Nå tetner det til for elevene på «Sportsjournalistikk og idrett» i Zambia. For nå har hardkjøret i Afrika begynt.

– Special price for you my friend
Om formiddagen tirsdag 17.mars ankom vi Kabwata cultural village. Dette stedet skulle vise seg å være et slags marked, hvor det ble solgt mange forskjellige gjenstander. Disse gjenstandene var for det meste afrikanske tregjenstander som selgeren selv hadde laget. Markedet bestod av flere stråhytter som var fulle av masse forskjellige salgsgjenstander. Hver selger hadde hvert sitt hjørne inne i hytta med sine egne gjenstander. Selgerne var av det ekstremt innpåslitne slaget, gikk man først inn i en stråhytte, kom man ikke ut igjen før hver selger hadde gjort en iherdig innsats for å få deg til å kjøpe noe. «Det er vanskelig å si at man ikke trenger det», var Skjeberg-elevene enige om i ettertid. Det var et stort utvalg i salgsgjenstander, alt fra trebestikk til trommer og spretterter som var veldig populært blant Skjeberg-elevene. Det ble kjøpt ganske mye rart av Skjeberg-elever denne dagen, det er sikkert derfor en del familie og venner som kan vente seg gaver.

Uforglemmelig grillfest
Hovedlærer Mona Bromander har gjennom bekjente blitt kjent med zambiske Hendrina Mwale som har en mann som bor og jobber i Moss. Denne Zambiaturen var vi så heldige å bli invitert hjem til Hendrinas farm på grillfest. Det var et koselig sted, med en stor og frodig hage. Vi skulle også få oss en overraskelse. Da vi satt oss ned i hagen kom det et afrikansk gospelkor syngende inn i hagen. Vi fikk da en konsert av dette ivrige og entusiastiske koret, som holdt på overraskende lenge. Så lenge at myggsprayen etter hvert måtte sendes rundt under konserten, selv om det ikke var kveld da vi kom. Etterpå ble det dans, både med afrikanere og Skjeberg-elever. Etter å ha danset og ventet en stund, var maten ferdig. Skrubbsultne elever kastet seg over grillmaten med spennende og variert tilbehør, et riktig herremåltid. Vi ble sittende inne i et rom i hagebygget, et rom som kun var opplyst av levende lys. Da bussen kjørte hjemover var det like mye lyd i den fra elevene som det tidligere har vært når de zambiske ungene har sittet på.

Vilt i Zambia
Onsdag 18. mars tok hele klassen fatt på sin første dag som lærere for barn i Zambia. Vi skulle nemlig ha en gymtime, og elevene fikk muligheten til å lære barn i Zambia norske leker. Klassen ble delt i to, halvparten dro til Kalingalinga og resten til Bauleni.
Vi har hørt ordtaket «det er deilig å være norsk i Danmark», men samtlige som dro til skoler onsdag er nok enige om en ting: «Det er deilig å være norsk i Zambia». Da den ene halvdelen ankom Bauleni, ble vi møtt med skrik, jubel og smilende fjes.

Kjendisstatus
Hvis du er norsk og vil oppleve kjendisstatus en uke er det bare å dra til Zambia. For de fleste er dette årets høydepunkt og omtrent hele skolen hilste på de nye gymlærerne. Gjestfriheten er upåklagelig, selv om det kan bli litt slitsomt på slutten av en lang dag. Nå vet vi i hvertfall hvordan David Beckham har det hver gang han går på et offentlig sted. En av forskjellene er at vi ikke får en blitz langt oppe i fjeset, men tar bilder selv. Det har imidlertid ikke ungene i Zambia noe imot. Med en gang de ser et kamera, dukker mange hvite smil opp, og kampen er knallhard om å komme med på bildet. Her er det engelske begrepet: «every man for himself» beskrivende.

Donerte utstyr
Etter en hard kamp for å komme seg vekk fra fansen kom vår peerleader Lungu smilende. Med seg hadde han kladdebøker og penner etter en innsamling fra Sportsjournalistikk og idrett sine elever. Utstyret gikk til en av skolene som har det verst i Baulenis community, det samme var tilfellet for gruppen av elever som var i Kalingalinga denne dagen. Til sammen hadde vi samlet inn til 300 kladdebøker og penner, samt fire fotballer. Mottakelsen var naturligvis meget bra og ungene ved gratisskolene i Bauleni og Kalingalinga sang fantastisk da de takket oss.

Lek og moro
Etter denne overrekkelsen sto gymtimen for tur. Vi lot zambierne bli kjent med leker som «Hauk og due», «Katt og mus», «Haien kommer» og «Hode, skulder, kne og tå». I tillegg hjalp peerleaderne oss med afrikanske leker. Vi har alle blitt kjent med disse lekene i perioden i Zambia. Klapp, rytme og dans er de viktigste stikkordene i de zambiske lekene. Men responsen på de norske lekene var også veldig bra, elevene er meget lærevillige, og både Skjebergelever og barna hadde det veldig gøy!

Malerne fra Skjeberg
Etter lunsj sto en ny gymtime for døra. Men dette gjaldt bare de i Kalingalinga. For i Bauleni fikk i de norske elevene oppgaven å male et klasserom. Med fjes og klær hvite av maling kunne malerkunstnerne stolt se sitt ferdige produkt. Rundt halv fire var arbeidsdagen slutt for de ferske gymlærerne. Alle sammen var dyktige slitne etter en tøff dag, det var imidlertid ikke ungene i Afrika. Igjen var det bryting på høyt nivå for å komme seg løs fra flere hundre barn. Til slutt satt alle sammen i bussen og kunne vinke farvel for denne gang til hoppende glade barn.