intervjuer og andre ting fremover. Dette er god erfaring elevene tar med seg videre i livet og utdanningsløpet, mens vi får hjelp til å levere produkter av høy kvalitet, fortsetter hun.

Fra kampen mellom Sparta og Stjernen.
Foto: Simon Elias Malmin Nordpoll


Når man kommer rett fra videregående og har null erfaring fra journalistisk arbeid, kan det kanskje være litt skummelt å hoppe rett inn i en jobb for en eliteserieklubb i Norges nest største publikumsidrett. Og læringskurven har nok vært bratt, men Scott synes elevene har taklet det fint.
– Hver kampdag har vi møtt uredde, læringsvillige elever, som tar oppgavene på strak arm, kaster seg inn i det vi har satt de til å gjøre og utfordrer seg selv. Resultatene har vært strålende og vårt samarbeid med folkehøyskolen har vært helt avgjørende i vårt arbeid med å få informasjonen ut til supportere, og vi setter utrolig pris på engasjementet til både elever og lærere.

Fra kampen mellom Sparta og Stjernen.
Foto: Trym Amundsen


Scott poengterer også at dette er verdifulle erfaringer å ta med seg for elevene videre i livet.
– Vi ønsker at Sparta skal være en plattform der elevene får reel arbeidserfaring innen sportsjournalistikk, og får et innblikk i hvordan det er å jobbe med idrett på det høyeste nivået i Norge. Her får de utfolde seg og skape ekte artikler, engasjement og erfaring.
– I Sparta har vi et slagord som lyder «en av oss», vi er avhengig av alle om vi skal lykkes, og Skjeberg folkehøyskole er i aller høyeste grad nettopp dette, og en stor bidragsyter for oss, avslutter mediesjef Scott.
Sparta-TV kan du se her:
Sparta-TV