På fredagen var det tilbake til instruktørgruppene fra onsdag, men nå byttet vi bydel og skoler. Gruppe 1 dro altså til bydelen Kalingalinga, mens gruppe 2 besøkte det som etter hvert har blitt vårt vanlige tilholdssted, Bauleni.
Store smil i Kalingalinga
Denne fredagsmorgenen hadde gruppe 1 med seg en liten overraskelse til elevene på Silvia Community School, den fattigste i området. Dvs. for oss var det bare en liten på-sparket-ting, helt til vi forstod hvor mye det faktisk betydde for barna på skolen. Dagen i forveien hadde alle elevene samlet sammen penger og kjøpt 400 skrivebøker, 300 blyanter, en del fargestifter, kritt, viskelær og blyantspissere. Et bidrag som forandret skolehverdagen for mange av elevene, i alle fall for en liten periode. Veldig rørende når de ca. 50 barna var stuet sammen på et lite klasserom og sang takkesang for å vise hvor stor pris de satt på tiltaket.
Hårete ambisjoner foran SAFT
Etter lunsj dro en samlet klasse til Bauleni for å forberede det som skulle skje på lørdagen, nemlig den årlige fotballturneringen som foregår i samarbeid mellom Bauleni United Sport Academy og Skjeberg Folkehøyskole. Elevene skulle bidra til at turneringen skulle gå så knirkefritt som mulig, og vi skulle velge en av fire arbeidsoppgaver; trener, dommer, førstehjelp eller å stå ved en info-desk. Nødvendig info ble tildelt og det meste var klart for dagen derpå.
Kun én ting gjenstod. Årets turnering skulle nemlig inneholde et nytt innslag i regi av Skjebergelevene. Et skoleprosjekt som blir kalt ‘Skjeberg Glow’ og involverer alle skolens fagfelt når de drar på studietur, skulle forsøkes utført med 500 zambiske barn som deltakere. Før vi reiste til det store utland, lagde noen av elevene på skolen en egenkomponert sang med tilhørende dans, som skulle læres til mennesker i de ulike landene vi skulle til. Siri Nyland, som også var med å lage dansen, tok på seg ansvaret å lære dansen til peerleader’ne i Bauleni, slik at det skulle være enklere å lære videre til barna på lørdagen. En enkel dans, som viste seg å være lett å lære bort til de litt eldre. Hvordan de yngre ville ta det, var en annen sak.
Denne dagen var det også noen av guttene i klassen som dro for å klippe seg hos en lokal frisør, i forbindelse med en sak til Zambia-magasinet. Alle fire kom tilbake med 7mm hår på hodet. Verdt å nevne at også at vår langhårede venn Gard Helmøen, endelig bestemte seg for å la lokkene falle. Hygge!
Tidlig opp for en stor dag
Etter en lang, og ganske slitsom fredag, var det godt å vite at vi kunne sove lenger på lørdagen. Nei, vent! Det kunne vi jo ikke. For å rekke åpningen av fotballturneringen måtte vi opp enda tidligere enn dagen i forveien, klokka 06:00. I løpet av natten hadde også noen av elevene fått magesjau, og dermed var det en både trøtt og illeluktende gjeng som satt kursen mot Bauleni. Blant de mest uheldige var Peter Skåla Thorbjørnsen, som oftest var å finne på ja, skåla, og Simon Stjern som klarte å ødelegge et toalett på den lokale skolen.
Men det viktigste denne dagen var ikke elevenes helsetilstand, men derimot det som skulle finne sted på en sandslette ved siden av Bauleni Basic School. Rundt 40 lag i aldersgruppene U8, U10, U12 og U14 deltok i turneringen som i år ble avholdt for 5. gang. Ved siden av det sportslige, er det også et veldig sterkt fokus på forebygging av HIV/AIDS blant den generasjonen som nå vokser opp. For at den livsviktige informasjonen skal nå ut til så mange som mulig, blir det arrangert leker som skal forklare og tydeliggjøre problemet på en enkel måte for de unge.
For å gi denne store happeningen den åpningen den fortjener, marsjerte alle lagene og to lokale musikkorps opp gaten mot skolen, og 17. mai-stemningen var å ta og føle på.
En nesten perfekt dag
Som nevnt, hadde vi også en dans å lære bort til alle deltakerne. I starten var alle ved godt mot, men da strømmen bestemte seg for å ta en pause og både mikrofon og lyd klikket, spredde utålmodigheten etter å spille fotball seg. Resultatet ble allikevel ble det ikke så aller verst.
Selve fotballdelen av turneringen gikk som den skulle, og for én gangs skyld slapp vi unna det kraftige regnet som har kommet alle dagene i forveien. Etter å ha spilt kamper non-stop i nærmere åtte timer, kunne endelig vinnerne kåres. Pokaler ble delt ut i skumringen, og SPORT-elevene var tydelig veldig slitne etter en lang arbeidsdag. Men også veldig fornøyde med at alt gikk så bra som det gjorde!