– Jeg gleder med mest til å se på forholda i Zambia, hvordan alt ser ut og hvor annerledes ting kan være, sier Marius Joakimsen. Elevene på fagfeltet Sportsjournalistikk og idrett skal jobbe tett sammen med idrettsorganisasjonen Education Trough Sport (EduSport) under oppholdet. EduSport jobber mot de fattigste bydelene i Lusaka, hovedstaden i Zambia.

– I tillegg er det moro at vi har med mye utstyr som vi skal levere. Ungene der har jo veldig lite fra før, så da er det hyggelig å bidra med noe mer, sier en ettertenksom Marius.

– Jeg skal også skrive en artikkel fra et marked i Lusaka, og jeg ser fram til å komme i prat med folk om hvordan de opplever hverdagen sin.

Utstyr og skolestipend
I tillegg til å samle inn utstyr, har elevene på Sportsjournalistikk og idrett samlet inn penger til skolestipend. Det koster ca. 100 dollar (USD) for et skoleår fra 8. til 12. klasse. Totalt har elevene på SPORT skaffet ca. 40000,- hvor det meste går til stipend. Primært er det ungdommer som jobber som idrettsledere, trenere og andre frivillige oppgaver i EduSport som nyter godt av stipendene.

– Utdanning er det viktigste redskapet i kampen mot fattigdom, og vi setter utrolig stor pris på den jobben elevene ved Skjeberg Folkehøyskole gjør med skolestipend, sier Kangwa Kaluba, direktør i Bauleni United Sport Academy, en underorganisasjon av EduSport.

Elevene skal holde fotballtreninger, arrangere turneringer og delta på work-shops sammen med afrikanske ungdommer. I tillegg skal de jobbe med journalistikk og foto underveis. SPORT-elev Stian Drake er spent på hva som møter han i Zambia.

– Jeg forventer å møte en helt annen verden enn den vi lever i her hjemme, særlig er jeg spent på hvor store kulturforskjellene er. Selv skal jeg holde dommerkurs for noen av ungdommene der, og det skal bli spennende å se om de har samme syn på dommerens rolle som her hjemme.

– Jeg skal også skrive en artikkel om krokodillefarmen i Lusaka. Det kan bli en skummel affære, avslutter Stian.

SPORT-elevene skal som en del av journalistikkoppgavene skrive reisebrev som blir lagt ut på skolens hjemmeside fortløpende under turen.