Torsdag og fredag ble brukt til å bli bedre kjent med våre samarbeidspartnere her i Zambia. Det ble to fantastiske dager med en velkomst som ga film-og-pop-stjerne-følelse!

Torsdag 4. april

«Africa on the ball» holder til i bydelen Kalingalinga og var vårt hovedmål. De jobber med sosialt arbeid i bydelen sin, med utgangspunkt i fotball og netball som sine idretter. Vi fikk være med på skolebesøk til to av skolene de jobber for med leker, sang og dans. Det ble helt ellevilt for oss litt treige nordboere, da barna dro til med massiv allsang med tilhørende bevegelser. Vi ble en etter en dratt inn i ringen, og måtte hoppe og danse alene så godt vi kunne til underholdning for alle som var til stede. Kjempe moro, og en glede å se hvor glade ungene var over besøket fra «Africa on the Ball» med sine morsomme aktiviteter.

Mama Stella er en privatskole der barna betaler for skoleplass. Vi fikk en øredøvende mottakelse med mange morsomme leker. Her er Ine blitt den «heldige» i midten.

Skjeberg Folkehøyskole har gjennom solidaritetsfondet til Folkehøyskoleforbundet fått midler til ulike tiltak i bydelen Kalingalinga. Det spenner fra ny brønn med tilhørende vanntårn drevet av solenergi, støtte til fotballturneringer for barn, matprogram for å sikre skolebarna ett måltid om dagen, og innkjøp av skolebøker, pulter og annet nødvendig inventar for å drive skole.

På Kalingalinga community school fikk vi en enorm mottakelse med et times program som inneholdt korsang, flere taler, tradisjonell dans og diktframføring. Her fikk vi også se hvordan matprogrammet fungerer i praksis. Denne skolen er gratis for barna da dette er et tilbud for de som har det aller vanskeligst – mange er foreldreløse. De voksne jobber gratis, og matlagingen går på omgang mellom mødrene til barna.

Matprogrammet ved Kalingalinga Community School er støttet av Skjeberg Folkehøyskole. 110 unger får en solid lunsj tre ganger i uken.
Flere i denne køen fikk ikke mat hjemme dagen i forveien fortalte rektor ved skolen oss. Derfor er dette spesielt viktig for skolen å holde i gang.

Fredag 5. april:

I dag skal vi bli kjent med BUSA (Bauleni United Sport Academy). Det er den organisasjonen Skjeberg Folkehøyskole har jobbet lengst med i Zambia.

Stort å endelig få komme og se Skjebergskolen i Zambia.
«I have the ball, I have the ball…» I put it here. Sened i aksjon under en av lekene med barna på BUSA Skjeberg skolen i Bauleni.

Turen går til bydelen Bauleni. Her ligger også Skjebergskolen, BUSA Skjeberg Youth Development Centre. Der møtte vi blant annet på Kaluba Kangwa (KK) som Sveinung (lærer) møtte i 2005 da KK var på utveksling i Norge og bodde på Skjeberg Folkehøyskole. Siden da har Skjeberg og BUSA (Bauleni United Sport Academy) hatt et veldig flott samarbeid, og Keke er kanskje den største grunnen til at skolen står slik den gjør i dag, ved siden av Lions Club Skjeberg som finansierte bygningene.

Det lokale markedet i Bauleni med alt fra høns til sykkelreparasjon.

Også i dag gikk vi en community walk og var der innom både skoler og det lokale markedet. Vi fikk en helt toppers velkomst på skolene og det er vanskelig ikke å dra på smilebåndet når alle virker så glad for å få besøk.

Under dagens community walk gikk vi innom en communityskole i Bauleni. Også her hadde barna forberedt flere sanger som de framførte for oss.
Selfie er populært, her demonstrert av lærer Thomas på en av skolene i Bauleni.

Etter en inntrykksfull community walk dro vi tilbake til BUSA-Skjeberg og satte igang planlegging av årets Skjeberg Annual Football Tournament i Bauleni. Der valgte mange av elevene å være lagledere for noen av de over 80 påmeldte lagene. Ganske kjapt etter møtet skulle vi få møte lagene vi skulle «coache» på turneringen da vi fikk i oppgave å holde en fotballtrening på banen der og da! Det gikk veldig fint, og vi ble bedre kjent med barna.

En spiller med det utstyret man har…
Mats og Emil skaper god stemning med barna i Bauleni. Barna er veldig fine å ha med å gjøre, og er lette å få med på ulike sprell.

Det siste på programmet for dagen var en kort friendly mellom BUSA Zambia og Skjeberg. Med to syke elever var det tynt i spillerstallen. Vi fikk derfor god hjelp av Keke og Kelvin fra Africa on the Ball. Til og med Sveinung fikk prøve seg ute på gressmatta i en 5-3 seier til Skjeberg.

Ine prøver å fyre opp stemningen og kapre noen supportere før landskampen mellom Skjeberg og BUSA.

Tekst og bilder: Ross Tangen og Sveinung Finden