Søndag 27/03 stod SPORT-elevene opp 05.30 (!) for å delta på gudstjeneste i Bauleni. Det var ikke noen tvil om at det var noen slitne gutter og jenter som satt seg i kirken. Likevel virket enkelte relativt spente for hva som ventet. Religion står sterkt i Zambia og er en viktig del av folks hverdagsliv. Gudstjenesten ble ledet av to prester, men det var flere andre som bidro til prekener. Vi forventet en gudstjeneste veldig ulik den vi har i Norge, men det viste seg at forskjellene ikke var så store som vi hadde trodd. Hovedfokuset i denne gudstjenesten var at Jesus ser alle mennesker på samme måte og at samtlige er elsket av han, uavhengig av fødested eller rase.


Senere i seremonien ble det både nattverd og ofring av penger. Nattverden var ikke noe vi deltok på, men det ble gitt en del penger under kollekten, som videre skulle gå til kirkens arbeid blant fattige iBauleni. Disse delene av gudstjenesten var forventet, og ingen av elevene gjorde noe særlig ut av seg. Senere ba derimot presten om at alle”visitors” som besøkte kirken for første gang skulle reise seg for å bli ønsket velkommen. SPORT-elevene reiste seg, og mottok en hjertelig applaus.Zambisk landsby ga mersmak
Neste stopp på programmet var busstur til Chipapa, en ekte tradisjonell zambisk landsby. Før vi i det hele tatt tok fatt på den timeslange bussturen på svært humpete veier, ble vi overrumplet av små og store spillere som ville ta del i en koselig tur. På tross av lite armplass og smårollinger plassert i fang og mellom benene ble bussturen en svært hyggelig affære, ved hjelp av afrikanske trommer, sang og rytmiske bevegelser.

Før Skjeberglaget skulle ut i sin andre fotballkamp på Afrikansk jord, hadde vi noen timer å slå i hjel. Med frodig natur, fjelltopper og idyllisk stemning var vi imidlertid interessert på å oppleve en ny side av Zambia.

Vi fordrev ventetiden fram mot kampstart med en 20 minutters gåtur opp til nærmeste fjelltopp. Den fabelaktige utsikten over den avsidesliggende landsbyen ga mersmak og en nysgjerrig gjeng dro på oppdagelsesferd. Det resulterte blant annet i etterlengtet soling ved en innsjø og flere hjemmebesøk hos landsbybeboerne som lever i sine jordhus i små klynger rundt om i området. Denne dagen spilte Zambia landskamp mot Mosambik og vimøtte vi fem-seks fotballentusiaster som allerede hadde startet feiringen med hjemmebrygget øl. Over det sparsommelige, men hjemmekoselige stråhuset hadde de plassert solceller, som ga de tilgang til radio, og jubelen stod i taket da Chipolopolo(kjelenavnet på landslaget til Zambia) gikk opp til 2-0.

Ubeseiret på utenlandsk jord
Elevene fra SPORT spilte fotballkamp også denne dagen. Dagens motstander var herrelaget til Chipapa, og banen i Chipapahadde vel forsiktig sagt noe høyere gress enn vi var vant med. Men også denne gangen taklet vi de ujevne forholdene godt. Tidlig i 1. omgang gikk blandingslaget Skjeberg-EduSport opp til 1-0 ved en god prestasjon og avslutning av Simen Goffeng. Senere i omgangen løp hurtigtoget Morten gjennom før han ble felt soleklart, og dommer Gift brukte ikke lang tid før han blåste straffe. Skjeberg Folkehøyskoles etter hvert nye idrettsfrivillig KelvinChasaukasatte straffen sikkert i motsatt retning av keeper. Resten av kampen var en kontrollert affære for Skjeberg-EduSport, og kampen endte til slutt 2-0. Utenlands er SPORT fortsatt ubeseiret.

S.O.S Barnebyer i Lusaka
Mandag 28. mars besøkte vi S.O.S Barnebyer i Lusaka. Vi ble godt mottatt av daglig leder Chabawe. Han var veldig imøtekommende og skulle vise oss rundt på området, der vi blant annet fikk se et familiehus der 12 foreldreløse unger bodde sammen med en husmor. Forholdene var relativt bra,selv om det var trangt om plassen. Deretter fikk vi en omvisning i byen, der vi ble vist forskjellige klasser med møbelsnekring og matundervisning. Dette er et yrkesopplæringstilbud til de eldste ungene for å gi de en plattform før de skal stå på egne ben. Det var i alt 180 foreldreløse unger som bodde i barnebyen. Barnebyen i Lusaka er den største i av alt fire andre barnebyer i Zambia. De andre ligger i Livingstone, Copperbelt mens de holder på å bygge en helt ny barneby i Chipata.

Closed on Mondays
Senere på dagen var det duket for et besøk hos det idylliske badelandet Adventure City, en av Lusakas aller største turistattraksjoner. Med oss på turen hadde vi et jentelag fra BUSA som også kunne nyte gledene i badelandet. De var veldig fornøyde, og strålte dagen lang. Utrolig nok var det eneste som møtte oss en stengt bom og et skilt der følgende setning sto: Closed on Mondays.
Heldigvis fikk Sveinung og turoperatør Kangwagodpratet litt med ledelsen, og etter en drøy halvtime var badelandet åpnet til vår store glede. Og for et syn som møtte oss, eksotiske palmer med vannkanaler og deilige badebasseng. Solen viket med sitt fravær i starten, men tittet forsiktig fram mot slutten av dagen. I tillegg var det fem sklier som ble flittig brukt av elevene. Peter Botheim hadde følgende å si om opplevelsen:

– Det var utrolig morsomt. Jeg digget skliene, jeg løp opp og ned og tok de om og om igjen. For en dag!