En tradisjon som vi er stolte av og glade i, er at Skeiv Ungdom har sin sommerleir hos oss på Skjeberg folkehøyskole. Sommeren blir liksom ikke den samme på Skjeberg uten Jafnaðr, eller Jaffis som deltakerne selv ofte kaller den. 
Siden jeg bor på skoleområdet treffer jeg flere av deltakerne daglig når jeg går tur med hundene eller sykler til butikken. Det er smil og det er hyggelige ungdommer hvor enn man snur og vender seg. Derfor er det både naturlig, og ikke minst hyggelig, å ta en prat med dem om hvordan de har det på leir på Skjeberg folkehøyskole.

Milo er frivillig på Jaffis

Jeg har snakket med Milo, som er en av lederne på årets sommerleir. Hen forteller om hva som er på programmet for deltakerne i år. Milo flyr rundt og passer på at alle har det bra og føler seg ivaretatt. I tillegg har hen ansvaret for navnelappene som alle har på seg på leiren. 
Hva er målet med leiren?
-Jaffis er sommerens vakreste eventyr. Det er en pause fra det hetero- og cisnormative samfunnet og glede av å være sammen med andre skeive. Her er vi oss selv uten å måtte justere oss inn i heteroverden. Her passer alle inn. Da blir man glad og fornøyd. Man blir speilet på en god og trygg måte og merker at man ikke er alene om å være “annerledes”. Det er et stort fokus på mangfold og inkludering her og det tror jeg vi lykkes godt med. 
-Vanligvis er det 150 på leir men pga korona er leiren mindre i år.  I år er det 60 deltakere og ca 30 frivillige som f eks er på kjøkken, trivselsteam, workshopledere i tillegg til utvalg og ledere generelt. 
Vennskap, mangfold og inkludering er jo ikke ukjent for oss i den frilynte folkehøyskolen. Så her er det mange ting som er gjenkjennbart for oss på Skjeberg.
Jaffis er både lærerikt og artig. Man har bl a dragshow. (Dette bildet ble tatt på sommerleiren i 2018.)

Hva står programmet? 
-Her har vi mange ulike workshops. F eks i Sport, aktivisme/politikk, show, fortellerkunst, lek og moro og tegnspråk. Det skal være både lærerikt og morsomt å være på leir.
På dagtid er det f eks også foredrag og aktiviteter. Faglig og gøy. På kvelden har vi musikkbingo, Jaffis got talent og dragshow. Avslutningsshowet blir laget av showworkshopen. Så her har alle en mulighet til å bli med. Og alle får applaus! 
I tillegg til Milo har jeg snakket med et par deltakere.
Ville, Vilde og Regine er kjøkkenfrivillige

Vilde er kjøkkenfrivillig på leiren.  
Hva er ditt pronomen, og hvorfor er pronomen så viktig?
-Mitt pronomen er hun. Det er ikke så viktig for meg, men for mange andre er det en viktig del av identiteten og opplevelse av respekt og bekreftelse. At man er en del av samfunnet. Friheten til å uttrykke seg selv.  
Hvorfor er du på sommerleir?
-Det er en uke det alle kan senke skuldrene og være seg selv. Prøve ut i trygge omgivelser. Mange minoriteter sammen som tar høyde for hverandre. Vi føler oss vel og inkluderer hverandre. 
Hvordan er det å være på sommerleir her på Skjeberg folkehøyskole?
-Ganske så bra. Fint med uteområder og mange ulike rom. Veldig fin beliggenhet med strand i nærheten og butikk rett nedi gata. Ute er det mye boltreplass til diverse aktiviteter, så her er det bra. Vi håper å kunne fortsette å komme hit. Vi føler oss veldig godt ivaretatte her. 
Hva er det beste med å være på Jafnaðr/Jaffis?
Få møte mange nye folk, bygge nettverk og oppleve at man ikke er alene. Den fantastiske friheten man opplever når man er i trygge omgivelser. Masse god informasjon om ting som vi er opptatte av og viktig å vite mtp seksualitet, kjønnsidentitet og relasjoner. Alle skal føle seg godtatte uansett legning og kroppsfasong.  
Hyggelig gjensyn med Nættis, som gikk på Fotolinja i 18/19

Vår neste deltaker er en vi kjenner godt til på Skjeberg fhs. Det er Nættis. Hen gikk på fotolinja for noen år tilbake og er ikke bare en førsteklasses fotograf, hen var alltid først ute med innlevering, rask til å tilby sin hjelp og flink til å ta ansvar.  
Hva betyr sommerleiren for deg?
-Leiren betyr vennskap. Bli kjent med nye mennesker. Det er godt treffe på likesinna, og ikke ha en følelse av å være alene. Her blir jeg akseptert slik jeg er. 
Hva lærer du som du får bruk for her: 
-Her forstår man at det ikke er så farlig å være som man er. Man er god nok. At de følelsene man har hatt ikke er feil. De er ekte og at det er greit. Det er bra nok. Folk på leiren er modige og tar den ut. Det er godt å være her. Jeg føler jeg har landet. Jeg har funnet min egen vei. Jeg er god nok som jeg er. Ingen trenger å være noe mer enn det man er.
“Love is love” som tatoveringen til Nættis sier.
En herlig gjeng med ungdommer som er glade for å være på sommerleir!

Det er fint å se alle deltakerne på leiren ha lave skuldre, være seg selv, smilende og imøtekommende. Det er som en folkehøyskole i miniatyr. Vi gleder oss til vi sees igjen til neste år. 
 
For mer info om Skeiv ungdom kan du gå inn HER!