Bli med på tidenes linjetur til CUBA der DU rapporterer hjem. I april 2022 setter MEDIA – Digital Flyt, kursen mot CUBA der vi skal fungere som utenriksjournalister for Skjeberg Folkehøyskole. Den kjente karibiske øya har i flere hundre år vært gjenstand for storpolitisk spill og akkurat dette skal vi prøve å sette ord på og forklare dere hjemme.
Når du hører ordet CUBA så tenker du kanskje først og fremst på dyre sigarer, rytmiske salsabevegelser og sukkerplantasjer. Det er helt riktig samtidig som CUBA er enormt mye mer enn dette. Har du kanskje hørt om Santeria? Religionen med fotfeste på øya som med sine mystiske ritualer de fleste Cubanere forholder seg til på ett eller annet nivå.
Mange spørsmål
Eller det storpolitiske spillet mellom USA og CUBA, hva skjer med den snart 60 år gamle handelsblokaden? Hvordan kan det ha seg at det politiske regime på CUBA fortsatt eksisterer?  Hva skjedde egentlig i den mislykkede invasjonen i Grisebukta 1961. Hvordan lever ungdommene på CUBA egentlig? Hva er de opptatt av? Cubakrisen i 1962 – Hvor nære var egentlig verden en atomkrig og hva skjedde egentlig? Hvem var Fidel Castro? Hva gjorde argentineren CHE Guevara til nasjonal helt? Hvorfor snakker man om den Amerikanske mafiaen og deres forhold til Cuba fram til 1959?  Guantanamo? Hvor og hva er egentlig det? Et Amerikansk fengsel på CUBA? Hemingway – hvem var han? Og hva gjorde han på CUBA?
Godt forarbeid
Dette er eksempler på hva vi som gruppe vil komme til å fokusere på før, under og etter vi har reist til CUBA. Den beste måten å lære på er å reise og oppleve ting med egne øyne. Sette ting i perspektiv og diskutere med andre.  Cubas historie er enormt spennende og som turist er du alltid velkommen til denne fantastiske øya kun 10-15 mil sør for Key West på Miami.
Hyggelig på tur
Vi skal selvfølgelig mikse turen med gode opplevelser i fellesskap, spise mange gode måltider sammen og diskutere alt det rare, fascinerende, merkelige vi kommer til å oppleve. Kan du litt spansk er det helt supert, kan du ikke noe kommer du langt med et smil og litt tegnspråk. Fotografering er obligatorisk og trenger Instagram kontoen din et løft, er du på det rette stedet. Kanskje du har lyst til å spille inn din egen Podkast på en takterrasse over byen? Det meste er mulig på en slik tur. Du vil også få muligheten til å påvirke deler av turens innhold som vi sammen planlegger før vi drar. Brun blir du også så husk solkremen.
Vi har lang erfaring med å reise til CUBA så du som elev har reiseledere som kjenner kriker og kroker i Havanna. Som elev skal du også hanke inn stoff til enten LIVE-sendinger ( reisebrev ) fra Cuba eller innslag vi skal jobbe med når vi kommer hjem til forskjellige sendinger.
Bli kjent med de lokale
Cubanerne elsker turister. Med sitt vennlige smil er de både nysgjerrige og vennlige. Vær obs, kanskje du blir budt opp til dans på den provisoriske gaterestauranten du passerer. Det er iallfall sjelden kjedelig å besøke dette landet.
Hva sier du til å dyppe den aprilhvite kroppen din i det asur-blåe vannet som skyller innover den kritthvite sandstranden. Eller sitte i svalgangen på hotellet å nyte en god middag mens du blir underholdt av lokale salsamusikere som kjemper om din oppmerksomhet idet solen dukker ned bak horisonten i vest.
Dette er nemlig ikke bare en reportasjetur. Vi skal på en felles linjetur som knytter oss tettere sammen som linje og setter vårt nordiske rikmannsliv i perspektiv i forhold til hvordan Cubanerne lever og får endene til å møtes. De fleste som reiser til Cuba lengter tilbake relativt raskt.
Oppsummert vil dette bli en tur hvor vi mikser det faglige vi har lært samtidig som vi lærer mer om Cubas historie, kultur og situasjon i dag. Samtidig skal vi ha det kjempegøy og oppleve masse rarieteter man bare får på CUBA. Bli med da vel!