Vurderer du i disse dager hva du skal gjøre til høsten? Statens Lånekasse øker støtten til elever på folkehøyskole. Det betyr at du får dekket hele skoleåret ved Skjeberg Folkehøyskole, og at et høyere beløp blir konvertert til stipend. Dette inkluderer studieturer til Japan og Zambia.

Tekst: Ingvild Sættem Beltesbrekke, Julie Byberg Bø og Sveinung Finden, sist oppdatert: 30.03.2023.

Elevene som starter på folkehøgskole høsten 2023 vil få 125 370 kroner i lån og stipend. Prisene for å gå på folkehøgskole øker ikke. Mange opplever at økonomien er usikker om dagen. Velger du folkehøyskole er dette en fix-price deal for hele skoleåret. Skjeberg Folkehøyskole koster 116.000 / 119.000 (SPORT) med alt inkludert (rom, mat, reiser, undervisning og utenlandstur).

– I praksis billigere…

– Dette er en kraftig økning. I praksis blir det billigere å gå på folkehøgskole neste år, siden Lånekassen dekker mer, sier Dorte Birch, daglig leder ved Informasjonskontoret for folkehøgskolen.

Helt topp! Framtidige elever som vil gå folkehøyskole kan juble for bedre økonomi gjennom skoleåret på Skjeberg Folkehøyskole.

Høsten 2023 vedtok Stortinget å øke studiestøtten for studenter og folkehøgskoleelever, og nå er summene for skoleåret 2023/2024 klare.

  • Elever som skal begynne på folkehøgskole høsten 2023 kan til sammen låne 125 370 kroner.
  • 40 prosent av lånet blir omgjort til stipend om eleven fullfører året med mindre enn 10 prosent fravær (regnes fra all undervisning, ikke enkeltfag).

Prisen man betaler for å gå på folkehøgskole dekker nemlig kostnader til mat, rom, strøm, internett og andre faste utgifter. I tillegg dekker pengene studieturer og andre aktiviteter knyttet til skoleåret.

Japan! Etter påske drar flere av Skjeberg Folkehøyskoles medielinjer på studietur til Japan. Reise, opphold og mat er selvfølgelig inkludert i skolepengene.

– Når du er elev på en folkehøgskole får du mye for pengene, og de faste utgiftene er mer forutsigbare, forteller Birch.

Hun trekker spesielt fram mat som en utgiftspost som er mer forutsigbar på folkehøgskole.

– Matprisene har steget kraftig det siste året. På folkehøgskolen får elevene fire hjemmelagde måltider hver dag inkludert i prisen, sier hun.

Sport i Afrika: Elevene på Sportsjournalistikk og idrett legger sin studietur til Zambia. Her spiller de blant annet fotball med ungdom og arrangerer turneringer for barna.
Safari Botswana: SPORTS-gruppa tar seg også tid til en to-dagers safari i Botswana. Her fra Chobe River.