Østfold har ikke hatt topplag i eliteserien siden tidlig på 90-tallet. Nå er Østfoldlagene tilbake og torsdag kveld var det duket for ikke mindre enn toppoppgjør i Fredrikstad, mellom erkerivalene Stjernen og Sparta. Kampen var utsolgt kvelden før og 2162 troppet opp for å se topphockey. Som ventet ble det en spennende kamp med høyt temperament, men dommeren fikk en litt større rolle enn hva man hadde trodd. Hjemmelaget klarte likevel å beholde alle tre poengene.

Powerplayspill
Første periode ble preget av mange utvisninger. Det er Sparta som først må sone etter ikke mindre enn to minutter, men Stjernen får ingenting ut av det powerplayet. Så er det Stjernen som må ut og det er Sparta sin tur til å teste powerplayspillet sitt. Det sitter som det skal og etter å ha presset lenge med både en og to spillere mer på isen klarer ikke Stjernen å holde tilbake. Gjestene kan endelig juble for 1- 0 ved Erik Lewerstrøm. Stjernen får igjen muligheten med en mann mer på isen, men heller ikke denne gangen lykkes de. I stedet er det Sparta som øker sin ledelse til 2 – 0 ved Petter Witnes assistert av Jonas Solberg Andersen, også denne gangen i powerplay. Etter Stjernens første utvisning på 06.06 blir det ikke spillt fem mot fem før det gjenstår to minutter av perioden, det er derfor ikke så rart at degge målene til Sparta kommer i overtall.

Snuopperasjon
Andre periode starter der den forrige slutta, men heller ikke denne gangen får Stjernen noe ut av overtallspillet sitt. Begge lag presser bra. Så er det Sparta som tuller og gir Stjernen en kjempesjanse til å komme inn i kampen. Med to spillere mer på isen gjør Stjernen ingen feil og gullhjelminnehaver Henric Höglund kan redusere for hjemmelaget assistert av Johan Ohlsson. 1 – 2 står det på tavla og jubelen bryter løs i Stjernehallen. Etter en litt rolig del av kampen med spill fem mot fem er det igjen klart for noen utvisninger. Denne gang er det først en dobbelutvisning. Det har imidlertid ikke gått mer enn ti sekunder av dobbeltutvisningen før enda en Sparta spiller må gå og sette seg. Igjen er Stjernen disiplinerte i powerplayspillet og Niklas Juntti kan utligne til 2-2, igjen assistert av Nicklas Rahm og denne gangen også Johan Ohlsson. I det det står 19.56 på tavla og publikum gjør seg klare til pause er det Andrè Paulsen assistert av Dag Morten Wehn og Nicklas Rahm som gir hjemmelaget noe å juble for. Han sender Stjernen opp i ledelsen 3 – 2 og gir de den best tenkelige avslutningen på andre periode. Denne gangen i spill fem mot fem.

Spartakolaps
Etter en grei start på tredje periode uten noen utvisninger er det Stjernen som er frempå igjen. Denne gangen er det Jan Sochor, assist David Hnat, som øker Stjernens ledelse til 4 – 2 og Stjernen har snudd 0 -2 til 4 – 2. Så sprekker Sparta helt og keeper Phil Osaer må se sin femte puck for dagen gli forbi. Denne gangen er det Kristoffer Holm som skriver seg på scoringslista, med hjelp fra ingen annen enn Henric Höglund. Hjemmelaget leder komfortabelt, men for syns skyld setter Emil Foyn den siste spikern i kista med sin 6 – 2 scoring. Assistert av mannen bak det tredje målet til Stjernen, Andrè Paulsen. Med dette gir han Stjernen et ørlite pusterom ned til nummer to på tabellen nemlig Sparta. Når det står tre minutter igjen av siste periode koker det fullstendig over for begge lag. Det blir et lite stopp i spillet og dommerne får sin fulle hyrre med å dele ut utvisninger. Med andre ord ble det et skikkelig østfoldderby.