I dag har SPORT-elevene hatt nok en spennende og innholdsrik dag, med «community-walk», flere skolebesøk, netballkamp og restaurantbesøk. Og en munnfull afrikansk regnvann!
Først besøkte «Omoyo Orphanage» som er et barnehjem i bydelen (community) Kalingalinga. Den blir drevet av den katolske kirken, og har til enhver tid inne 96 unger som får gratis skolegang. Senteret startet for noen år tilbake for å ta seg av barna til HIV / AIDS rammede. Barna får to måltider om dagen og førskolegang. Her lærer de både skriving, matte og andre hverdagslige ting.

Omoyo Orphanage: Porten inn til skolen for barn av HIV / AIDS rammede. «Umoyo» betyr «våre liv, vi som lever». James Banda er ungdomsleder i Kalingalinga, og guidet oss trygt gjennom den fattige bydelen.

Lek og moro: «Africa on the Ball» er en av idrettsorganisasjonene vi samarbeider med. Her er lederen deres Kelvin Chasauka i gang med klappe-danse-sang-leker for barna ved barnehjemmet. Kelvin var skoleåret 2010-11 idrettsfrivillig ved Skjeberg Folkehøyskole og Hornnes skole i Skjeberg.

Gjennom Kalingalinga gikk vi også innom en privatskole og en communityskole. Det er kun lærerne på de private og offentlige skolene som får lønn, mens lærerne på «communityskolene» jobber frivillig. Elevene på skolene kan beskrives som aktive, lekne og dedikerte til skolearbeidet sitt.
Privilegert: Denne jenta er en av de heldige som har fått skoleplass, og kan jobbe mot en utdanning og en bedre jobb med tiden.

«Community school»: Torvald Sætrang fotograferer ungene utenfor «Sylvia Community school». Dette er et tilbud til de aller fattigeste barna som ikke har råd til å betale 900 kroner for et år på offentlig skole.

 
Vanvittig regnvær stoppet fotballtrening
SPORT-elvene skulle også i dag arrangere fotballtrening for noen lokale barn, men det ble stoppet av et vanvittig regnvær. Regnværet stoppet derimot ikke dagens netballkamp mot et lokalt «storlag». Netball er en populær sport blant jenter i Zambia som kan sammenlignes litt med basketball.
Net-ball: Elevene har lært seg net-ball før avreise til Zambia. Det hjalp lite ettersom resultatet ble meget i disfavør Skjeberg.

Kampen ble meget intensiv og spennende. Målene rant inn begge veier, og det er stor usikkerhet om hvem som faktisk vant kampen. Vi gir Skjeberg seieren på grunn av det Zambiske laget hadde hjemmebanefordel. (Læreranmerking: Lærerne tror Skjeberg tapte med minst 30 mål siden det stod 15-2 til pause).
«Wet-ball»? Elevene skal ha for at de stod på i hele kampen under en skikkelig regntidregnbyge! Nå håper vi på god tørk i morgen…

 
Smakebit på restaurantlivet i Zambia
Tirsdagskveld skulle vi endelig besøke en lokal restaurant. Det skulle vise seg å bli en meget lang kveld på berømte «Mikes Kitchen». Etter ankomst forlot vi restauranten tre timer senere gode og mette.
Slitne og fornøyde legger vi oss, og ser frem til en ny spennende dag i morgen.
Av: Arnold Gulliksen