Maten på Skjeberg

Vi er opptatt av at våre elever skal få skikkelig mat gjennom skoleåret. Det jobber vi for hver eneste dag!

Når vi sier skikkelig mat, mener vi variert, sunn og bærekraftig mat. I det legger vi at elevene på Skjeberg Folkehøyskole skal få mat som er både tradisjonsrik, eksotisk og populær. Innimellom har vi festmiddag der alle kler seg litt penere og bordene er dekket. Skikkelig hyggelig!

Vi etterstreber å handle inn både økologisk og kortreist. Av tradisjonsrike retter vi serverer har vi for eksempel «flesk og duppe» og fårikål. Noen eksotiske retter kan være ramen, thai suppe, eksotiske poteter eller en deilig varm indisk tikka masala. De populære rettene som går igjen er det mange kjenner som helgematen hjemmefra; pizza, taco, lasagne og pulled pork. En gang i uken har vi fisk. Mange av de som ikke likte fisk når de kom til oss, liker det når de slutter ved skolen. Sindre, som er kjøkkensjefen, synes det er veldig hyggelig når han får mail fra tidligere elever som etterspør ulike oppskrifter.

Sindre – kjøkkensjef – går på jobb hver dag med ambisjon om å lage god mat til elevene.

Vi har et mål om at all maten vi serverer skal være laget fra bunnen av. Her får du ikke ferdigsuppe. Det lover vi deg!

Noe av det årets elever har gitt tilbakemelding på er at noen retter som skal være sterke ikke var krydret nok. Det tar vi til oss! Også vet vi at ingen ganer er like, og det som er sterkt for noen, smaker for lite for andre. Kanskje vil vi servere ulike styrker neste år og helt sikkert skal vi gjøre mer krydder tilgjengelig for elevene slik at de eventuelt kan spice opp maten sin selv.

Når det gjelder frokost så skal det lønne seg å stå opp. Derfor skal det alltid være noe mer enn kun brød og knekkebrød til frokost. Noen dager er det havregrøt eller smothie. Noen dager er det begge deler. Enkelte dager kan du få servert speilegg, smothie, iskaffe, kjøleskapsgrøt med frukt, eggemuffins og fruktfat. Vi tuller ikke – det skjer at frokosten slår enhver restaurantfrokost. Ikke hver dag, men innimellom. Det skal lønne seg å stå opp og spise en god frokost.

Til lunsj møter du ofte middagsrester fra dagen før eller en salatbar. I tillegg til brød og et godt utvalg av pålegg. Det er alltid spennende å se hva kjøkkenet har av overraskelser.

Kveldsmaten er kanskje det måltidet som er likest gjennom hele året – med enkel servering. Brød og pålegg. Likevel; det er fult mulig å riste noen skiver eller lage seg ostesmørbrød i mikrobølgeovnen. Det er ofte en hit blant elevene.

Vegetarmat, vegan, cøliaki og andre allergier eller matbehov legger vi tilrette for. Her bare snakker elevene med Sindre, så får vi en god løsning.

Vi er skikkelig stolte av kjøkkenet vårt!