Det å våkne i skolebussen av medelevers skrik, for så å legge merke til en skikkelse ute på sletta, var rett og slett skremmende. Vi var fremme ved Pilane, en skulpturpark som kombinerer dyreliv, natur og skulpturer i en gammel setting. Klokka hadde så vidt passert fire, men tåken lå fremdeles tungt over stedet og ga oss alle frysninger. Stedet lå langt ute i ødemarka, i Kløvedal i Sverige, langt bort fra sivilisasjonen.

Pilane Grävfelt
Hvis du søker opp Pilane på Google, kommer Pilane Grävfelt opp. Det viser seg at plassen Pilane egentlig var en øy som ble dannet av innlandsisen for 10 000 år siden. Med reinflokker, fiskere og jegere ble Pilane brukt som en boplass, og arkeologiske funn viser at store grupper mennesker har bodd i dette området. Steinformasjonene i Pilane viser seg å være fra jernalderen, år 0-600 e. Kr.

Kube og igloo
I de senere år har dette området blitt en stor turistattraksjon, og det har vært hele 200 000 besøkende her etter 2007. Av skulpturene det var vanskelig å komme utenom, var en slags «igloo» fra New York, som mange visstnok har giftet seg i. Hvorfor den nå er plassert i Sverige, kan man jo spørre seg om. Noe annet vi fant var det vi kalte «Kvadratet», en klump som visstnok gjemmer på masse kunst. Dessverre var døra låst, så vi fikk ikke oppleve det.

Beinrester og mordersauer
Blant de svarte mordersauene som vandret rundt i området, kunne man også se skriften «When will you be happy». Et spørsmål uten spørsmålstegn, skrevet med falske beinrester, og dette alene viser det spesielle ved stedet. Men det som nok tok pusten fra de fleste, var skulpturene plassert rundt omkring i området. Små jenter i smerte, uvirkelig, men samtidig altfor virkelig. Mannsskikkelser spredd rundt i steinformasjonene, liggende på bakken eller stående oppreist som et virkelig menneske.
En noe spesiell, men også interessant opplevelse. Vi anbefaler ingen å besøke stedet etter mørkets frembrudd.