Den nye rektoren vet hvilken betydning og konsekvenser et opphold på folkehøyskole kan få. Han har vært formingselev på Grenland Folkehøyskole ved Porsgrunn. Det året representerer på mange måter et vegskille i livet hans.

-Jeg er født i Hamburg og vokste opp i Nord-Tyskland. I 1980 reiste jeg til Norge og Grenland Folkehøyskole. Det ble et møte som stod i sterk kontrast til det akademiske skolemiljøet jeg var vant til. På folkehøyskolen var det eleven som var i sentrum. Det var sosialt og vi fikk utvikle kreative ferdigheter. Jeg ble kjent med ungdom fra hele landet. Dette ble bevisstgjørende for meg.

Haiket til Nordkapp
Unggutten fra Tyskland bestemte seg for å bli bedre kjent med Norge.

-Den gangen gikk det jo an å haike, sier han. I påskeferien og sommerferien brukte Karsten tommelen for å skaffe gratis skyss. Først bar det over fjellet til Bergen. Siden haiket han seg helt opp til Nordkapp.

-Jeg overnattet hos medelever. Fra dem fikk jeg også adresser og kontakter til andre mennesker jeg kunne besøke underveis, sier Karsten lattermildt.

Han likte seg så godt i Norge at han bestemte seg for å komme tilbake. Det gjorde han allerede året etter hvor han jobbet som med barn og unge i en statskirke-menighet i Trøndelag. Her traff han også sin kone, og i dag er de lykkelige foreldre til fire barn i alderen fra 14 til 23 år.

Skal langpendle til og fra Steinkjer
Karsten er ansatt fra 1. august. Da slutter konstituert rektor Frede Dyrby Christensen etter å ha vært ansatt på Skjeberg Folkehøyskole i 27 år. Den nye rektoren vil imidlertid reise til Skjeberg i flere perioder i vår og sommer for å sikre en god overgang. I første omgang blir familien boende i Steinkjer mens Karsten skal langpendle.

-Jeg må ta ett år av gangen, men det blir i alle fall langpendling det første året. Jeg håper det blir opprettet en direkterute fra Rygge til Værnes. Da vil jeg spare noen timer, ler han. Men jeg får jo brukt mye tid på skolen, legger han til.

På sikt legger familien opp til å flytte sørover. Da de besøkte skolen i påsken likte de godt både skolen og det kreative miljøet.

-Barna var entusiastiske overfor hva de så. De snakker allerede om at de kan tenke seg å gå på folkehøyskole selv.

Karsten ser også fram til å komme nærmere slekta si, som holder til i Nord-Tyskland. Han er oppvokst i nærheten av Hamburg og har en søster og bror som er bosatt i Danmark.

Vil skape begeistring for Skjeberg Folkehøyskole
-Hvilke umiddelbare utfordringer ser du for deg i din nye stilling som rektor?

-Jeg vil bruke mye tid på å gjøre meg godt kjent med skolen og de ansatte. I første rekke står vi overfor et stort bygningsmessig behov for opprustning og vedlikehold. Jeg vil arbeide for å justere opp undervisningsutstyret for at Skjeberg fortsatt skal være en attraktiv skole for ungdom, sier Karsten som vil gå aktivt inn for å sikre undervisningsinstitusjonen en god økonomi. Han ønsker også å få til et godt samarbeid med Østfold Fylkeskommune som er skolens eier.

-Jeg skal skape begeistring for skolen, sier Karsten.

Variert fagbakgrunn
Karsten Schroeder er i dag ansatt som rektor ved Steinkjer voksenopplæring. Tidligere har han vært rådgiver for oppvekst- og utdanningsavdelingen hos fylkesmannen i Nord-Trøndelag. Han har også vært ansatt ved Olav Duun videregående skole.

Rektoren har hovedfag i kristendomskunnskap og har i tillegg utdanning innen ledelse, webdesign, pedagogikk og statsvitenskap.

Karsten omtaler seg selv som kristen-humanist. Han føler ikke dette er noe dilemma selv om Skjeberg er en frilynt folkehøyskole.

-Jeg synes det er flott at Skjeberg er en frilynt folkehøyskole. Den skal ta vare på det hele mennesket og enhver står fritt i å velge livssyn. Det handler om tro, fornuft og etikk, sier den nytilsatte rektoren.

Lett på dansefoten
I bagasjen fra Trøndelag har Karsten med seg kontrabass og akustisk gitar.

-Jeg har nettopp kjøpt meg el-piano som jeg også drar med meg nedover, sier Karsten som har sunget i kor i mange år.

Han legger ikke skjul på at musikken er den store hobbyen. Og da snakker vi både om svingende dansemusikk og jazz.

-Jeg er med i et band som består av fire medlemmer som reiser rundt og spiller i selskap, til fest og til dans. På repertoaret har vi både Neil Young og Creedence Clearwater Revival.

-Kaster du deg ut på dansegulvet også?
-Ja, jeg må innrømme at jeg er lett på dansefoten, sier Karsten som ønsker å komme inn i et musikkmiljø i distriktet slik at han fortsatt kan dyrke denne hobbyen.