SPORT besøkte først Kalingalinga Basic School. Dette er en offentlig skole med kvalifiserte lærere og ungene må holde skoleuniform. Her holdt skjebergelevene gymtime, før de afrikanske elevene rundet av første termin for en måneds ferie. Timen foregikk ute på fotballbanen hvor elevene blant annet måtte danse både singel og sammen med andre til stor glede for ungene rundt.

– Dette var utrolig kult, sier Thomas Martinsen, som var en av elevene som fikk testet sin rytmesans.

Nytt bibliotek
Deretter gikk turen inn i communityen, hvor elevene besøkte Sylvia Community School. Her var inntrykkene enorme. Her går de minst ressursterke ungene i et ellers svært fattig område i Lusaka. 100 av de 150 elevene som går her er foreldreløse. Læreren jobber frivillig og uten lønn på en skole uten offentlig støtte.

– Det var helt sykt, nesten hundre elever i ett klasserom, sier Marius F. Joakimsen.

Skolen fikk nylig en sjelden oppmuntring da de fikk del i et bokutdelingsprosjekt i regi av Friends Of EduSport UK. Skolen har nå sitt eget bibliotek med et utvalg av forskjellige faktabøker, lærebøker, skjønnlitteratur og barnebøker.

På vei tilbake fikk elevene erfare zambiske humpeveier da de måtte evakuere bussen der veien var mest skadet etter regntiden som nylig er over. Heldigvis var sjåføren rutinert, og rodde det hele i land.

Sykebesøk
I kveldingen ble det dramatikk da Fredrik Gilsvik ble syk og ble sendt til en zambisk klinikk. Det hele endte godt da legen, korrekt antrukket i joggebukse og pique sendte Gilsvik hjem på antibiotikakur med diagnosen ”chest infection” og rompa full av morfin.

– Jeg synes det var unødvendig å sette sprøyta der bak. Jeg har da blodårer andre steder også, var siddisens kommentar til hendelsen.