Alle har vi et forhold til Instagram. Noen av oss får det til andre ikke. Hva som skiller den ene gruppa fra den andre er ofte forhåpningen. Mange glemmer at man først og fremst må ha gode bilder og noe på hjertet for å få følgere og likes.
 
Begynnelsen
Det som er det enkleste å begynne med når man skal lage seg en spennende Instagram-profil er å tenke litt på hva dine interesser er. Har du en plan med profilen, er det lettere å lage en som appellerer til flere følgere. Mine interesser på fritiden er for eksempel hundene mine, hagen min, foto og hverdagslivet generelt. I tillegg tar jeg en del bilder når jeg går tur og opplever ting som er litt annerledes enn det hverdagslige.

Bilder av dyr fungerer veldig godt på Instagram. Her er mine to hjerteknusere Yma og Ymer.

Definering
Siden jeg også er fotolærer på Skjeberg folkehøyskole har jeg hovedansvar for fotolinja sin Instagramprofil og ansvar for å bidra på skolens felles Instagramprofil. Da er det viktig å huske at de forskjellige profilene har ulik funksjon og fokus. Skolens og fotolinja sine profiler skal gjenspeile skolelivet, og skal være et vindu inn til skolen for foreldre, venner og skal være informativ for nye søkere.
Når vi legger ut bilder på fotolinja sin konto, ønsker vi å vise frem elevenes bilder og når vi gjør noe sammen. Her fra New York og en fashionoppgave (Foto:Rashad El Gharib og Andrine Kompen)

En personlig profil har selvsagt ikke en slik funksjon. Den er ofte kun ment å være en liten hobby, med bilder av opplevelser som gjør hverdagen fin og god. Man bør nok likevel definere den bort ifra å være for privat. Da vil profilen være mer tilgjengelig for en målgruppe bestående av både venner og andre som har samme type interesser som deg.
 
Da NRK kom på besøk til oss på Fotolinja for å intervjuet oss om utstillingen vår i New York, la vi selvsagt ut et bilde av innslaget.

Mengde og hyppighet
En ting som man ikke kommer utenom på sosiale medier er hvor mye og hvor ofte man skal legge ut innhold. Som hovedregel så legger man ikke ut oftere enn en gang om dagen. Gjerne ikke mer enn et par ganger i uka. Legger man ut for mye og for ofte blir folk lei. Har man mye på hjertet så er det bedre å legge ut flere bilder i samme post, eller vente til neste dag. Når mye kommer samtidig ut er det lett å bli fortere mett av info. Jeg gidder ikke følge profiler som spammer feeden min.
 
Gruppebilder er viktige å legge ut når vi gjør noe hyggelig sammen. Her fra da vi var på bowling og besøk i FN i New York

Gode bilder er gode historier
Når man skal ta bilder for å legge ut på sosiale medier er det viktig at det er gjennomtenkt. Hvorfor tok jeg bildet, hva vil jeg vise, hva vil jeg fortelle. Hvis folk ikke skjønner poenget med bildet vil de bare skrolle forbi det.
En hovedregel er at man alltid skal ta bort det som er unødvendig i bildet. Den enkleste måten å få til dette er å gå nærmere det man skal fotografere. Skal man vise frem en vakker blomst, er det ikke noe poeng i å fotografere hele hagen. En annen regel er at man må rydde opp før man tar bildet. Ingenting er så uspennende som et rotete bilde.
 
Da vi var i Oslo tok Joachim Friele dette fete bildet. Kul redigering løfter bildet flere hakk.

Redigeringen er viktig
Før man legger ut et bilde redigerer man det. Først og fremst fordi man skal få bort det litt grå «sløret» man ofte får på bilder, og for å forsterke budskapet eller motivet i bildet. Enten man bruker mobil eller speilreflekskamera er det flere måter å gjøre dette på. For mobilbilder er mange apper som lar deg gjøre dette. Den enkleste er nok den som finnes i selve Instagramappen. Den finner man enkelt ved å velge ”redigering” i stedet for ”filter”. Hvis jeg skal legge ut et mobilbilde så pleier jeg å justere LITT på metning, varme, høylys, skygge og skarphet. Som hovedregel bør man ikke ta noen av disse innstillingene til max. Hvis jeg har tatt bildet med speilrefleks så redigerer jeg bildet i Photoshop eller Lightroom. Uansett krever det øvelse å få bildene slik man ønsker det, så ha tålmodighet og spør andre til råds.
I løpet av skoleåret koser vi oss med vaffelsteking og har utstilling. Slike sosiale ting er en del av identiteten vår og er derfor viktig for oss å dele på Instagram.

#
Ja, dette med emneknagger er ikke så lett. Jeg pleier å forsøke å finne noen få som passer til det jeg har tatt bilde av. For mange ser ofte litt voldsomt ut, men noen få velvalgte fungerer nok best. I tillegg er det jo greit å tagge de som er på bildet og stedet man er på.
 
Fotoelever på tur til Hvaler. For en fantastisk gjeng!

Da er du i mål.. sånn ca. Husk på at du lærer av erfaring, så det er bare å gi jernet. Ikke glem å kose deg med fotograferingen og lykke til!
 
Mer om Fotolinja finner du HER. Vi er også å finne på Instagram.