Etter en times gange gjennom Central Park kommer jeg til Colombus Circle. Det vrimler av turister og gateselgere. Hester med vogner har tatt oppstilling, og turistene stiger på. Lydnivået er høyt, busser, biler, annleggsmaskiner og ropende guider preger området, og businesskledde mennesker haster inn og ut av Trumph Tower. Jeg går ned en trapp for å ta subwayen til et annet sted, jeg vet ikke hvor, og lar tilfeldighetene råde.

Togene kommer fortløpende, men man må være rask for å få en sitteplass. En diger afroamerikansk mann sitter rett ovenfor meg, han stirrer på meg lenge. Jeg finner det tryggest å flytte noen plasser bort. Noen sekunder senere begynner en dresskledd herre som ser ut som om han skal til Wall street, å lage merkelige lyder samtidig som han får rykkninger i kroppen. Jeg må smile for meg selv, New York er som før.


Coney Island
Jeg lot tilfeldighetene føre meg til Coney Island, ytterst i Brooklyn. Solen steker på de lange strendene og det er varmt selv i oktober. Alle karusellene og de små «freakshowene» er stengt for høsten, men restaurantene langs strandpromenaden er fulle av mennesker.

Det russiske språket hører man ofte på Coney Island, fra stranden ser vi store boligblokker der tusenvis av russere som kom til New York for flere ti-år siden, bor.

Jeg blir solbrent, og drar tilbake til Manhattan.


International Center of Photography (ICP)
Det er kveld, men mer liv i gatene enn på dagen. Jeg spiser alltid middag på Saigon Grill, også denne kvelden. Senere tar jeg tog nr. 9 ned til Times Square som er en maurtue, en turistmaskin. Europeerne shopper som gale i de store kjøpesenterene, dollaren er jo ikke lenger så mye verdt, alt er billig.

Jeg er invitert til en kveld for lærere på International Center of Photography, der jeg selv studerte for noen år tilbake. Utstillingen, «This is war» handler om den spanske borgerkrigen. Bildene til den verdenskjente krigs fotografen Robert Capa og hans kjæreste, Gerda Taro er hovedutstillingen nå. De ble begge drept i krig på jobb. Kuratoren Karen Jones gir oss førstehåndsinformasjon om utstillingene, og det er hun som skal være vår guide på ICP når Skjeberg Folkehøyskoles fotoelever skal besøke ICP museum og skole til våren.


Å vende tilbake
Uken i New York går fort og ingen dager er like. På KLM- flyet tilbake til Amsterdam tenker jeg på hvor mye New York har betydd for meg, de årene jeg bodde der, men også senere.

Jeg tenker på alle menneskene og kulturene som er smeltet sammen, de historiske stedene, museene, det daglige livet i de små gatene som turistene ikke finner, undergrunnen, de rike damene på Upper East Side, byggningsarbeiderne, pølseselgerne og transvesittene. Jeg elsker New York og vil alltid vende tilbake.