Å skape og forstå kunst kan virke uoppnåelig. Men det er bare om man tror på det som er de mest seiglivede mytene omkring kunstens vesen. Kunst er en del av oss mennesker og har vært det siden vi fant kritt og en hard overflate å tegne på.  Mennesker har et formidlingsbehov og fotoelevene på Skjeberg er ikke noe unntak.

Iscenesatt fotografi av Andreas Svestad Utseth

Abstrahert og opphøyet
For å forstå hva kunst er, enklest sett, kan man se for seg at det handler om å ta noe, en flik av virkelighet, ut av dens opprinnelige kontekst og sette den inn i en annen kontekst. Da skaper man et kunstnerisk uttrykk. Det betyr at når man plukker markblomster og tar de med hjem, setter de i en vase på bordet, så har man skapt en installasjon, et kunstverk. Man har tatt bort roten og omgivelsene til markblomstene, barbert bort det unødvendige. Man har opphøyet og abstrahert en liten bit av en virkelighet.
Man kan fortelle en historie med lego også, mener Synne Ekeberg Simensen

Et bilde kan fortelle alt
I ukens oppgave har fotoelevene jobbet med kunstfoto, nærmere bestemt iscenesatt foto. Dette er en sjanger innenfor fotografiet som man kan si blander teater, film og fotografi. Man henter formspråk og estetikk fra teater og film, men setter det inn i fotografiets vesen. Ett bilde skal fortelle hele historien.
Er det virkelighet eller drøm? Lag på lag av mening fra Siri Holst Sverresvold

Kunstens vesen
Oppgaven elevene har arbeidet med er at de skal hente noe fra sitt eget liv, en erfaring, en følelse en opplevelse, og gjøre dette til en scene, et fotografi. Det kan være en følelse man hadde som barn, en opplevelse i køen på Rema, eller et smil fra en forbipasserende. Det er ikke viktig hva det er, eller hvor trivielt det er, men hvordan man uttrykker det.
Det vonde og det vanskelige er også viktig å snakke om viser Eirunn Smaaland Oppheim

Egne erfaringer
Dette er en spennende og utfordrende sjanger å jobbe med. Ikke bare fordi man jobber med noe man henter fra sin egen erfaring, sitt eget liv, men man skal også formidle det på en slik måte at det blir forstått av de som ser det.
Jeg synes at fotoelevene har lykkes godt med det.
Et spørsmål om identitet fra Nathan Fristad

Det bor mye i denne gjengen og godt er det, for vi er jo bare halvveis i året. Nå er det snart juleferie og vi skal hente ny inspirasjon og lade batteriene. Over jul blir det utstillinger, først i Fredrikstad, og etter det skal vi stille ut i New York. Opplevelsene står i kø for denne herlige gjengen.
Hvis du likte dette kan vi anbefale deg å følge oss på Instagram.