Når man har late dager i hagen er det koselig å bruke tiden på annet enn å bare sole seg og bade. Har man et kamera og noe kul optikk kan man gjøre mye morsomt. På Fotolinja har vi MYE forskjellig utstyr å velge mellom, så da er det bare å teste ut litt.

Biene er ivrige på å samle inn både nektar og pollen. Her smaker den på en gul oregano.

Noe av det morsomste å leke med når man er i naturen, er en makrolinse. Da kommer man veldig nært på og kan få frem det som vanligvis er usynlig for våre øyne.
Blomsterfluene elsker nektar og det finner de mye av på kuletistelen

Hagen min
Jeg har en hage som er lagt opp til å være enkel å vedlikeholde og til glede for både meg og insektene som kommer innom for å drikke. Her blomstrer noe fra tidlig vår til sein høst. Det betyr at humler, bier, biller og blomsterfluer kommer på besøk i hopetall og det er veldig koselig å følge med på. Både med og uten kamera.
Hårgullbassen er glad i både nektar og pollen så den finner også maten i blomsterbedet. Her smaker den på purpursolhatt.

Forstørre de små tingene
En vanlig linse har en nærgrense på ca 40cm eller mer. Det betyr at alt som er nærmere enn det ikke vil kunne være i fokus. Med en makrolinse (som f eks fotolinja 100mm linse) blir denne nærgrensa halvert, og man får forstørret de små tingene. Det er morsomt og vakkert å se alle mønster og former som skjuler seg rett foran øynene våre.
Dråper på blomster blir som små juveler med en makrolinse

En bærbar hobby
Når man har et kamera, behøver man ikke kjede seg. Det er en hobby man alltid kan ta med seg. Man kan alltids finne på noe, enten man er i byen eller på landet. Man kan gå ut en tur og bruke f eks en makro- eller en zoomlinse til å oppdage en ny verden.
Her er det mye godsaker for alle slags pollinatorer.

I en skog, i en hage eller i en by (eller inne) er det alltid noe spennende å fotografere. Man må bare lære seg å se og legge merke til ”det usynlige”.
Nærbilde av en rose i sort-hvitt for å gjøre bildet mer abstrakt, og kanskje mer sensuelt og poetisk også?

Form og farge
Har man en makrolinse et det utrolig mye spennende man kan gjøre. Man kan gå så nært at det man fotograferer endrer karakter og blir noe mer abstrakt. En rose blir ikke bare et rose, men form, farge og overflate. Man kan se tydelig det ellers usynlige og en ny verden åpner seg opp. Redigerer man så bort fargen, forsterkes dette inntrykket.
Med makrolinse blir det mikroskopiske stort og de ekle blir eklere..

Detaljene blir levende
Man kan fotografere f eks blomster, regndråper og små insekter slik at man får et enda tydeligere inntrykk av disse. Det er nesten magisk å komme så nært innpå at man tydelig kan se pollenet på en blomst eller hårene på en humle. Det er bare fantasien som setter grensene. Det er en spennende og morsom hobby.
Eksempel på bokeh: De vanndråpene som er ute av fokus skaper denne effekten pga den grunne dybdeskarpheten.

Dybdeskarphet og bokeh
Det som gjør at nærbilder med makrolinse så stilige er at man har en veldig grunn dybdeskarphet. Dette gjør at man får en veldig fin blurry bakgrunn og kul bokeh om man planlegger godt. Bokeh er en estetisk kvalitet som oppstår i lysbrytning i de deler av bildet som er ute av fokus. For å få fin bokeh er det derfor viktig med en linse med mulighet for stor blenderåpning (f eks 1,4 og 1,8)som gir grunn dybdeskarphet. På fotolinja har vi flere slike linser, både makro-,  normal- og zoomobjektiv.
Vi har også en såkalt «Lens Ball» som er litt artig å fotografere gjennom. Ballen «snur» det som fotograferes opp ned, så da er greit å bare snu bildet etterpå i Photoshop. På bildet er det Fylt Solhatt som er blitt fotografert.

Alt utstyret i bruk på disse bildene har vi til utlån for fotoelevene på Skjeberg Folkehøyskole.
Admiralsommerfulen sitter og slapper av litt før den flyr videre.

Er du nysgjerrig på hva mer vi gjør på Fotolinja så kan du lese mer HER.
Sjekk også ut Fotolinja sin Instagram