For et og et halvt år siden ble Jørn kjent med Richard Bull i forlaget «Generation Yacht». Bull så stort potensiale i Jørns arbeid, og ønsket å lage boken som i hovedsak blir finansiert av ROK (Russens organisasjons komite).
Jørn innrømmer gjerne at det har vært en drøm å lage en fotobok med kun egne bilder, men han påpeker at arbeidsmengden bokprosjektet har ført med seg var betydelig større en drømmen tilsa.
Foto på Skjeberg Folkehøyskole
Jørn forteller at året som fotoelev ved Skjeberg la et godt grunnlag for hans videre fotokarriere. Niklas Haug husker Jørn som en konsentret og meget arbeidsvillig medelev som brukte mørkerommet flittig til en hver tid. Jørn selv understreker at noe av det han likte best ved skolen, var at han kunne arbeide med foto og ha tilgang til avdelingen og utstyret så mye han ønsket. Han påpeker også at han likte godt å bli presentert for kjente fotogafer, samt å dra på turer med gruppen.
Jørn visste tidlig at han ville nå langt med sine bilder, hans gode øye for motiver og hans utrettelige arbeisinnsats har hjulpet han godt på vei.
Russen
-Det kan til tider være slitsomt å være en flue på veggen sammen med russen, forteller Jørn,- de vil gjerne gjøre ablegøyer forran kameraet. Det er annerledes når jeg blir med bussene over tid, da glemmer de til slutt at jeg er der og gjør som de ellers ville ha gjort.
Russen har mer penger idag enn da jeg selv var russ, og feiringen bærer preg at det.
Jeg kommer selv fra en liten bygd, og kan godt kjenne meg selv igjen i bygderussen, avslutter Jørn som siden 1996 har bodd, studert og arbeidet sentralt i London.
Forelesning med work-shop
Til sin gamle fotolærers store glede, har Tomter de siste årene besøkt skolen og vist sine arbeider for elevene. Dette skoleåret vil han presentere boken sin, og holde en workshop med oppgaver og bildekritikk. Undertegnede kan med sikkerhet si at vi har mye å glede oss til.
Se også www.tomter.net og www.thenorwegianway.net