Etter noen flotte dager i London avsluttet musikkelevene oppholdet mandag kveld med et besøk på Motown – The MusicalShaftesbury Theatre. Her fikk vi se og høre et forrykende show på 2 timer og 45 minutter. Et supertight band og dyktige artister forteller historien til et av de mest betydningsfulle plateselskapene i historien.

Store artister

De musikalske høydepunktene stod nærmest i kø og vi fikk presentert hits fra Diana Ross and the Supremes, Stevie Wonder, Michael Jackson and The Jackson 5, Marvin Gaye, The Temptations, Smokey Robinson. Den røde tråden er historien til plateselskapet Motown og dets grunnleger – Berry Gordy.

Motown – The Record Company

Inspirert av sin barndoms helt – den sorte bokseren Joe Louis – drømmer den unge Gordy om en dag å gjøre sorte mennesker like glade og stolte som da bokseren knuste det germanske håpet – Max Schmeling.
Vi blir tatt med tilbake til starten i 1959 og alle utfordringene plateselskapet hadde gjennom det politisk urolige 60-tallet. Musikalen toucher innom historien med drapene på Kennedy-brødrene og ikke minst lederen for den sorte bevegelsen – Martin Luther King jr.

Det var her det hele startet – i Detroit

I have a dream

Etter noen år ved samlebåndet på bilfabrikkene i Detroit, vokser en drøm frem hos Berry Gordy – nemlig å samle et stort og splittet land gjennom musikk.
Motstandene han møter for å komme i gang er stor, men med et lån fra familien på $800, lager Berry Gordy sitt eget samlebånd – med musikk. Plateselskapet Motown Records er født. Vi fikk billetter til ca. £50 og en kveld vi sent vil glemme.
 
 

Tekst og foto: Mikkel Schille
Musikklærer Mikkel Schille har sin egen blogg – Schilles LydBlogg. Den kan du lese her.
Hitsville U.S.A. foto: Wikipedia